Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ενισχύεται το ψευδοκράτος με δύο αρματαγωγά από την Τουρκία - Τι συμβαίνει;

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη - Το τουρκικό Ναυτικό (Türk Deniz Kuvvetleri: TDK) προχώρησε στην παραχώρηση δύο μεταχειρισμένων μονάδων επιφανείας στο ψευδοκράτος στην Κύπρο, τα οποία θα ενταχτούν άμεσα στη δύναμη «ακτοφυλακής».

Πρόκειται για δύο αρματαγωγά LCM κλάσης Ç-302 τα οποία κατά την παράδοση τους μετονομάστηκαν σε KKTCSG-301 και KKTCSG-303. Συνολικά το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει  10 LCM τύπου Ç302, εγχώριας ναυπήγησης μεταξύ 1965-1966, με εκτόπισμα πλήρους φόρτου 113 τόνων και μέγιστη ταχύτητα  9 κόμβων. Κάθε LCM έχει δυνατότητα μεταφοράς φορτίου βάρους 60 τόνων, που μεταφράζεται σε  150 πεζοναύτες ή 2-3 τεθωρακισμένα οχήματα .

Ο προσδιορισμός Ç προέρχεται από το αρχικό γράμμα της φράσης «Çıkarma Gemi» (Αποβατικό Πλοίο) και σε ασκήσεις στο παρελθόν, ανάλογα σκάφη έχουν εμφανιστεί να μεταφέρουν προσωπικό αλλά και άρματα μάχης Μ48Α5Τ2.

Η παραχώρηση αυτή γίνεται ενόψει  της σταδιακής απόσυρσης πλοίων της κλάσης από το τουρκικό Ναυτικό λόγω μεγάλης ηλικίας καθώς θα αντικατασταθούν από  δύο LST κλάσης BAYRAKTAR, διασφαλίζοντας την ικανότητα  μεταφοράς του προσωπικού και των μέσων της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Επιπλέον οι κατοχικές δυνάμεις στη Κύπρο ενισχύθηκαν και με ένα περιπολικό σκάφος που προέρχεται από δωρεά του σουλτανάτου του Ομάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για το σκάφος Al Mabrukah, που ναυπηγήθηκε το 1970 στη Μ.Βρετανία και εντάχτηκε σε υπηρεσία το 1971 αρχικά σε καθήκοντα μεταφοράς του σουλτάνου και εν συνεχεία ως σκάφους εκπαίδευσης. Το 1997 καταχωρήθηκε ως περιπολικό σκάφος και έκτοτε χρησιμοποιείται σε αυτό το ρόλο.

Σε ότι αφορά τις κατοχικές δυνάμεις διατηρείται στενή συνεργασία και υποστήριξη από όλους τους Κλάδους των τουρκικών ΕΔ ιδίως με τον Στρατό (Türk Kara Kuvvetler) αλλά και το Ναυτικό (TDK) το οποίο πάντως προόριζε μέχρι σήμερα τα αρματαγωγά κλάσης LCM για αποβατικές επιχειρήσεις στο Αν. Αιγαίο από σημεία εξόρμησης σε μικρασιατικά παράλια λόγω της εγγύτητας με τα Ελληνικά νησιά.

Για ποιο σκοπό λοιπόν προορίζονται τα δύο αρματαγωγά που δωρισε το τουρκικό Ναυτικό στο ψευδοκράτος δεδομένου ότι η χρησιμότητα τους είναι περιορισμένη σε συγκεκριμένου τύπου αποβατικές επιχειρήσεις;
Χαρακτηριστικά κλάσης LCM  Ç-302
Εκτόπισμα :113 τόνοι με πλήρες φορτίο
Διαστάσεις: 22.5 x 6.4 x 2.4m
Μεγ. Ταχύτητα: 9.5 knots
Πλήρωμα: 10
Οπλισμός:
Πολυβόλα: 2 x 12.7mm
Αισθητήρες:
Ραντάρ: Ναυτιλίας
Μεταφορική ικανότητα:
Δύναται να μεταφέρει φορτίο 60 τόνων ή 140 Πεζοναύτες.



http://www.onalert.gr/stories/enisxietai-to-psevdokratos-me-dyo-armatagoga-apo-tin-tourkia/54044

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.