Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Αμφίπολη: Καταγγελίες – «φωτιά» της Περιστέρη τρία χρόνια μετά! «ΕΓΚΛΗΜΑ! Πλήρης εγκατάλειψη της ανασκαφής στην Αμφίπολη από την Πολιτεία και τους φορείς της»


«Πλήρη εγκατάλειψη της ανασκαφής στην Αμφίπολη από την Πολιτεία και τους φορείς της»,κατήγγειλε η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη, κάνοντας λόγο για «έγκλημα».
«Κάθε φορά που πάω να δω το μνημείο ματώνει η ψυχή μου», πρόσθεσε η υπεύθυνη της ανασκαφής, μιλώντας στον Alpha 989, τονίζοντας πως εάν δεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το μνημείο θα καταστραφεί.

Και συνέχισε: «Είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση στην Αμφίπολη. Από το 2010 μέχρι και το 2014 ήμουν υπεύθυνη για την ανασκαφή στην περιοχή Καστά και κάναμε το 2015 μεγάλη δουλειά. Το 2016 όταν πήρα σύνταξη είδα να μην γίνεται δουλειά για τη σωτηρία και την προβολή μιας ανασκαφής που μας έφερε πολύ μπροστά παγκοσμίως. Ο κόσμος έμαθε για την Ελλάδα από την Αμφίπολη».

Η κ. Περιστέρη έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια: «Δεν ξέρω τί γίνεται. Αν είναι πολιτικά παιχνίδια. Ο πολιτισμός είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική ή κόμμα. Έτυχε να γίνει η ανασκαφή επί Σαμαρά και έτυχε να έρθει να βοηθήσει ο τότε πρωθυπουργός και είναι τιμητικό. Μακάρι ο Τσίπρας να ερχόταν και να έλεγε να το συνεχίσουμε και όχι να υπάρχει δυσκοιλιότητα από το υπουργείο».

Και συνέχισε: «Εγώ ως μελετήτρια μπορώ να επισκέπτομαι το μουσείο και τον χώρο της Αμφίπολης και τον Τύμβο Καστά. Το μνημείο με τις Καρυάτιδες και το ψηφιδωτό είναι σε πλήρη εγκατάλειψη με μεγάλη υγρασία. Γιατί το έχει αφήσει έτσι το υπουργείο Πολιτισμού; Έχουμε πνευματική κρίση και πρέπει να κάνουμε κάτι. Αλίμονό μας αν δεν μπορούμε να στηρίξουμε όλα αυτά τα πράγματα. Αν χαθεί η τετραετία του ΕΣΠΑ, το μνημείο έχει χαθεί. Με στενοχωρεί γιατί όταν σκάβουμε κάτι, πρέπει να το σώζουμε κιόλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.