Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Στο αρχείο οι εκβιασμοί από εισπρακτικές - «Καθάρισαν» με απλό πλημμέλημα


«Δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα» Με ένα απλό πλημμέλημα...καθαρίζουν οι εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες με τη φορτικότητά τους και τα ενοχλητικά τηλεφωνήματά τους για την πληρωμή «κόκκινων» δόσεων έχουν οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες και τις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με εισαγγελικό πόρισμα αυτές οι μέθοδοι δεν συνιστούν κακουργηματική εκβίαση σε βάρος των οφειλετών.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα: «Δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα».
Βάσει αυτού, η εισαγγελέας Πρωτοδικών, που ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση, ζητά να τεθούν στο αρχείο οι καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για το κακούργημα της εκβίασης. Ομοίως για τα αδικήματα της απάτης κατ' εξακολούθηση, της αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος και της παράνομης βίας. Η Εισαγγελία Εφετών θα αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει τελικά στο σύνολό του το πόρισμα.
Δίωξη για χρήση προσωπικών στοιχείων
Η εισαγγελέας Ευγενία Μαρούδα άσκησε τελικά ποινική δίωξη μόνο για το πλημμέλημα της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα σε βάρος 15 προσώπων. Πρόκειται για εκπροσώπους ή για υπαλλήλους 6 εισπρακτικών εταιρειών και 2 Τραπεζών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συγκεκριμένες εταιρείες (που είναι θυγατρικές τραπεζών) δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών.
Συνολικά ελέγχθηκαν 29 εισπρακτικές και 17 δικηγορικά γραφεία. Εκτός από τις 6 που διώκονται, για τις υπόλοιπες προέκυψε ότι είχαν συμβάσεις με τις Τράπεζες με τις οποίες νομίμως είχαν στην κατοχή τους ονόματα, τηλέφωνα και προσωπικά στοιχεία οφειλετών.
Η εισαγγελέας επικαλείται στο πόρισμά της και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που τους «άναβε» το πράσινο φως.
Ανάμεσα στα δικηγορικά γραφεία που ελέγχθηκαν ήταν και αυτό πρώην υπουργού. Από το 2013 με εισαγγελική διάταξη και το συγκεκριμένο γραφείο βγήκε καθαρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εισπρακτικές εταιρείες είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά στους πολίτες, η οποία στοιχειοθετεί το πλημμέλημα της παράνομης βίας. Ωστόσο το αδίκημα διώκεται μόνο κατόπιν έγκλησης (μήνυσης) του παθόντα. Έτσι από την Εισαγγελέα κλήθηκαν περισσότεροι από 100 καταγγέλλοντες. Η πλειοψηφία ωστόσο δεν θέλησε να καταθέσει έγκληση και οι υπόλοιποι προχώρησαν σε ασαφείς ή αόριστες περιγραφές της συμπεριφοράς των εισπρακτικών εταιρειών.
Οι καταγγελίες
Η έρευνα για τις εισπρακτικές εταιρείες άρχισε το 2008 μετά από μήνυση του ΔΣΑ, καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών και ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα αδικήματα που ερεύνησε ο εισαγγελέας ήταν μεταξύ άλλων για: εκβίαση, παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 22, επειδή προκύπτει σκοπός οφέλους, παράνομη βία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι εισπρακτικές εταιρείες που έδωσαν ανωμοτί εξηγήσεις υποστήριξαν ότι έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον νόμο, «πέφτοντας» συνεχώς πάνω σε κακοπληρωτές που απέφευγαν να διακανονίσουν την οφειλή τους.
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι εργαζόμενοι στις εισπρακτικές δεν τηρούσαν το νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι οι εταιρείες μπορούν να τους τηλεφωνούν μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επίσης, ότι απαγορεύεται να ενημερώνουν τρίτους για την οφειλή του δανειολήπτη, ενώ απαγορεύεται να επικοινωνούν σε επαγγελματικό τηλέφωνο, εκτός εάν είναι το μόνο που έχει δοθεί στην τράπεζα.
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονταν ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων προκειμένου να ασκήσουν πιεσεις ενώ υπηρχαν καταγγελίες ότι πολλοί υπάλληλοι εισπρακτικών χρησιμοποιούσαν ψευδώς την ιδιότητα του δικηγόρου για να πιέσουν περισσότερο τον οφειλέτη.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.