Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Για «ρουσφετολογικές προσλήψεις» κατηγορούν τον Σκουρλέτη οι δήμαρχοι: «Ακυρώνει το ΑΣΕΠ»


Δεν έφτανε η προηγούμενη τροπολογία Σκουρλέτη, η οποία οδηγεί σε κομματική «ομηρία»
χιλιάδες συμβασιούχους, ανοίγοντας «παράθυρο» για παράταση συμβάσεων τουλάχιστον για ένα χρόνο, κατατέθηκε και νέα τροπολογία χθες, Τετάρτη, στη Βουλή για τον διορισμό όσων είχαν δικαιωθεί δικαστικά.
Η τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, προβλέπει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που αν και είχαν δικαιωθεί δικαστικά δεν πληρούσαν τα τυπικά προσόντα διορισμού.

Αντιπολίτευση και ΚΕΔΕ εξαπολύουν τα βέλη τους, κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών για ρουσφετολογικές προσλήψεις ενώ οι 40.000 συμβασιούχοι (μόνο στην καθαριότητα των δήμων απασχολούνται 10.000) που αποτελούν και τον αδύνατο κρίκο της υπόθεσης, παραμένουν απλήρωτοι για δεύτερο μήνα, καθώς το ελεγκτικό συνέδριο απέρριψε πολλά εντάλματα πληρωμής κρίνοντας αντισυνταγματική τη διάταξη της παράτασης των συμβάσεων.

Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης «έριξε» ευθύνες στους υπαλλήλους για την απόρριψη των ενταλμάτων γιατί δεν έκαναν τις «αλχημείες» που έπρεπε για να εγκριθούν οι πληρωμές. Την ίδια ώρα φρόντισε με την επίμαχη τροπολογία να λύσει προσωρινά το θέμα των απλήρωτων συμβασιούχων επιβάλλοντας στους δήμους να συνεχίσουν τη μισθοδοσία τους.

Ο ίδιος ο υπουργός που κάνει λόγο για «ομηρία» χιλιάδων συμβασιούχων οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία αορίστου χρόνου, εργάζονται με πολλές ταχύτητες, ουσιαστικά παρατείνει την «ομηρία» τους, καλλιεργώντας ελπίδες για τη μονιμοποίησή τους. Όπως διατείνεται «με την παράταση των συμβάσεων θα κερδηθεί χρόνος προκειμένου να αναζητηθεί οριστική λύση για τους ανθρώπους αυτούς, τη στιγμή μάλιστα που η πραγματική τους σχέση με το αντικείμενο είναι σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και πρέπει κάποια στιγμή να την αναγνωρίσουμε».

«Δεν είναι η δουλειά μας να κρίνουμε τη συνταγματικότητα ή όχι της διάταξης» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. «Δεν ρωτηθήκαμε όμως αν αντέχουμε την οικονομική επιβάρυνση. Αν ο υπουργός μας το επιβάλει με αυταρχισμό χωρίς να μας ρωτήσει, τότες ας το πληρώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κανένας Δήμαρχος δεν θα δώσει εξετάσεις νομιμοφροσύνης σε οποιονδήποτε υπουργό, οποιασδήποτε κυβέρνησης. Θεωρώ ότι η διάταξη είναι ρουσφετολογική και ακυρώνει το ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται ενώ την ίδια ώρα μας βάζουν να τσακωθούμε με εργαζόμενους που γνωρίζουμε χρόνια. Επίσης δεν ρωτηθήκαμε ποιες ειδικότητες έχουμε ανάγκη. Κάποιοι χρειάζονται να προσλάβουν μηχανικούς και μελετητές για να απορροφήσουν προγράμματα ΕΣΠΑ».

Η παράταση των συμβάσεων προσκρούει σε δύο σημεία:
1.στη μνημονιακή δέσμευση που προβλέπει μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρίσεις στο δημόσιο (ο λόγος ήταν 1 προς 5 πέρυσι)
Αν εξαντληθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις στους δήμους τι θα γίνει στην υγεία η στην παιδεία που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες;
2.Στα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Για παράδειγμα, το ανώτατο όρια ηλικίας για την πρόσληψη εργαζόμενων στην καθαριότητα είναι 45 ετών. Στις 8μηνες συμβάσεις δεν υπάρχει ηλικιακό κριτήριο.

Στους Δήμους που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τη διάταξη συγκαταλέγεται ο Δήμος Κεφαλονιάς, ο οποίος εξάντλησε τους διαθέσιμους πόρους χορηγώντας βοήθεια στους σεισμοπαθείς αλλά και άλλοι δήμοι που καλούνται να πληρώσουν εργαζόμενους του παρελθόντος οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Ο κ. Σκουρλέτης ουσιαστικά απείλησε τους δημάρχους ότι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο και όχι να πράττουν κατά το δοκούν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τους λίγους εκείνους δημάρχους που αρνούνται να παρατείνουν τις συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας και στους ΟΤΑ αλλά και στο δημόσιο τομέα γενικότερα.

«Η κυβέρνηση δημιούργησε το πρόβλημα και όχι οι δήμαρχοι. Ας φροντίσει λοιπόν να το λύσει για να μην μείνουν απλήρωτοι οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων» τονίζουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ.

Να καθορίζουν οι δήμοι τις παρατάσεις των συμβάσεων και τον αριθμό των συμβασιούχων, ζητά ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και δήμαρχος Ορχομενού, Λουκάς Υπερήφανος, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών «φωτογράφισε» ως αδικημένους που πρέπει να αποκατασταθούν την πολυπληθή κατηγορία συμβασιούχων που ξεκίνησαν τις συμβάσεις τους, πολλές δεκαετίες πριν.

Όπως επισημαίνει ο συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασσόπουλος, «πρόκειται για προπαγάνδα και απάτη. Ζωντανεύουν οι μνήμες από το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου το 2004, όταν χιλιάδες συμβασιούχοι έτρεχαν στα δικαστήρια διεκδικώντας τη νομιμοποίησή τους και πληρώνοντας δικηγόρους. Τελικά από τις 300.000 τότε μονιμοποιήθηκαν μόνο 50.000 συμβασιούχοι».

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.