Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Οι 5 έφηβοι που επέβαιναν στο μοιραίο αυτοκίνητο του τροχαίου στον Εύοσμο


Ποιοι οι 4 νεκροί και ο ένας τραυματίας του τροχαίου στον Εύοσμο;...

Τραγωδία στον Εύοσμο, με τέσσερις παιδικούς φίλους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο! Χαροπαλεύει ο πέμπτος της παρέας


Συντρίμμια μαζί με τις ζωές τους έγιναν τα όνειρα για καλοκαιρινές διακοπές που έκαναν τέσσερις φίλοι (τρεις ανήλικοι και ένας ενήλικος), οι οποίοι έζησαν μαζί όλη τους τη ζωή. Μια στραβοτιμονιά του χωρίς δίπλωμα οδηγού χθες τα ξημερώματα στον Εύοσμο στάθηκε μοιραία για τρεις 17χρονους και έναν 19χρονο, ενώ ο πέμπτος της παρέας δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

«Αν μια μέρα η ταχύτητα με σκοτώσει, εσύ μην κλάψεις, διότι εγώ εκείνη την ώρα γελούσα» είχε γράψει στο facebook ο 19χρονος της παρέας Παύλος Λεοντίδης σε μια φωτογραφία που τον έδειχνε να οδηγεί, λες και είχε «διαβάσει» το ζοφερό μέλλον του.

Ακόμη και αν είχε προβλέψει ότι θα έχανε τη ζωή του σε δυστύχημα, όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι, εκτός από τη δική του, θα βυθίζονταν στο πένθος άλλες τρεις οικογένειες, ενώ άλλη μία θα αγωνιούσε για την τύχη του παιδιού της.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς βγήκε εκτός πορείας το αυτοκίνητο των πέντε παιδιών, τέσσερα από τα οποία ήταν φίλοι από το δημοτικό και συμμαθητές στη γ’ λυκείου στο ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου.


Λύγισαν οι πυροσβέστες
Η μοιραία στραβοτιμονιά στις 3.30 τα ξημερώματα έκανε το Ι.Χ., μάρκας Volvo, να χτυπήσει σε τσιμεντένιο κράσπεδο και να καρφωθεί με ταχύτητα στο τοιχίο του γηπέδου της ακαδημίας του βετεράνου ποδοσφαιριστή του Αρη Ντίνου Κούη, στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και Σμύρνης, πάνω από την Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης.

Κανένας από τους πέντε νεαρούς δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Μάλιστα, τις είχαν κουμπωμένες για να μην ηχεί η υπενθύμιση! Χρειάστηκε επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανασυρθούν νεκροί από τις λαμαρίνες ο οδηγός Αβραάμ Μουρατίδης (17 ετών) και οι επιβάτες Παύλος Λεοντίδης (19 ετών), Θόδωρος Μεμετζής (17 ετών) και ο επίσης 17χρονος Γιώργος Μαντατζής. Βαριά τραυματισμένος απεγκλωβίστηκε ο Δημήτρης Ελεκίδης, 17 ετών, που χαροπαλεύει στην Εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

«Οι δύο πίσω επιβάτες θα είχαν σωθεί, αν φορούσαν ζώνη…» είπαν συγκλονισμένοι στην «Espresso» οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να ανασύρουν τα άψυχα κορμιά των παιδιών και λύγισαν στη θέα τους.

Το ερώτημα πώς πήρε ο ανήλικος το αυτοκίνητο του πατέρα του χωρίς να έχει δίπλωμα, αφού δεν προβλέπεται στην ηλικία του, δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Για να διερευνηθούν οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης διέταξε τεχνική πραγματογνωμοσύνη.

Η Τροχαία που ερευνά την αιτία του δυστυχήματος εξετάζει μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είδαν νωρίτερα ένα αυτοκίνητο όμοιο με αυτό των παιδιών να ανεβοκατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα τον ίδιο δρόμο. Οι φίλοι των παιδιών άκουσαν ότι η παρέα διασκέδαζε νωρίτερα στα Λαδάδικα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς κατέληξαν στον συγκεκριμένο δρόμο, καθώς κανείς τους δεν κατοικεί σε αυτή τη γειτονιά.

Η πληροφορία για το φρικτό πολύνεκρο τροχαίο έπεσε σαν βόμβα στο 1ο και το 2ο ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου, όπου φοιτούσαν τα παιδιά.

«Είμαστε συγκλονισμένοι»
Οι συμμαθητές τους βυθίστηκαν στο πένθος, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσουν το κακό. «Είμαστε συγκλονισμένοι! Χθες ήμασταν μαζί στην ώρα του διαλείμματος και κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι που πλησιάζει. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι πλέον δεν υπάρχουν στη ζωή, ότι δεν θα τους ξαναδούμε στο σχολείο…» έλεγε κλαίγοντας μια συμμαθήτρια των παιδιών.

