Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χειροτονίας και παντρεμένων καθολικών ιερέων


Ο πάπας Φραγκίσκος εκτίμησε σήμερα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η πιθανότητα χειροτονίας των «viri probati», των παντρεμένων ανδρών ώριμης ηλικίας που έχουν ενεργό ρόλο στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

«Θα πρέπει επίσης να καθορίσουμε ποια θα ήταν τα καθήκοντά τους, για παράδειγμα στις απομονωμένες κοινότητες», είπε ο ποντίφικας, δίνοντας κάποιες διευκρινίσεις για το σχέδιο αυτό, που το έχει αναφέρει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί στην Εκκλησία θεωρούν ότι λόγω της έλλειψης ιερέων σε πολλές χώρες, θα έπρεπε να αναζητηθεί μια εναλλακτική λύση: εκτός από τους ιερείς που δίνουν όρκο αγαμίας κατά τη χειροτονία τους, να χειροτονούνται και κάποιοι παντρεμένοι, ιδίως συνταξιούχοι που έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους καθώς δεν εργάζονται πλέον. Αυτοί οι Καθολικοί που επιθυμούν να υπηρετήσουν την Εκκλησία έχουν τη δυνατότητα να γίνουν διάκοι, όχι όμως και ιερείς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πάπας έχει τονίσει πολλές φορές ότι η απαγόρευση χειροτονίας παντρεμένων ανδρών δεν είναι ένα απαράβατο δόγμα. Ο προκάτοχός του, ο Βενέδικτος ΙΣτ΄, είχε δηλώσει και εκείνος ότι δεν πρόκειται για δόγμα, όπως είναι για παράδειγμα η πίστη των χριστιανών στην Ανάσταση του Χριστού.

Από την άλλη, ο ποντίφικας επέμεινε ότι «δεν είναι λύση» στο πρόβλημα το να επιτραπεί στους σπουδαστές των ιερατικών σχολών να επιλέγουν αν θα μείνουν άγαμοι ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.