Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Economist: Yπαρκτός ο κίνδυνος του Grexit

Economist: Yπαρκτός ο κίνδυνος του Grexit

 Δεν έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος του Grexit, πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως αναφέρει
άρθρο οικονομικού αναλυτή του Economist.
Οπως επισημαίνει ο Σάιμον Μπάπτιστ στην ανάλυσή του στο έγκριτο οικονομικό έντυπο, το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «Παρά το γεγονός πως το Brexit κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο χρόνο, το μεγαλύτερο “αδελφάκι” του, το Grexit, δεν έχει εξαφανισθεί. Πάνω από 5 χρόνια μετά την πρώτη σοβαρή αναφορά της προοπτικής της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε., το χρέος της Ελλάδας δεν βρίσκεται σε έναν δρόμο που θα της επέτρεπε να μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης. Και τώρα που το περισσότερο από το ελληνικό χρέος πρακτικά “ανήκει” σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα κρατείται όμηρος της βούλησης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Τονίζει, δε, ότι «Παρότι πιστεύουμε πως τοι πιθανότητες υπέρ της υλοποίησης του Grexit εντός της επόμενης πενταετίας είναι περισσότερες από την αποφυγή του, υπάρχουν και μερικοί λόγοι να είμαστε λιγότερο ανήσυχοι απ' ό,τι στο παρελθόν.
Ποιοι είναι αυτοί:
  • Με δεδομένο πως δανειστές της Ελλάδας είναι κυρίως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μία ελληνική χρεοκοπία πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος.
  • Η προοπτική του Grexit δεν προκαλεί το ίδιο σοκ που προκαλούσε πριν από κάποια χρόνια, καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε ορισμένα βήματα ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους.
  • Μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος της εκ νέου αλλαγής νομίσματος, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από όσα περνούν ήδη.
«Η πίεση κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί πριν από τις κομβικές εκλογικές αναμετρήσεις της φετινής χρονιάς, με αυξανόμενη πιθανότητα η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές», υπογραμμίζει, κλείνοντας το άρθρο του ο Μπαπτίστ.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.