Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ: Οι Πομάκοι ζητούν εσπευσμένα την βοήθεια των υπόλοιπων Ελλήνων

Τι αναφέρουν για την Τουρκία, την Θράκη, τους «μετανάστες» και την κυβέρνηση

 Αποτελώντας μειονότητα μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα, οι ελληνογενείς Πομάκοι απειλούνται από τις επεκτατικές πολιτικές της Άγκυρας, η οποία θέλει να εκτουρκίσει την ελεύθερη Θράκη και τους ίδιους.

Όπως έχετε διαβάσει στο el.gr, οι Πομάκοι αποτελούν ένα αρχαίο ελληνικό φύλο, το οποίο λόγω συγκυριών εξισλαμίστηκε τον 13ο αιώνα. Αριθμεί περίπου 40.000 μέλη στο Νομό Ξάνθης, 15.000 στο Νομό Ροδόπης και 5.000 στο Νομό Έβρου, ενώ ελληνογενείος πομακικοί πληθυσμοί υπάρχουν και στη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Η ενημερωτική ιστοσελίδα zougla.gr μίλησε με επιφανείς Πομάκους, καθώς και Θρακιώτες γνώστες της παρούσας κατάστασης.
Ο Ιμάμ Αχμέτ είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και της μοναδικής πομάκικης εφημερίδας «Ζαγάλισα», αναφέρει:

«Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να αλλοιώσει τη βούληση και τον προσανατολισμό των Πομάκων και να αλλάξει τις δημογραφικές ισορροπίες». Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει εντείνει πολύ τις προσπάθειές της να προβάλλει τους Πομάκους και όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης ως "Τούρκους". Με πληρωμένους δασκάλους και ιερείς τα τεμένη συστηματικά επανδρώνονται από ανθρώπους της Τουρκίας. Όλα διοικούνται από τον ψευτομουφτή, ενώ ο νόμιμος, ο διορισμένος από την Ελλάδα, διατηρεί μόνο έναν τυπικό ρόλο. Όλα αυτά εμένα ως Έλληνα Πομάκο με προσβάλλουν».
 «Έχουμε διευθυντή του υπουργείου εξωτερικών εδώ, που είναι εκτός τόπου και χρόνου και καλείται να αντιμετωπίσει τον τούρκο πρόξενο, ο οποίος γυρνάει συνεχώς από τζαμί σε τζαμί. Ο δικός μας αμφιβάλλω αν έχει πάει ποτέ σε ένα πομάκικο χωριό. Δεν φταίει όμως αυτός. Απαιτείται πολιτική βούληση για να αλλάξουν τα πράγματα εδώ και θα πρέπει να το θελήσουν επιτέλους κι αυτοί που μας κυβερνάνε.
Η κατάσταση ακόμα είναι αναστρέψιμη, αλλά μόνο με δραστική παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να σταματήσει ο εκτουρκισμός των Πομάκων. Τόσους αιώνες, οι Πομάκοι δεν γίναμε Τούρκοι, και θα γίνουμε τώρα εξαιτίας αυτών που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Το ελληνικό κράτος γνωρίζει τι γίνεται, αλλά τα ανέχεται. Αν χαθούν οι Πομάκοι, θα έχει χαθεί ένα μεγάλο λουλούδι από τον κήπο της Ελλάδας», προσθέτει.



Ο Βαγγέλης Δωρόπουλος, δάσκαλος στα σχολεία της μειονότητας, τονίζει από την πλευρά του:

«Το κυρίαρχο στοιχείο μιας φυλής είναι η γλώσσα, και η πομακική δυστυχώς χάνεται και οδεύει προς τον εκτουρισμό. Τα ιδιαίτερα στοιχεία τους και τα χαρακτηριστικά του λαού τους στις μέρες μας «θαμπώνουν» και ο λαός εκτουρκίζεται ανεπιστρεπτί. Πολλοί Πομάκοι φοβούνται να μιλήσουν και να εκφραστούν, αφού δεν έχουν καμία υποστήριξη από κανέναν. Πολλοί μέσα τους ξέρουν ποιοι είναι και από που έρχονται, αλλά δεν εκδηλώνονται ούτε στα παιδιά τους».



Ο Κεμάλ Φαρζλί, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πομάκων και Πρόεδρος στο Κέντρο Πομακικών Ερευνών, σημειώνει:

«Μπερδεύουν επίτηδες τον κόσμο συγχέοντας τη θρησκεία με την εθνικότητα. Το τούρκικο προξενείο είναι μεγάλη πληγή. Υπάρχουν πράκτορες της Άγκυρας που απειλούν τους Πομάκους, δεν μας αφήνουν καν να δηλώνουμε τη φυλή μας. Το ίδιο και ο ψευτομουφτής. Μπερδεύουν επίτηδες τον κόσμο συγχέοντας τη θρησκεία με την εθνικότητα. Η προπαγάνδα του προξενείου έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα: Τουλάχιστον το 50% των Πομάκων έχουν εκτουρκιστεί, κι αυτό λόγω της απουσίας του ελληνικού κράτους».
«Από το ελληνικό κράτος ζητάμε να παρέμβει άμεσα και να θέσει σε απραξία το τούρκικο προξενείο. Δεν έχουμε καμία υποστήριξη από αυτό. Φανταστείτε κατάφεραν να διακόψουν τη μετάδοση ειδήσεων σε τοπικό κανάλι στην πομάκικη γλώσσα και την έκαναν στα τούρκικα. Γιατί έχουν ειδήσεις τώρα στην ΕΡΤ στα αραβικά, λόγω των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά όχι στα πομάκικα, που αφορά όλους εμάς».

 Ο Νίκος Γκότσης, Αντιδήμαρχος Φερών, υπογραμμίζει: «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, το τουρκικό προξενείο θα είχε κλείσει»!

 Η Εμινέ Μπουρουτζή, τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής, αναφέρει: «Με αντικαταθλιπτικά χάπια το 100% των γυναικών μας»!


 Ακούστε τέλος και την ηρωική δασκάλα, Χαρά Νικοπούλου, η οποία μάθαινε στα Πομακοπούλα την καταγωγή τους και της έδωσαν αναγκαστικά μετάθεση από την Αθήνα, αφού πρώτα είχε δεχθεί επιθέσεις, απειλές και ξυλοδαρμό από εγκάθετους της Άγκυρας.


el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.