«Δεν ξέρουμε πώς έγινε και πήραν το αυτοκίνητο, και κατέληξε έτσι η βραδιά» ανέφερε συγκλονισμένος στην «Espresso» ένας άλλος συμμαθητής.

Η αγωνία των συγγενών και φίλων του 17χρονου Δημήτρη Ελεκίδη χτυπά κόκκινο έξω από την Εντατική του ΑΧΕΠΑ, όπου περιμένουν να μάθουν κάποιο καλό νέο για την κατάσταση της υγείας του.

«Τον γνωρίζαμε από το Λιτόχωρο, όπου η οικογένειά του έχει εξοχικό και περνάει τα καλοκαίρια. Του άρεσε η ταχύτητα, όμως δεν έκανε υπερβολές. Μας είπαν ότι τα δύο πρώτα 24ωρα είναι κρίσιμα, γιατί έχει χτυπήματα στο κεφάλι και τον θώρακα και είναι σε καταστολή…» είπε στην «Espresso» η φίλη του Μαρία.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα

Ως το Κοινοβούλιο έφτασε το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στον Εύοσμο. Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων και θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών, η Ολομέλεια της Βουλής κράτησε ενός λεπτού σιγή. Ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικό μάθημα οδικής αγωγής στα σχολείο.

«Είχαμε πάλι ένα τραγικό δυστύχημα με νέα παιδιά. Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσει μια συζήτηση για να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτικότητα του μαθήματος της οδικής ασφάλειας, αν όχι από το δημοτικό, σίγουρα από το γυμνάσιο» επισήμανε.
Πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας στο θέμα του μαθήματος οδικής αγωγής προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

«Στο υπουργείο είναι έτοιμοι από καιρό για δημόσια τοποθέτηση στο θέμα, αλλά δεν έκαναν ανακοινώσεις για να μη θεωρηθεί ότι το κάνουν επικοινωνιακά με αφορμή τα δυστυχήματα» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ηδη στο δημοτικό και την α’ γυμνασίου υπάρχουν τέτοια μαθήματα στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης κι άλλων δραστηριοτήτων».

Στο σημείο του τροχαίου φίλοι και συμμαθητές των τεσσάρων νέων άφησαν λουλούδια, κεριά και σημειώματα αποχαιρετισμού γραμμένα με απλότητα, τα οποία προκαλούσαν συγκίνηση σε όσους τα διάβαζαν.

Οι κάτοικοι μάζευαν υπογραφές για τον δρόμο όπου έγινε το δυστύχημα
Σε πίστα για αυτοσχέδιους αγώνες μετατρέπεται αρκετά συχνά τα βράδια η οδός Αναγεννήσεως, πάνω από την Περιφερειακή Οδό, όπου έγινε το δυστύχημα με θύμα τα τέσσερα παλικάρια, όπως περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής. Χωρίς να έχει εξακριβωθεί αν το πολύνεκρο τροχαίο αποδίδεται σε υπερβολική ταχύτητα, ένα είναι σίγουρο: ο συγκεκριμένος δρόμος έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα επικίνδυνος. Το 2015 οι κάτοικοι της περιοχής είχαν μαζέψει υπογραφές και ζητούσαν να βελτιωθούν η σηματοδότηση και ο φωτισμός.

Οπως περιγράφουν οι περίοικοι, πρόκειται για έναν φαρδύ δρόμο χωρίς επικίνδυνες κλίσεις, που όμως δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. «Υπάρχουν πολλοί οδηγοί που τρέχουν επικίνδυνα. Δεν υπάρχει οριζόντια διαγράμμιση που να διαχωρίζει τις λωρίδες κυκλοφορίας και γίνονται επικίνδυνα προσπεράσματα από τα οχήματα, με πολλά ατυχήματα. Σε κάποια σημεία δεν υπάρχει επαρκής ορατότητα από τη μία πλευρά του δρόμου. Δεν υπάρχουν πινακίδες για να προειδοποιούν για τις αθλητικές εγκαταστάσεις» ανέφεραν περίοικοι.

«Ολόκληρη η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από τον χαμό των τεσσάρων νέων παιδιών μας. Δυστυχώς, στην Αναγεννήσεως, όπως και σε πολλούς άλλους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κάποιοι επιδίδονται σε ράλι. Δεν φταίνε ο δρόμος ή οι Αρχές, αλλά η οδηγική παιδεία. Ο δρόμος είναι ιδιαίτερα σύγχρονος και σωστά κατασκευασμένος, παρότι σε κάποια κομμάτια του υπάρχει όντως ελλιπής φωτισμός, όχι όμως σε αυτό όπου συνέβη το φρικτό δυστύχημα. Ζητούμε να μπει στα σχολεία μάθημα οδηγικής συμπεριφοράς από το δημοτικό» ανέφερε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου
Πέτρος Σούλας
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.