Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μεγάλο εγκληματικό δίκτυο λαθρεμπόρων χιμπατζήδων αποκάλυψε μυστική έρευνα του BBC, συνεχίζεται μέχρι σήμερα η σύλληψη των αρχηγών της οικογενειακής μαφίας



Δυτική Αφρική,  Αδίστακτοι λαθροθήρες σφαγιάζουν ακόμα και 10 ενήλικους χιμπατζήδες που προστατεύουν το μικρό τους, για να τους το κλέψουν και να το πουλήσουν στη μαύρη αγορά της ΄Απω Ανατολής για £ 10,000  ($ 12.500)








Μυστικοί δημοσιογράφοι του BBC αποκάλυψαν τη μεγάλη κλίμακα παράνομης διακίνησης χιμπατζήδων από οργανωμένη εγκληματική συμμορία.
Οι  δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν ως αγοραστές που ενεργούσαν για λογαριασμό πλούσιων πελατών τους, που ήθελαν να αγοράσουν μωρά χιμπατζήδων.
Εκτιμάται ότι για κάθε μωρό χιμπατζή που συλλαμβάνεται στη ζούγκλα, δολοφονούνται 10 ενήλικα ζώα και τα σώματά τους πωλούνται ως θηράματα.
Ένα ζώο μωρό βρέθηκε σε μια επιδρομή από την αστυνομία και την Ιντερπόλ,  στην Ακτή Ελεφαντοστού

 Ένα μικροσκοπικό βρέφος χιμπατζή βρέθηκε όταν οι αρχές έκαναν έφοδο σε σπίτι στο Abidjan, στην Ακτή του Ελεφαντοστού - όπου εδρεύει το κύκλωμα του τράφικινγκ- σε ένα δωμάτιο, που σύμφωνα με τους δημοσιογράφους είχε μέγεθος όσο μια καμπίνα ντους
Το μωρό χιμπατζή, ονομάστηκε Nemley junior από τους διασώστες του, που το οδήγησαν σε ασφαλές κατάλυμα.
τα μπλε πλακάκια του δωματίου εμφανίζονταν για χρόνια σε βίντεο συλληφθέντων πρωτευόντων και η ανακάλυψη -από τους ρεπόρτερς- της έδρας του εγκληματικού δικτύου, χαιρετίστηκε, ως μια σημαντική ανακάλυψη στη μάχη κατά της διακίνησης των ζώων.

Η μυστική έρευνα αποκάλυψε το βάναυσο δίκτυο διακινητών των ζώων που πουλούν κάθε μωρό χιμπατζή περίπου £ 10.000, αφού οι λαθροθήρες σφαγιάσουν ολόκληρη την οικογένειά του.
Η αστυνομία και η Ιντερπόλ έκαναν έφοδο στην έδρα διακίνησης χιμπατζήδων στη Δυτική Αφρική, μετά από έρευνα διάρκειας ενός έτους από το BBC, που πραγματοποιήθηκε σε 6 χώρες.

Πολλά μικρά ζώα διακινούνται λαθραία σε πλούσιους αγοραστές στη Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, όπου η ζήτηση είναι υψηλή, και συχνά μένουν κλειδωμένα σε ένα κλουβί - ή ακόμη και σκοτώνονται - όταν πάψουν να είναι «χαριτωμένα»


Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 3.000 μεγάλοι πίθηκοι - τα δύο τρίτα από αυτούς είναι χιμπατζήδες, αλλά συμπεριλαμβάνονται ουραγκοτάγκοι και γορίλες - χάνονται κάθε χρόνο στο παράνομο εμπόριο. Πωλούνται παράνομα, σκοτώνονται ή πεθαίνουν στην αιχμαλωσία.

Μυστικοί δημοσιογράφοι του BBC, που παρουσιάστηκαν ως αγοραστές για ένα πελάτη στην Ταϊλάνδη και εκπρόσωποι από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων της Ινδονησίας, δημιούργησαν μια σχέση με τους εμπόρους Mahmoud Khaled και Ramadan Abdelnaiem, και μοιράστηκαν μαζί τους το βίντεο από μικροσκοπικά πρωτεύοντα, που κρατούσαν στο μπλε δωμάτιο.
Είπαν, επίσης,ότι  θα μπορούσαν να αποκτήσουν άδειες για τα ζώα που επρόκειτο να εξαχθούν.

Οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν, ότι το δίκτυο συχνά χρησιμοποιεί πλαστά έγγραφα και διακινεί λαθραία κάποιο μωρό χιμπατζήδων μαζί με άλλα λιγότερο απειλούμενα ζώα.

