Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Πρώην στρατηγός του τουρκικού στρατού: «Η τουρκική αεροπορία έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τη μαχητική της αξία» (βίντεο) «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΨΑΡΙΑ»

 
της Μαρίνας Νικολάκη
 
Διατηρώντας την ανωνυμία του ο Τούρκος πρώην στρατηγός, μιλώντας αποκλειστικά στο CNN «άδειασε» την Άγκυρα δήλωνοντας χαρακτηριστικά πως «μόνο ψάρια έχει αυτή την στιγμή», γιατί όπως εξηγεί οι τουρκικές στρατιωτικές υπηρεσίες και ειδικά ο στρατός
και το ναυτικό έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό τη μαχητική τους ικανότητα. 
Πρόκειται για αξιωματικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ και αποπέμφθηκε μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.
 
Στη συνέντευξη εξηγεί γιατί προτίμησε την εξορία και υποστηρίζει πως οι διώξεις του προέδρου Ερντογάν εναντίον στρατιωτικών έχουν υποβαθμίσει το αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
 
Επίσης υποστηρίζει πως εξαιτίας των διώξεων δεν επαρκούν οι πιλότοι για τον στόλο των f-16 που μάχονται εναντίον του ISIS.
 
Τα λεγόμενα του Τούρκου πρώην στρατηγού υποστηρίζονται πλήρως από το γεγονός πως η Άγκυρα ζητά επιμόνως αεροπορική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».
 
Το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον τουρκικό στρατό αναδεικνύεται, σε μεγάλο βαθμό, τους περιορισμούς της Τουρκικής Αεροπορίας σε παρατεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
 
Χαρακτηριστικό είναι πως μετά από τους πολύμηνους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και το Ιράκ, η Άγκυρα διαπιστώνει έλλειψη στο απόθεμα κατευθυνομένων βομβών αλλά και εκπαιδευμένων χειριστών. Κι αυτό γιατί, 9 χειριστές που θεωρούνται ύποπτοι για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα, συμμετέχουν σε αποστολές βομβαρδισμού από την Αεροπορική Βάση του Diyarbakir, με την υποχρέωση να εμφανίζονται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
 
Καρατομηθείς χειριστής της ΤΗΚ υποστηρίζει επίσης στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, πως οι τουρκικές απώλειες σε προσωπικό και μέσα στο έδαφος της Συρίας είναι «μεγαλύτερες του αναμενομένου» καθώς η Τουρκική Αεροπορία δεν είναι σε θέση πλέον να παράσχει αποτελεσματική αεροπορική υποστήριξη.
 
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί αγωνιωδώς να καλύψει το κενό σε Ιπταμένους με τρεις κυρίως τρόπους:
 
Α. Με την επιστροφή χειριστών που έχουν αποστρατευτεί. Στις 9 Νοεμβρίου 2016 επανήλθαν στην υπηρεσία 12 αξιωματικοί και σύμφωνα με φιλοκυβερνητικές πηγές, αντίστοιχο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 79 ακόμα αποστρατευθέντες Ιπτάμενοι, μεταξύ των οποίων και 6 γυναίκες. Η σχετική προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 27 Ιανουαρίου και μένει να επιβεβαιωθεί το σχετικό ενδιαφέρον.
 
Β. Με την ταχύρρυθμη εκπαίδευση νέων χειριστών. Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας εντόπισε 1.040 στελέχη της ΤΗΚ που είχαν αποκλειστεί στο παρελθόν από τη διαδικασία επιλογής Ιπταμένων και μέχρι σήμερα εκτελούσαν υπηρεσία εδάφους. Από αυτούς, οι 976 δέχθηκαν να επαναξιολογηθούν, οι 831 πέρασαν τις ιατρικές εξετάσεις, οι 295 επελέγησαν για εκπαίδευση, οι 225 ενεγράφησαν για εκπαίδευση και τελικά οι 120 ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται.
 
Γ. Με την συγκρότηση δεξαμενής εφεδρείας χειριστών, η οποία θα αξιοποιείται σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πρώην στελέχη της ΤΗΚ που σήμερα απασχολούνται στην πολιτική αεροπορία και τα οποία θα επανεκπαιδεύονται τουλάχιστον 60 ημέρες ετησίως.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Τούρκου πρώην στρατηγού:

 pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.