Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

«Βόμβα» Γαβρόγλου: Τέλος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις "Τυραννιούνται τα παιδιά"

«Πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις.... Είναι αδιάβλητες, αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει "μάθει απ' έξω". Τυραννιούνται τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο σύστημα».

Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, πριν από λίγο.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να κρατήσουμε τα καλά που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πως σιγά - σιγά θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια με το βαθμό του Απολυτηρίου. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει από του χρόνου. Έχει ορίζοντα 3ετίας. Όμως, τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει προηγουμένως εθνικό σχέδιο αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού».

Εξάλλου, ο κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε ότι την Παρασκευή (10/02/2017) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την συγκρότηση επιτροπής για τα οικονομικά της εκπαίδευσης στην οποία θα μετέχουν εμπειρογνώμονες που έχουν προτείνει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, «έργο της επιτροπής θα είναι η μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα κλείσει η ψαλίδα ως προς τις ανελαστικές δαπάνες. Εως τον Ιούνιο ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα».

Ωστόσο, πέραν των αλλαγών που προανήγγειλε για το 2020 και έπειτα σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, πολλές από τις ανατροπές που θα γίνουν στις φετινές εξετάσεις (Πανελλαδικές και ενδοσχολικές) έχουν περάσει στα ψιλά γράμματα, όπως τονίζει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Αλλαγές όπως μετάθεση ημερομηνιών, κατάργηση επαναληπτικών Πανελλαδικών αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις που διορθώνουν κακώς κείμενα του νέου συστήματος και δίνουν επιπλέον ευκαιρίες σε μαθητές.

Ένα μέρος των αλλαγών αυτών, βρίσκονται στο νομοσχέδιο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα.

Τι αλλάζει από φέτος

Πρώτα οι ενδοσχολικές εξετάσεις: Μετατίθεται για πρώτη χρονιά η διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων της Γ' Λυκείου πριν τις Πανελλαδικές.

Πανελλαδικές τον Ιούνιο: Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν γύρω στις 10 ημέρες κενό μεταξύ των ενδοσχολικών και των Πανελληνίων εξετάσεων. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανακοίνωση έναρξης των εξετάσεων από το υπουργείο.

Επαναληπτικές Πανελλαδικές: Το υπουργείο καταργεί τις επαναληπτικές εξετάσεις από φέτος.

Επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις: Μετάθεση των εξετάσεων αυτών τον Ιούνιο αντί του Σεπτέμβρη. Σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι βάσει εκπαιδευτικής εμπειρίας οι μαθητές δεν έρχονται καλύτερα προετοιμασμένοι στις εξετάσεις μετά το πέρας του καλοκαιριού.

Τρεις περίοδοι εξετάσεων: Για πρώτη φορά φέτος δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές τόσο της Γ΄Γυμνασίου και της Γ' Λυκείου σε τρεις εξεταστικές περιόδους για να λάβουν το απολυτήριό τους.

Κατηγορία 10%: Οριστική θεσμοθέτηση της κατηγορίας του 10% με δυνατότητα στους υποψήφιους να διατηρήσουν το βαθμό τους από τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές και να τον χρησιμοποιήσουν τα επόμενα δύο χρόνια για τη συμμετοχή τους στην κατηγορία του 10% με εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις.

Κατηγορία 5%: Το υπουργείο ορίζει για φέτος να ενταχθούν όλοι όσοι περιλαμβάνονται τόσο την προηγούμενη λίστα όσο και στην καινούργια, με σκοπό να μην αιφνιδιαστούν οι οικογένειες και να μην προκύψουν προβλήματα στη διαδικασία.

Μηχανογραφικό δελτίο: Διεύρυνση των επιλογών για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΕΠΑΛ: Θεσμοθετείται για πρώτη χρονιά, η είσοδος των υποψηφίων από Επαγγελματικά Λύκεια σε Πανεπιστήμια με ποσοστό 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.