Ένα βίντεο που έστειλαν στην ομάδα του BBC δείχνει ένα πρωτεύον μωρό να εισάγεται λαθραία στο Νεπάλ, σε ένα μυστικό τμήμα ενός ειδικά κατασκευασμένου κλουβιού. Το ζώο πέθανε  με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Η ομάδα του BBC ήρθε σε επαφή με έναν έμπορο που ονομάζεται Ibrahima Traore, από τη Γουινέα, που είπε ότι διατηρούσε χιμπατζήδες σε αγροκτήματα στη Γουινέα, Λιβερία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Έστειλε φωτογραφίες των συλληφθέντων ζώων, και πόζαρε με ένα μωρό χιμπατζή, ενώ η ομάδα του BBC ισχυρίστηκε ότι  ενδιαφέρονταν για την αγορά του.

Μια δημοσιογράφος επισκέφθηκε τη βάση του δικτύου  στο Abidjan, υποτίθεται για να συζητήσει την πώληση ενός ζώου, τότε έκανε έφοδο η αστυνομία και η Interpol  και ο Ibrahima συνελήφθη.

Ο ίδιος, μαζί με τον θείο του Mohamed, αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται με τη διακίνηση της άγριας ζωής.

ο Ελβετός ακτιβιστής άγριας ζωής  Karl Ammann, περιέγραψε το εμπόριο ως «είδος δουλείας», και είπε ότι όταν οι χιμπατζήδες μεγαλώνουν, αντιμετωπίζουν σκληρή μεταχείριση,  περνούν το 90% της ζωής τους κλειδωμένοι σε κάποιο κλουβί και σε πολλές περιπτώσεις τους σκοτώνουν επειδή παύουν να χρησιμεύουν σαν κατοικίδιο ζώο.

και ο Will Travers, πρόεδρος του Ιδρύματος Born Free Foundation, χαρακτήρισε το τράφικινγκ των ζώων ως «αποκρουστικό και απάνθρωπο» εμπόριο.

Αφού παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του BBC, ο John Scanlon, γενικός γραμματέας για τη σύμβαση διεθνούς εμπορίου απειλούμενων ειδών Cites, είπε: «Υπάρχει διαφθορά στο σύστημα. Επιστήσαμε την προσοχή των κυβερνήσεών μας, σε μια μεγάλης διάρκειας συνεδρίαση της επιτροπής, πριν από αρκετούς μήνες.

«Είπαμε, ότι αν δεν μπορέσουμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά,  δεν πρόκειται να σταματήσουμε το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής.»

Είπε ότι ο οργανισμός θέλει να εισαχθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα, που θα καθιστά πιο δύσκολο για τους εμπόρους να αποκτήσουν δόλια, άδειες.

 Ο συνταγματάρχης "detective Colonel" Assoumou Assoumou στην Ακτή Ελεφαντοστού, δήλωσε στο BBC: "Σε 10 ή σε 20 χρόνια, δεν θα έχουμε πια χιμπατζήδες."
"Αυτό το είδος θα εξαφανιστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να δράσει η Ιντερπόλ. Προσωπικά είμαι αποφασισμένος να πολεμήσει κατά του φαινομένου αυτού"

"ο χιμπατζής είναι σπάνιο είδος ζώου και δεν έπρεπε να αντιμετωπίσει την εξαφάνισή του, στη γενιά μας"
πηγή 31-1-17
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4175098/Ruthless-poachers-killing-chimpanzees-selling-orphans.html

οι παράνομοι διακινητές χιμπατζήδων  Ibrahima Traore, και ο θείος του Mohamed από τη Γουινέα,
έχουν σχέση με τον Abdoul Salam Sidibe και τον πατέρα του Abdouramane που έχουν κατηγορηθεί για την αποστολή εκατοντάδων απειλούμενων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των χιμπατζήδων.

Ένας από τους ερευνητές που εργάστηκαν για την υπόθεση, ο Mamadou Saidou Barry της οργάνωσης άγριας ζωής Galf, σε συνεργασία με το Δίκτυο Eagle, δήλωσε ότι η οικογένεια Sidibe διακινεί λαθραία άγρια απειλούμενα ζώα, σε πέντε χώρες και πληρώνει τουλάχιστον 100 λαθροθήρες για να συλλάβουν τους χιμπατζήδες.

"Αυτό δεν είναι το τέλος», δήλωσε στο BBC, «Δεν είναι η τελική μάχη, αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα, στην ατέρμονη μάχη κατά του εμπορίου άγριας ζωής."
Σχεδόν πριν από δύο χρόνια, ο υπεύθυνος του γραφείου CITES στη Γουινέα, Ansoumane Doumbouya, συνελήφθη και αργότερα καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης για την δόλια πώληση  αδειών εξαγωγής προς τις οικογένειες Traore και Sidibe, μεταξύ άλλων.

Τον περασμένο μήνα τους δόθηκε προεδρική χάρη και τώρα είναι έξω από τη φυλακή.

