Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

«Καρούζος Gate»

«Καρούζος Gate»
Με αποκαλύψεις γύρω από τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων του ζεύγους Καρούζου την εποχή της παντοδυναμίας του, άρχισε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση φοροδιαφυγής, εικονικών τιμολογίων και ξεπλύματος μαύρου...



χρήματος γνωστή ως «Καρούζος Gate». Κεντρικά πρόσωπα της δίκης και βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι το πρώην ζεύγος Καρούζου, δηλαδή ο Ιωάννης Καρούζος και η Ρεβέκκα Σκαφτούρα που «μοιράζονται» το εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου με τέσσερα ακόμη πρόσωπα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, το πρώην ζευγάρι φέρεται να είχε διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων ώστε να δικαιολογεί τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών.
Σήμερα, στο δικαστήριο από τους δυο «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης εμφανίστηκε μόνο ο Ι. Καρούζος, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο άλλοτε ισχυρός επιχειρηματίας μετήχθη στο δικαστήριο από το νοσοκομείο των φυλακών όπου κρατείται, καθώς εκτίει ποινή για άλλες υποθέσεις.
Αντίθετα, απούσα από τη διαδικασία ήταν η πρώην σύζυγός του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, η οποία εκπροσωπήθηκε από συνήγορο υπεράσπισης.
Πρώτη στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και κατέθεσε η γραμματέας και ταμίας του ομίλου Καρούζος το επίδικο διάστημα. Η μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την υπεράσπιση του κ. Καρούζου για την Ρεβέκκα Σκαφτούρα ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που και ο ίδιος ο κατηγορούμενος υπαγόρευε στο συνήγορό του ερωτήσεις που αφορούσαν στην κοσμοπολίτικη ζωή της πρώην συζύγου του και στην δυσκολία του να λάβει εγκρίσεις για να πάρει χρήματα.
Χαρακτηριστικά, όταν η μάρτυρας ανέφερε ότι «την ενημέρωνα γιατί ήταν υπεύθυνη για όλα τα χρήματα της εταιρίας» ο Ι. Καρούζος σχολίασε: «Εδώ χρειαζόμουν έγκριση για να μου δώσει ένα χαρτζιλίκι.
Υπάρχει ένα ιδιόχειρο σημείωμα για 2000 ευρώ που ζητήθηκε έγκριση Σκαφτούρα για να δοθούν στον πρόεδρο της εταιρία».
Από την πλευρά της η μάρτυρας απάντησε ότι ο Ι. Καρούζος αποφάσιζε για τα ακίνητα ενώ η τότε σύζυγός του επέβλεπε τα χρήματα.
Η μάρτυρας απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της υπεράσπισης κατέθεσε πως υπήρχε οικογενειακή σχέση με δικαστικό και με υπουργό, οι οποίοι όπως ήταν είχαν βαφτίσει τα παιδιά του ζεύγους.

Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος

Υπεράσπιση: Τα κουτιά που στέλνατε σε αυτά και σε άλλα πρόσωπα περιείχαν γλυκά μόνο ή και κάτι άλλο σε διπλούς πάτους;
Πρόεδρος: Δεν ενδιαφέρουν αυτά.
Είναι εκτός κατηγορίας..
Υπεράσπιση: Θα έρθουν βιντεάκια. Δεν ήταν μόνο τα γαλακτομπούρεκα στο Εθνικής Άμυνας, ήταν και αλλού….
Στην κατάθεσή της η μάρτυρας ανέφερε ακόμη ότι η έγκριση για διαχείριση των χρημάτων γινόταν από την Ρ. Σκαφτούρα με τον Ι. Καρούζο να παρεμβαίνει στη διαδικασία λέγοντας: «Μια φορά πήγα να αγοράσω κάτι στην Κρήτη και τελικά δεν έγινε γιατί δεν δόθηκε η μεγάλη εντολή από την υψηλή κυρία. Έγινε έτσι;
Μάρτυρας: Το θυμάμαι γιατί έγινε μεγάλος χαμός. Στα μικρά ποσά λάμβανα εντολή από την κ. Σκαφτούρα. Στα μεγάλα ποσά που αφορούσαν σε ακίνητα εκατομμυρίων μιλούσα και με εσάς..
Ακόμη, η μάρτυρας ανέφερε πως και οι δύο κατηγορούμενοι ασχολούνταν με το Όμιλο, ενώ αναφορικά με τα μεγάλα ποσά τη διοίκηση την ασκούσαν επίσης παράλληλα.

Παράλληλα, μίλησε για τα δύο ακίνητα που πωλήθηκαν στην εταιρία «Fantom», συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος. Σύμφωνα με τη μάρτυρα η αγοραπωλησία φέρεται να είχε πραγματικό τίμημα τα 20 εκατ. ευρώ και εικονικό τα 5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.