Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Σε αριθμούς ρεκόρ, λαθρομετανάστες από τη βόρεια Αφρική προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη


Σχεδόν 900 λαθρομετανάστες διασώθηκαν από πλεούμενα στη Μεσόγειο χθες, ενώ εκατοντάδες άλλοι μεταφέρθηκαν στη Σικελία καθώς τα επίσημα στοιχεία των αρχών της Ιταλίας δείχνουν πως ακόμη περισσότεροι άνθρωποι τολμούν τον επικίνδυνο διάπλου από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Ένα νορβηγικό πλοίο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex) και ένα σκάφος της οργάνωσης SOS Méditerranée διέσωσαν λαθρομετανάστες που είχαν στοιβαχτεί σε τέσσερα μεγάλα φουσκωτά σκάφη και έξι μικρότερα χθες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του λιμενικού σώματος της Ιταλίας, το οποίο συντονίζει τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, πάνω από 800 άνθρωποι από κράτη της Αφρικής, ανάμεσά τους πολίτες της Ερυθραίας και της Σομαλίας, οι οποίοι διασώθηκαν προχθές Πέμπτη, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Αουγκούστα, στη νοτιοανατολική Σικελία.

«Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι», σημείωσε μια εκπρόσωπος της ΜΚΟ Σώστε τα Παιδιά, η Τζοβάνα Ντι Μπενεντέτο, στο λιμάνι. «Πολλοί από τους ανήλικους είναι ασυνόδευτοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά. Ορισμένα πολύ μικρά».

Από την αρχή της χρονιάς στην Ιταλία έχουν φθάσει 14.319 μετανάστες, κατά στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών. Την αντίστοιχη περίοδο του 2016 καταγράφηκαν 9.101 αφίξεις. Συνολικά πέρυσι η Ιταλία υποδέχθηκε 181.000 μετανάστες, αριθμό δίχως ιστορικό προηγούμενο.

Παράλληλα, 115 λαθρομετανάστες διασώθηκαν χθες στα ανοικτά της Τρίπολης καθώς το πλεούμενο με το οποίο προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης ναυαγούσε, όμως άλλοι 25 αγνοούνται, δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης.

«Διασώσαμε 115 παράτυπους μετανάστες, ανάμεσά τους έξι γυναίκες (...) είναι όλοι υπήκοοι αφρικανικών κρατών, πλην ενός υπηκόου του Μπανγκλαντές», δήλωσε ο αξιωματικός αυτός, ο Αγιούμπ Κασέμ.

Κατά τις πληροφορίες που έδωσαν οι επιζήσαντες, στο φουσκωτό «υπήρχαν 140 επιβάτες». Οι άνθρωποι αυτοί επιβιβάστηκαν στο πλεούμενο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια παραλία στην Τατζούρα, μια μικρή πόλη 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Οι έρευνές μας για την εξεύρεση των αγνοουμένων απέβησαν άκαρπες», πρόσθεσε.

Ο λίβυος αξιωματικός εξήγησε ότι η ακτοφυλακή έλαβε μια κλήση για βοήθεια χθες το πρωί από τους επιβαίνοντες στο σκάφος.

Όταν έφθασαν στο σημείο σκάφη του λιβυκού λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού, ανακάλυψαν τους μετανάστες πάνω σε ένα ζόντιακ «που έβαζε νερό και κόντευε να βουλιάξει».

Στους λαθρομετανάστες προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στην Τρίπολη πριν παραδοθούν στις υπηρεσίες δίωξης της παράνομης μετανάστευσης, είπε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.