Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.


Η έναρξη της τηλεφωνικής κλήσης
ανακοινώθηκε από τον γραμματέα Τύπου του Λ. Οίκου Sean Spicer στο twitter.

 Δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις σχετικά με τη συνομιλία ακόμα. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε στο Reuters ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν στο τηλέφωνο.
 Ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα καλωσορίσει τη συμμετοχή της Μόσχας σε μια κοινή προσπάθεια για την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
 "Δεν ξέρω για τον Πούτιν, αλλά αν μπορούμε να τα βρούμε με τη Ρωσία, είναι μεγάλο πράγμα. Είναι καλό για τη Ρωσία, είναι καλό για εμάς, βγαίνουμε μαζί και εξολοθρεύουμε το ISIS, γιατί αυτό είναι μια πραγματική αρρώστια », είπε σε μια συνέντευξη του στο Fox News.
 Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα προτείνει την προώθηση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Συρία, αλλά κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα για την αποτυχία να ανταποκριθεί επαρκώς στις παρακλήσεις της.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί κατά τα τελευταία χρόνια σε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η συριακή κρίση και οι ισχυρισμοί για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2016.
 Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θεωρείται ότι συζητήθηκαν στο τηλεφώνημα Tραμπ-Πούτιν  είναι αν ο Λευκός Οίκος επρόκειτο να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τη Ρωσία που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία.
Επικαλούμενος ανώνυμη πηγή στο Λευκό Οίκο, ο ερευνητής στο αναλυτικό κέντρο του Ατλαντικού Συμβουλίου, Fabrice Pothier, έγραψε στο Twitter την Πέμπτη ότι η διοίκηση Tραμπ "έχει μια εκτελεστική εντολή έτοιμη" να άρει τους περιορισμούς σχετικά με τη Μόσχα, αλλά ο Τραμπ, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι "πολύ νωρίς να μιλάμε για αυτό."
Ωστόσο, νωρίτερα, τον Ιανουάριο, ο Τραμπ είπε ότι θα εξετάσει την άρση των περιορισμών εάν η Μόσχα συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον σε ορισμένα θέματα, όπως η μείωση των πυρηνικών όπλων.
Η Ρωσία είναι επιφυλακτική σχετικά με τις προοπτικές για μια πιθανή "επαναφορά" των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της νέας διοίκησης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει «αφελείς προσδοκίες» και σε καμία περίπτωση δεν έχει «ψευδαισθήσεις».
Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές από το Κρεμλίνο αναφέρει πως η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το ζήτημα της τρομοκρατίας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την Ουκρανία αλλά και την κατάσταση στην Κορέα, ενώ αναφέρει ότι δεν υπήρξε κάποια αναφορά για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.