Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Το «τσεκούρι» στο αφορολόγητο αυξάνει τους φόρους κατά 600 ευρώ


Ο κύβος δυστυχώς ερρίφθη για το αφορολόγητο. Και λέμε δυστυχώς, διότι η περικοπή θα είναι σημαντική, πολύ σημαντική. «Θα είναι 5900; Θα είναι 6000; Θα είναι 6100; Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά»...

Με τη φράση αυτή για το νέο αφορολόγητο, που είπε στο newsit.gr παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο επιπλέον φόρος για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς οικογένεια, θα είναι περίπου στα 600 €.

Για τις οικογένειες θα είναι μεγαλύτερο μεν το αφορολόγητο, αλλά πολύ μικρότερο από αυτό που ισχύει σήμερα.

Πάντως για τις οικογένειες με παιδιά και χαμηλό εισόδημα, όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος, οι απώλειες από το φορολογικό σκέλος, θα υπερκαλυφθούν από τα αντίμετρα. Και εξηγούσε ότι αυτό θα συμβεί γιατί στο σκέλος των κοινωνικών δαπανών που περιλαμβάνονται στα αντίμετρα,
προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά, καθώς επίσης voucher για νηπιαγωγείο, ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άλλα μέτρα υπέρ των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Ειδικά για τους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα προτείνεται η μείωση, ακόμα και η κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σκέλος των μέτρων και των αντίμετρων υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μείωση του αφορολόγητου και για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Αντιθέτως δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων και στα φορολογικά αντίμετρα. Η κυβέρνηση μπορεί να επιμένει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς και στη μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και στην ενέργεια, όπως είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣυΡιζΑ, όμως το κουαρτέτο απορρίπτει κάθε πρόταση πέραν εκείνης που μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων.
Όσον αφορά τώρα στις πιθανότητες να υπάρξει τεχνική συμφωνία στις 20 Μαρτίου στο Eurogroup, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, μόνο στην περίπτωση που τα εργασιακά μετατεθούν, είτε στη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είτε για την τρίτη αξιολόγηση το Φθινόπωρο.

Αν λοιπόν η συζήτηση για τα εργασιακά μετατεθεί, τότε το μόνο εμπόδιο για λευκό καπνό στο Eurogroup της 20 Μαρτίου είναι η Δ.Ε.Η. και πιο συγκεκριμένα η γνωμάτευση της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού και της γενικής διεύθυνσης ενέργειας της Κομισιόν για την πρόταση της Δ.Ε.Η. για πώληση στους ανταγωνιστές πακέτων πελατών της.

Πάντως, χθες κατά την τηλεδιάσκεψη οι θεσμοί επιχείρησαν να βάλουν ένα ακόμα θέμα στο τραπέζι και συγκεκριμένα την πώληση υδροηλεκτρικών και θερμικών μονάδων της Δ.Ε.Η., αλλά η ελληνική πλευρά το απέρριψε λέγοντας ότι θα εφαρμοστούν όσα έχουν προσυμφωνηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.