Ο επικεφαλής της  Γραμματείας των CITES, John Scanlon, πιστεύει ότι η επιβολή του νόμου μπορεί να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Ο κ.Scanlon επιβεβαίωσε επίσης ότι από την έρευνά του BBC, με την οποία οι μυστικοί ρεπόρτερς  κατάφεραν να αγοράσουν δύο παράνομες άδειες εξαγωγής, οι προειδοποιήσεις κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο και θα ψάξει, για πιθανώς πλαστά έγγραφα από την Ιορδανία και τη Λιβερία.
Οι άδειες που πουλήθηκαν στους ρεπόρτερς προφανώς έχουν εκδοθεί από αυτές τις δύο χώρες, αν και οι κυβερνήσεις και των δύο, έχουν αρνηθεί ότι τα έγγραφα ήταν γνήσια.

Από την άποψη της ποσότητας, το παράνομο εμπόριο χιμπατζήδων επισκιάζεται από τη σφαγή των ελεφάντων για χαυλιόδοντες ή των ρινόκερων για τα κέρατα τους.
Αλλά για να συλληφθεί ένα ζωντανό μωρό χιμπατζή στη ζούγκλα, οι λαθροθήρες σφαγιάζουν πολλά μέλη της οικογένειάς του -μέχρι και δέκα ενήλικα άτομα-

Η δίωξη των Traores στην Ακτή Ελεφαντοστού είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε για τη διακίνηση της άγριας ζωής στη χώρα και οι ακτιβιστές θεωρούν ότι είναι απόδειξη μιας θετικής αλλαγής, στην επίσημη στάση, απέναντι στον αγώνα κατά των διακινητών.

ο Dople Claude Soro, επικεφαλής του προσωπικού του Υπουργείου Υδάτων και Δασών,  περιγράφει την επιχείρηση "cae" κατά του εγκληματικού δικτύου, ως «σημαντική».

"οι άνθρωποι που έκαναν αυτές τις παράνομες δραστηριότητες πρέπει να τιμωρηθούν, οι πράξεις αυτές απαγορεύονται και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ως έγκλημα."

 ο υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου "UK's Africa"  Tobias Ellwood, που επισκέπτεται την Ακτή του Ελεφαντοστού, είπε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση  να βελτιωθούν οι εγγυήσεις για την άγρια ​​ζωή.

«αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει, αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Πολλά από τα μέρη όπως τα εθνικά πάρκα, όπου τα ζώα αυτά πρέπει να προστατεύονται απλά δεν έχουν την απαιτούμενη προστασία"

η Estelle Raballand,  εμπειρογνώμονας στους χιμπατζήδες, ελπίζει να κερδίσει υποστήριξη , για να δημιουργήσει το πρώτο καταφύγιο για χιμπατζήδες, στη χώρα.

Λέει ότι αν η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να κάνει προτεραιότητα την αντιμετώπιση του εμπόριου της άγριας ζωής τότε έπεται ότι πρέπει να υπάρχει ανάλογος χώρος εκεί, για τη φροντίδα των δημευθέντων ζώων.
"Δεν μπορείτε να εφαρμόσετε το νόμο εάν δεν έχετε ένα μέρος για να βάλετε τους χιμπατζήδες», λέει. Και αν και είναι ευχαριστημένη με το πρόσφατο κύμα συλλήψεων, προειδοποιεί ότι ο χρόνος εξαντλείται.

"πολεμάμε την εξαφάνιση του είδους ... αν δεν κάνουμε τίποτα και ο ρυθμός συνεχιστεί, λίγο πολύ όλοι συμφωνούν ότι σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχουν πια άγριοι χιμπατζήδες στη Δυτική Αφρική. Και αυτό είναι φοβερό."

στη φωτο, το μωρό, Nemley junior,που διασώθηκε σε μια αστυνομική επιχείρηση στο Abidjan, μασάει μια επαγγελματική κάρτα του BBC
τότε ήταν αδύνατο και νευρικό και σύντομα υπέστη ένα βαρύ κρυολόγημα. τώρα με την κατάλληλη φροντίδα ανέκτησε την υγεία του, πήρε βάρος και έγινε δραστήριο, με φωτεινά μάτια και αξιολάτρευτη περιέργεια.
τον είδαμε να καταβροχθίζει ένα μπουκάλι με βρεφικό παρασκεύασμα και μετά να σκαρφαλώνει σε ένα τραπέζι και να διασκεδάζει πειράζοντας τους ανθρώπους -με απαλά χτυπήματα στα γόνατά τους-
δημιούργησε στενή σχέση με το φροντιστή του Charles Aby, που πρέπει να κρατάει τον μικρό χιμπατζή όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού κανονικά θα έπρεπε να είναι μαζί με την μητέρα του για πέντε χρονια.
Έτσι ο Charles πηγαίνει για τα καθήκοντά του στο ζωολογικό κήπο του Abidjan με τον μικρούλη Nemley προσκόλλημένο στο πλευρό του.
Ο μικρούλης γίνεται όλο και πιο τολμηρός. Καθώς ο επικεφαλής της έρευνας δημοσιογράφος του BBC David Shukman, μοίραζε τις επαγγελαμτικές του κάρτες στο ζωολογικό κήπο, ο Nemley πήρε μια και άρχισε να τη μασάει.
πηγή 9-3-17
http://www.bbc.com/news/science-environment-39216695

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.