Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

"Οι Τούρκοι πολίτες δεν πρέπει να χρειάζονται βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη" δηλώνει Έλληνας διπλωμάτης, ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - Το όνομά του δεν το λέει πάντως...


"Οι Τούρκοι πολίτες δεν πρέπει να χρειάζονται βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη"
Δηλώνει Έλληνας διπλωμάτης μετά την κατάργηση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων κατά την είσοδο Τούρκων πολιτών

Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να συνεχιστεί η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες στις πύλες εισόδου.

Αξιωματούχος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με την μη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στις πύλες εισόδου για φέτος, ανέφερε ότι επιθυμούν να έρχονται Τούρκοι τουρίστες στην χώρα τους και πως η συνέχιση του προγράμματος θα αποβεί ωφέλιμη και για τις δύο χώρες.

Ο ανώτατος διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις με την Τουρκία και πως η εφαρμογή της εύκολης βίζας είναι κομμάτι αυτής της πολιτικής.

Υπενθύμισε πως η απόφαση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι ελληνική βίζα αλλά έχει σχέση με το Σένγκεν:

«Εδώ είναι το πρόβλημα. Για να συνεχιστεί το πρόγραμμα και το 2017, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να πείσουμε τις Βρυξέλλες».

Ο Έλληνας αξιωματούχος σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να πείσουν την ΕΕ, θα γίνει ενίσχυση προσωπικού και εξοπλισμού στις διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία, κατεξοχήν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Ίζμιρ.

Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών έδωσε την πληροφορία ότι πέρυσι χορηγήθηκε θεώρηση εισόδου σε πάνω από 50 χιλιάδες Τούρκους πολίτες από το Γενικό Προξενείο της Ίζμιρ και πως φέτος επιδιώκεται να αυξηθούν αυτά τα στοιχεία.

Τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας διπλωμάτης σημείωσε:

«Οι Τούρκοι πολίτες δεν πρέπει να χρειάζονται βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη».

Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης θεωρήσεων στις πύλες εισόδου που ίσχυε από το 2012, από Απρίλιο έως Οκτώβριο, αποτελούσε μεγάλη ευκολία για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονταν τα ελληνικά νησιά Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Κω, Σύμη, Σάμο και Καστελόριζο.

Καθότι οι μισοί σχεδόν από τους τουρίστες που επισκέπτονταν αυτά τα νησιά ήταν Τούρκοι, οι τοπικές αρχές εκφράζουν την αντίδρασή τους για την απόφαση ανησυχώντας για την μείωση των τουριστικών εσόδων που δέχθηκαν πλήγμα από την μεταναστευτική κρίση.

trt.net.tr/greek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.