Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Φωτογραφίες από τη βρετανική αποστολή στην Ανταρκτική που είχε τραγικό τέλος



Ποια είναι η έκφραση στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που περιμένει το θάνατο να έρθει.




«Συνέβη ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί» έγραψε ο Robert Scott στο ημερολόγιο του στις 17 Ιανουαρίου το 1912. Την ίδια μέρα, ο Scott και οι 4 άνδρες του έφτασαν στον Νότιο Πόλο έπειτα από 2,5 μήνες περιπλάνησης μέσα στα παγωμένα τοπία. Από μακριά εντόπισαν κάτι που έμοιαζε με σωρό από πέτρες.

Ο Scott στην αρχή νόμιζε πως κάνανε λάθος αλλά μετά από μισή ώρα καθώς πλησίαζαν ανακάλυψαν μια τεράστια σημαία που κυμάτιζε στον άνεμο. Ήταν η σημαία της Νορβηγίας καθώς ο Νορβηγός Ρόαλντ Αμούνδσεν είχε πατήσει πρώτος τον Πόλο, 34 ημέρες πριν.
Οι Νορβηγοί έφτασαν πρώτοι από μας και αυτοί είναι οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στον Νότιο Πόλο. Τι απογοήτευση
γράφει ο Scott
Όλα τα όνειρα μας εξανεμίστηκαν. Θεέ μου, τι απαίσιο μέρος.
Όμως η πραγματική οδύσσεια για τον Scott και τους άντρες του μόλις άρχιζε.

Πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Ένας, ένας οι σύντροφοι του Σκοτ κατέληγαν, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Λόρενς Όουτς ο οποίος οικειοθελώς έφυγε από την σκηνή της ομάδας για να πεθάνει μόνος, καταλαβαίνοντας ότι οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν.
“Ίσως λείψω για λίγο” ήταν τα τελευταία του λόγια, όπως τα κατέγραψε Scott.
Οι υπόλοιποι μαζί με τον Scott κατασκήνωσαν τον Μάρτιο του 19 για τελευταία φορά. Τα απομεινάρια τους βρέθηκαν 8 μήνες μετά.
Ο Henry Robertson Bowers είναι ο φωτογράφος που αποτύπωσε όλη την απογοήτευση μιας αποτυχημένης αποστολής. Κάθεται στα αριστερά της ομαδικής φωτογραφίες. Δύο μήνες μετά από αυτή τη φωτογραφία, ο Βοwers ήταν νεκρός μαζί με τον αρχηγό της αποστολής Scott.

H εξερεύνηση με το όνομα Terra Nova, ήταν μια βρετανική αποστολή που βρέθηκε στην Ανταρκτική τη περίοδο 1910-1913. Δυστυχώς η αποστολή δεν κατάφερες το σκοπό της και δεν άντεξε το κρύο.
Όλα τα μέλη της ομάδας βρήκαν τραγικό θάνατο από την ασιτία και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι φωτογραφίες του Bowers δείχνουν το χρονικό της μοιραίας αποστολής.

Images Credits: Herbert Ponting, Preus Museum’s collection
 dailystories.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.