Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Εφυγε από τη ζωή ο Κρητικός τελευταίος Έλληνας επιζών της απόβασης στη Νορμανδία

1neb41b

Έφυγε χθες το πρωί από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, ο ήρωας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ναύαρχος ε.α Γρηγόρης Παυλάκης.
Ήταν ο τελευταίος Έλληνας επιζών αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος είχε λάβει μέρος στη Νορμανδία, στη συμμαχική απόβαση.


Τον Οκτώβριο του 2012, ο Γρηγόρης Παυλάκης τιμήθηκε σε εκδήλωση στο Γυμνάσιο Αλικιανού. «Αν γύριζα το χρόνο πίσω; Σίγουρα θα συμμετείχα και πάλι σε μια τέτοια προσπάθεια» ανέφερε τότε, απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών, ενώ επεσήμανε πως αυτό που του έλειπε από την έναρξη του πολέμου μέχρι τη λήξη του ήταν η οικογένειά του.

ΜΝΗΜΕΣ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Χ.ν.” εκείνης της εποχής, για την αποβίβαση στη Νορμανδία στην οποία συμμετείχε ως ύπαρχος στην κανονιοφόρο ´Κριεζής´ που κάλυπτε με βολές το πρώτο κύμα των συμμαχικών στρατευμάτων, ο κ. Παυλάκης επεσήμανε τότε πως:  «Ετοιμαζόμασταν και περιμέναμε για μέρες και στο σημείο που υποθέταμε ότι θα γίνει η αποβίβαση έγινε τελικά.   Το σκάφος μας παρείχε υποστήριξη στην αποβίβαση στην πρώτη παραλία, στην παραλία Gold. Η αποβίβαση ήταν θεαματική, είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι στόλοι της περιοχής που μαζί με τα πλοιάρια, τα πλοία ξεπερνούσαν τα 3.000, εκατομμύρια αποβιβάσθηκαν. Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν» θυμήθηκε. Παράλληλα δεν ξεχνούσε το γεγονός ότι η αποβίβαση έγινε σε ένα «διάλλειμμα καλοκαιρίας», εν μέσω άσχημων καιρικών συνθηκών που έκαναν την επίθεση πολύ πιο δύσκολη.

 haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.