Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Η παν- κουρδική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας

Στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το παν-κουρδικό συνέδριο με τη συμμετοχή των αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης και των συμμάχων του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης  της Συρίας (PYD), ένα γεγονός που
δείχνει ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, αλλά, και με τους Κούρδους.
Στο συνέδριο συμμετείχαν  κόμματα των Κούρδων από την κουρδική περιφέρεια του Ιράκ, τη Συρία, καθώς και εκπρόσωποι  του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) από την Τουρκία αλλά και από Ιράν (PDK-Ι).
Η συμπρόεδρος του PYD, Άσια Αμπντουλάχ, δήλωσε κατά την ομιλία της ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν για τη Συρία στις επερχόμενες συνομιλίες της Γενεύης, εφ’ όσον οι εκπρόσωποι του κόμματος αποκλεισθούν από τις συνομιλίες.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ζήτησε τη συμμετοχή του PYD, η Τουρκία πίεσε τους διοργανωτές της ‘Γενεύης 4’ του συνεδρίου να αποκλείσουν το κουρδικό αυτό κόμμα της Συρίας από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν προγραμματισθεί για τις 23 Φεβρουαρίου.
Επισημαίνεται, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν(KDP) της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη με την αιτιολογία ότι ακολουθεί πολιτική  προσκείμενη στην Τουρκία.
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έστειλε μήνυμα προς το συνέδριο με τον δικηγόρο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Εμπρού Γκιουνάι.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 18η επέτειο της σύλληψης του ηγέτη του PKK και έγκλειστου στις τουρκικές φυλακές, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Μια εβδομάδα πριν από το παν-κουρδικό συνέδριο, ο Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Μποτσάν- Χαρσένκο είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν βλέπει το ΡΚΚ και τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) του κόμματος PYD ως τρομοκρατικές ομάδες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε με αξιωματούχους του PYD στη Μόσχα στα τέλη Ιανουαρίου.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στην κουρδική διάσκεψη δεν συμμετείχαν Ρώσοι διπλωμάτες, όπως ανέφερε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
«aranews.net»
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.