Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Κύπρος: Άδοξο τέλος στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών


Φωτογραφία αρχείου
Αποχώρησε από τη συνάντηση ο κ. Ακιντζί
Φεβρουάριος 16, 2017. 15:51 - philenews.com


Λευκωσία: Άδοξο τέλος είχε η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.
 


Συγκεκριμένα, μετά και τις έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που υπήρξαν μεταξύ των δυο πλευρών τις τελευταίες μέρες, περί της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο Τ/κ ηγέτης αποχώρησε από τη σημερινή, προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, λίγο μετά το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα  φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα και κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία. Παρά τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος».

Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε πως «ο κ. Αναστασιάδης ήταν αυτός που βρόντηξε την πόρτα. Εμείς δεν αποχωρήσαμε από τη συνάντηση». Εξήγησε συγκεκριμένα, πως επανέλαβε τις θέσεις του, σχετικά με την απόφαση της Βουλής και τόνισε πως αυτό επιφέρει ζημιά.

Τόνισε μάλιστα πως δεν βρήκε τη στάση που περίμενε εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη τονίζοντας πως «δεν μας έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα διορθώσει την κατάσταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει ως προϋπόθεση για να συναντηθεί με τον κ. Άιντα, να τοποθετηθούν τα Ηνωμένα Έθνη για το ποιος αποχώρισε από την πρωινή συνάντηση.

Την ίδια ώρα, έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ του κ. Άιντα με τον κ. Ακιντζί στις 16:00 σήμερα το απόγευμα.

Ο Άιντα επιχείρησε να αποτρέψει τον Ακιντζί από το να αποχωρήσει από τις συνομιλίες

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιχείρησε να αποτρέψει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από το να αποχωρήσει από τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν ο κ. Ακιντζί αποχώρησε από το χώρο των συνομιλιών, ο κ. Άιντα κατέβαλε προσπάθεια όπως ο Τ/κ ηγέτης επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Δεν τίθεται θέμα ναυαγίου των συνομιλιών από εμάς, δηλώνει πηγή της ε/κ πλευράς

Δεν τίθεται θέμα ναυαγίου των συνομιλιών από εμάς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας πως δεν είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που έφυγε από τις σημερινές συνομιλίες.

Να υπενθυμίσουμε πως τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς της Τ/κ πλευράς, σχετικά με τη ψήφιση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης έχει δηλώσει πως το εν λόγο θέμα θα ήταν και το μοναδικό θέμα προς συζήτηση κατά τη σημερινή συνάντηση.

Πάντως, σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι έχει τον τρόπο να αντιδράσει στις τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί και την αρνητική αντίδρασή του αναφορικά με την ψήφιση τροπολογία από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία θα γίνεται επιπλέον αναφορά στα σχολεία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950.


Αντιδράσεις των κομμάτων

Οι δύο ηγέτες να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων και να βρουν τρόπο να συνεχιστεί ο διάλογος! 

Όσοι είχαν "αγιοποιήσει" τον κατοχικό ηγέτη τα προηγούμενα χρόνια τι έχουν να πουν σήμερα; 
Τεράστιες οι ευθύνες τους για την απενεχοποίηση https://twitter.com/nicholaspapadop/status/832164225862623232 

Είχαμε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο η βιασύνη Ερτογαν για κορύφωση της διαδικασίας να αποσκοπούσε σε κήρυξη αδιεξόδου. Έπεσαν οι μάσκες

Ωραία Μουσταφά. Βρήκες την δικαιολογία σου και συνεχίζεις να παίζεις τα παιγνίδια της Τουρκίας. Δύσκολο να ξεφύγεις άμα την δεις "Πρόεδρος".
Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.