Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ν. Τραμπ και Β. Πούτιν διαμελίζουν την Τουρκία…

untitled-1

των Α. Μουντζουρούλια και Β. Καπούλα

Ν. Τραμπ και Β. Πούτιν έδωσαν ρητή εντολή για διαμελισμό της Τουρκίας, προκαλώντας πανικό στον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με έγκυρα τουρκικά ΜΜΕ, η Σύνοδος Κορυφής που έλαβε χώρα στην Αστάνα για το Συριακό, κρύβει πολλές και δυσάρεστες… εκπλήξεις για την Τουρκία.

Ενώ η επιχείρηση της Τουρκίας συνεχίζεται στη Συρία, που σκοπό έχει να ανακόψει την εξάπλωση των Κούρδων και να περιορίσει τις δυνάμεις του ISIS, ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ήδη σχεδιάσει το μέλλον της περιοχής.

Σύμφωνα με ορισμένες διατάξεις που έχουν κυκλοφορήσει με την Σύνοδο Κορυφής στην Αστάνα, το όνομα Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας θα μετατραπεί σε Δημοκρατία της Συρίας, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση από 29 μέλη, με σκοπό να συνεχισθεί απρόσκοπτα η εξέλιξη και η εφαρμογή του νέου συντάγματος.

Το σημαντικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως σε αυτά τα 29 μέλη θα υπάρχουν και στελέχη του PYD-YPG, κάτι που προκαλεί πανικό στην Άγκυρα.

Το κείμενο επίσης προβλέπει πως PYD-HPG όχι μόνο θα διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στη Β. Συρία, αλλά θα έχουν πλέον και αυξημένες αρμοδιότητες, κάτι το οποίο δεν ήθελε εξαρχής η Τουρκία, καθώς στόχος της επιχείρησης »Ασπίδα το Ευφράτη» ήταν ανακόψει τους Κούρδους και να τους διασπάσει.

Το πιο σημαντικό είναι πως ΗΠΑ και Ρωσία αναγνωρίζουν πλέον την Δημοκρατική Ομοσπονδία Βόρειας Συρίας.

Η Δημοκρατική Ομοσπονδία Βόρειας Συρίας θα είναι πλέον μια κρατική δομή που θα ελέγχεται πλήρως από το ΡΚΚ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Το πιο σημαντικό όμως βρίσκεται στο εξής σημείο.

Το σχέδιο προβλέπει στο άμεσο μέλλον την ένωση των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία, στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Με λίγα λόγια Ρωσία και ΗΠΑ ανάβουν σιγα-σιγά το πράσινο φως για τη δημιουργία του Μεγάλου Κουρδιστάν.

Εν ολίγοις, θα έχουμε ένα κράτος το οποίο θα ξεκινάει από το Ιράκ και θα ολοκληρώνεται στη Μεσόγειο.

Ένα κράτος υπερδύναμη, που αυτομάτως θα βάλει την Τουρκία στο περιθώριο στην καλύτερη περίπτωση για την Άγκυρα.

Διότι υπάρχει και η περίπτωση του διαμελισμού, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξεσηκωθούν και άλλες μειονότητες.

Για να καταλάβουμε πως αλλάζουν όλα στην ευρύτερη περιοχή, μόλις πριν λίγα 24ωρα, ο Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν βλέπει το PKK και τη Λαϊκή Ομάδα Προστασίας-YPG, ως τρομοκρατικές ομάδες και ότι δεν έχουν ενταχθεί στο ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση της Τουρκίας, «Ασπίδα του Ευφράτη» ο Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο δήλωσε ότι η επιχείρηση πρέπει να οργανωθεί με την έγκριση της Δαμασκού και η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία (κατά των Ισλαμιστών τρομοκρατών) γίνεται με συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση.

«Θα ήταν λάθος να πούμε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τη δική τους γραμμή, που σχετίζεται με τα ειδικά προβλήματα στη Συρία.

Δεν θέλω να πω ότι η Τουρκία άλλαξε ξαφνικά θέση σχετικά με τη Συρία και έγινε ταυτόσημη με της Ρωσίας.

Έχουμε ακόμη πολλές διαφορές.

Η σύμπνοια για την παύση των εχθροπραξιών και συνεργασία με την αντιπολίτευση ενθαρρύνουν τον πολιτικό διάλογο στα κόμματα της Συρίας.»

Mάλιστα πριν από δέκα μέρες παραδόθηκαν μερικές δεκάδες τεθωρακισμένων οχημάτων καναδικής κατασκευής στους Κούρδους της Συρίας, ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση είχαν την ελπίδα –αντικατοπτρίστηκε και σε διάφορα άρθρα–, ότι αυτά μπορεί να δόθηκαν από τη διοίκηση Τραμπ, όμως ήταν δρομολογημένα από τη διοίκηση Ομπάμα.

Έγραψαν, μάλιστα, ότι θα είναι και τα τελευταία, μέχρι να καθοριστεί η νέα στρατηγική Τραμπ για το θέμα της Συρίας, μέσα στο οποίο και οι Κούρδοι.

Κι όμως, πριν 3 μέρες παραδόθηκε στους Κούρδους και η δεύτερη παρτίδα τεθωρακισμένων οχημάτων!
Ουσιαστικά, πρόκειται για το δεύτερο «χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία που έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στη νέα διοίκηση Τραμπ για να αντιμετωπίσει το Κουρδικό Ζήτημα, ένα θέμα-απειλή για την ενότητα του έθνους και του τουρκικού κράτους.

https://embed.reembed.com/www.pentapostagma.gr/3YU46a2s1DN6173_iK2AnNGV

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.