Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Γιατί οι κοντοί άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους πριν την ώρα τους


Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα επεχείρησαν να δώσουν ερευνητές
από το πανεπιστήμιο της Βόννης, με μία μελέτη που εξέτασε τιο γενετικό υλικό 20.000 ανδρών. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η πρόωρη απώλεια των μαλλιών συνδέεται με μια σειρά από σωματικά χαρακτηριστικά και ασθένειες.

Μέχρι σήμερα, ήταν γνωστό ότι οι άνδρες με πρόωρη απώλεια μαλλιών υποφέρουν περισσότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα και εμφανίζουν πιο συχνά καρκίνο του προστάτη. Η μελέτη συμπεριέλαβε 11.000 άνδρες από διάφορες χώρες με πρόωρη τριχόπτωση και 12.000 άνδρες χωρίς τριχόπτωση που χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.
“Καταφέραμε να αναγνωρίσουμε 63 μεταλλάξεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα που αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρης φαλάκρας", εξηγεί η Δρ Stefanie Heilmann-Heimbach. "Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις συνδέθηκαν επίσης με άλλα χαρακτηριστικά και παθήσεις, όπως το μικρό ύψος, η πρώιμη εφηβεία και και διάφορους τύπους καρκίνου"."Ωστόσο, οι άνδρες με πρόωρη φαλάκρα δεν θα πρέπει να ανησυχούν", τόνισε ο Markus Nöthen, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου της Βόννης. "Ο κίνδυνος ασθένειας αυξάνει ελάχιστα”.
Tα γενετικά ευρήματα επιβεβαιώνουν επίσης τον δεσμό μεταξύ της τριχόπτωσης και του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Η σχέση με τη καρδιαγγειακή νόσο ήταν ακόμη πιο σύνθετη. "Βρήκαμε επίσης σχέση μεταξύ του ανοιχτού τόνου στην επιδερμίδα και της αυξημένης οστικής πυκνότητας. Ίσως οι άνδρες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα να χάνουν τα μαλλιά τους πρόωρα και αυτή η απώλεια να είναι ο λόγος για τον οποίο συνθέτουν περισσότερη βιταμίνη D”, σημειώνει ο καθηγητής Nöthen.
H μελέτη έριξε επίσης φως στις βιολογικές αιτίες της απώλειας μαλλιών, αναγνωρίζοντας τα γονίδια που εμπλέκονται. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα λιποκύτταρα στην επιδερμίδα του κεφαλιού εμπλέκονται επίσης στην απώλεια των μαλλιών όπως και τα κύτταρα των θυλάκων της τρίχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.