Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Δραματικές εξελίξεις: Οι Ελληνικές τράπεζες σταμάτησαν (έως 31 Μαρτίου) τα εμβάσματα στο εξωτερικό


Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης εντείνουν την ανησυχία ανάμεσα στους καταθέτες και δίνουν άλλο ένα «κτύπημα» στις τράπεζες, οι οποίες  είδαν από τις 15 του Μάρτη να εξαντλούνται τα όρια για τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Η νέα πίεση ρευστότητας συνδέεται
με τις αυξημένες εκροές καταθέσεων του τελευταίου διαστήματος. Επιχειρηματίες που θέλησαν τις προηγούμενες μέρες να εμβάσουν κεφάλαια στο εξωτερικό, μέσω του internet banking της Τράπεζας Πειραιώς , πληροφορήθηκαν με μήνυμα ότι δεν μπορούσαν να στείλουν το έμβασμα μέχρι το τέλος του μήνα δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου. 
Το ίδιο όμως ισχύει και για τους ιδιώτες που προσπάθησαν να στείλουν 1.000 ευρώ στο εξωτερικό -πχ για να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους.
Οι πιέσεις στη ρευστότητα είναι ιδιαίτερα έντονες -παρότι υπάρχουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων- με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα όρια  των τραπεζών για τα εμβάσματα εξωτερικού να εξαντλούνται πολύ γρήγορα.
Σημειώνουμε ότι τα εν λόγω όρια είναι διαφορετικά για κάθε τράπεζα.
Προσδιορίζονται ανά μήνα  με βάση έναν αλγόριθμο, που λαμβάνει υπόψη του διάφορες παραμέτρους όπως είναι τα υπόλοιπα των καταθέσεων της κάθε τράπεζας, η εξάρτιση της από τον ELA, το πλήθος της επιχειρηματικής πελατείας που συναλλάσσεται με τράπεζες του εξωτερικού κλπ.
Από την περασμένη βδομάδα λοιπόν (Πέμπτη) ,  πελάτες τραπεζών που θέλησαν να στείλουν μέσω του internet banking, χρήματα στο εξωτερικό, ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στη συναλλαγή.
Αυτού του είδους οι  πιέσεις ξεκίνησαν από τον  Φεβρουάριο, ενώ μέχρι και τον Ιανουάριο φέτος τα ποσά που προορίζονταν για εμβάσματα εξαντλούνταν δύο με τρεις μέρες πριν το τέλος κάθε μήνα.
Τραπεζικές πηγές αποδίδουν την αυξημένη κίνηση  στις αποστολές εμβασμάτων προς το εξωτερικό, στις καθυστερήσεις σχετικά με το κλείσιμο της  αξιολόγησης, «οι  καθυστερήσεις   εντείνουν την  ανασφάλεια και επιδεινώνουν την κατάσταση», λένε χαρακτηριστικά.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το «φρέσκο χρήμα» (το οποίο είναι ελεύθερο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων) που έφεραν επιχειρηματίες και ιδιώτες το περασμένο καλοκαίρι στις ελληνικές τράπεζες, τώρα  εμβάζουν και πάλι τα ποσά αυτά στους λογαριασμούς τους που διατηρούν στο εξωτερικό.
Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την περασμένη βδομάδα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πραγματοποίησε  συνάντηση στη Φρανκφούρτη με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάντζιο για θέματα ρευστότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι αυξημένες είναι από την αρχή του χρόνου οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζουν τα 4 δισ ευρώ.

Ενώ αύξηση κατά 300 εκατ ευρώ είχαμε και στο όριο έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών από τον ELA τον περασμένο μήνα (η προηγούμενη αύξηση είχε συντελεσθεί τον Απρίλιο του 2016 στο πλαίσιο της τότε αξιολόγησης).

mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.