Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η Ελβετία μας δείχνει το δρόμο - Έτσι θα σταματήσει ο εκτουρκισμός της Ευρώπης

Ελβετία προς Άγκυρα: Μην παρακολουθείτε Τούρκους που ζουν στην Ελβετία
 Ο Ελβετός ΥΠΕΞ Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ (φωτ.: premiumherald.com)
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα απηύθυνε χθες η Ελβετία, να μην παρακολουθεί Τούρκους υπηκόους που ζουν και εργάζονται στην ελβετική επικράτεια.
Το «μήνυμα» μετέφερε ο ίδιος ο Ελβετός ΥΠΕΞ Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κατά τη συνάντησή τους, ο Ελβετός υπουργός υπογράμμισε την ανησυχία της χώρας του ότι η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιεί το δίκτυο μυστικών υπηρεσιών της για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των Τούρκων υπηκόων στην Ελβετία πριν το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ (φωτ.: letemps.ch)
«Η ελευθερία έκφρασης είναι μια παγκόσμια αξία που αναγνωρίζεται από την Ελβετία, η οποία ελπίζει πως αυτή η ελευθερία θα ισχύσει και για Τούρκους υπηκόους, είτε ψηφίζουν στην Ελβετία είτε στη χώρα τους» είπε ο Μπούρκχαλτερ.
Ουδέτερη στάση θέλει να τηρήσει η Ελβετία
Ο Ελβετός ΥΠΕΞ επιχειρεί να αποτρέψει την εμπλοκή της χώρας του στη διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα της καμπάνιας Τούρκων υπουργών που προσπαθούν να κερδίσουν υποστήριξη για τον Ερντογάν μεταξύ των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό.
Μάλιστα, αν και έχει υποστεί πίεση από πόλεις όπως η Ζυρίχη να εμποδίσει τις επισκέψεις Τούρκων κυβερνητικών, η Βέρνη έχει αρνηθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να εμποδιστεί η ελευθερία έκφρασης του λόγου.
Χθες, ο Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ επεσήμανε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Ελβετία ανησυχεί για τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις ατόμων που η τουρκική κυβέρνηση συνδέει με τον ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
 hinfognomonpolitics.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.