Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Υπερψηφίστηκε το ν/σ του υπ. Παιδείας και η διάταξη της ιθαγένειας ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

bouliflebari15Παρά της επικρίσεις από την αντιπολίτευση, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις».

Εγκρίθηκε επίσης κατά πλειοψηφία το άρθρο 29 αναφορικά με τη διαδικασία κτήσης ελληνικής ιθαγένειας από ανήλικο αλλοδαπό λόγω φοίτησης σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας, σύμφωνα με τις λοιπές οριζόμενες προϋποθέσεις.

Στην ψηφοφορία του άρθρου 29 ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ ψήφισαν «υπέρ». «Παρών» δήλωσαν η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων.

Στην ψηφοφορία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκπροσωπήθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Θανάση Παπαχριστόπουλο, και απουσίασε τελικά ο εισηγητής Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει.

Έντονες επικρίσεις και διαφωνίες

Με τη διαδικασία του επείγοντος προχώρησε η κυβέρνηση την ψήφιση και επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας με αποτέλεσμα να δεχτεί τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στις άοκνες προσπάθειες των χιλιάδων εκπαιδευτικών να κρατήσουν όρθιo το σύστημα, αναφέρθηκε απόψε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε πυρά για τους «ρασοφόρους που εκπροσωπούν τον μεσαίωνα», για τις «αντιδραστικές δυνάμεις που εμποδίζουν προοδευτικές αλλαγές» και εκείνους που επιδιώκουν να ακυρώσουν τον σημαντικό ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης και υπονομεύουν την αποστολή της.

Για νομοσχέδιο-σκούπα με φωτογραφικές διευθετήσεις μίλησε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκη Κεραμέως, η οποία κατήγγειλε διαδικασίες-εξπρές που φτάνουν στα όρια του κοινοβουλευτικού εμπαιγμού και ανέφερε ότι υπάρχουν διατάξεις εμβαλωματικού τύπου, οι οποίες μάλιστα είναι ακοστολόγητες.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για το άρθρο 20 με το οποίο επανακαθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη των υπηρετούντων στα ΑΕΙ μονίμων και με συμβάσεις ι.δ.α.χ. υπαλλήλων στην κατηγορία Ειδικού Τεχνικού Επιστημονικού Προσωπικού. Παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη ΕΤΕΠ των ΑΕΙ που έχουν εκλεγεί στα οικεία ΑΕΙ το έτος 2008 και η πράξη διορισμού τους εκδόθηκε το έτος 2016 να ενταχθούν στην κατηγορία ΕΔΙΠ υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Φωτογραφικές διατάξεις κατήγγειλε και η ‘Αννα Καραμανλή ενώ ο Νότης Μηταράκης είπε ότι «το παρόν νομοσχέδιο βρίθει προβλημάτων. Κυρίως είναι ακοστολόγητο στο μεγαλύτερο μέρος του, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μην είναι σε θέση να μας διαφωτίσει για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι αιφνιδιάζει, την ίδια ώρα που διατείνεται πως θέλει το διάλογο για την παιδεία, η οποία «χρειάζεται συναίνεση και όχι φωτογραφικές διατάξεις».

«Το νομοσχέδιο αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, στο πλαίσιο της ΕΕ και των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πανσπερμία διατάξεων, αλλά επέμεινε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει το άρθρο 29, ως το κόμμα εκείνο που από την αρχή έχει καθαρή θέση στο θέμα.

Τέλος, από την Ένωση Κεντρώων ο Ιωάννης Σαρίδης κατήγγειλε εμβαλωματικού τύπου διατάξεις και ακοστολόγητες.  πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.