Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές στα Πανεπιστήμια


Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το υπουργείο Παιδείας.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους… Το 2003 υπήρχαν 163.037 αιώνιοι φοιτητές, αριθμός που το 2014 είχε… εκτοξευτεί στους 328.742.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τους αιώνιους φοιτητές φαίνεται να υπάρχει πριν την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αναιρέσει την διάταξη διαγραφής φοιτητών που είχαν θεσπίσει προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για την κατάσταση αυτή φαίνεται ότι ευθύνεται η οικονομική κατάσταση, τα προβλήματα διαχείρισης των πανεπιστημίων, η δομή και η ποιότητα διδασκαλίας αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ιδρύματος, όπως για παράδειγμα η απόσταση από τον τόπο καταγωγής του φοιτητή.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι νέοι φοιτητές αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής τους, καθώς οι απαιτήσεις είναι κατά πολύ περισσότερες από εκείνες του Λυκείου ενώ μπορεί να καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα που δεν έχουν προηγουμένους διδαχθεί επαρκώς.
 
Οι νέοι φοιτητές δηλαδή αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής τους, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες από εκείνες του λυκείου, ενώ μπορεί να καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα που δεν έχουν προηγουμένως διδαχθεί επαρκώς.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι φοιτητές, οι οποίοι κυρίως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, προτιμώντας να εργαστούν.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόνο ένας στους δέκα φοιτητές μεταναστεύει σε άλλη χώρα αφού πάρει πτυχίο, ενώ η σχέση αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.