Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Η νέα εποχή της «έξυπνης αστυνόμευσης» ήρθε στην Ελλάδα

Η νέα εποχή της «έξυπνης αστυνόμευσης» ήρθε στην Ελλάδα

Νομίζατε ότι αργούν όλα;

Στην νέα εποχή της απόλυτης αστυνόμευσης μέσω της τεχνολογίας, βαδίζει ολοταχώς η Ελληνική Αστυνομία.
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,
προχωρά το έργο «Εξυπνη Αστυνόμευση».
Μάλιστα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», η εφαρμογή του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του 5ετούς στρατηγικού επιχειρησιακού προγράμματος της ΕΛ.ΑΣ. για το διάστημα 2015-2019 και προωθεί την πρακτική «bring your own device», δηλαδή «φέρε τη δική σου συσκευή», ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη διείσδυση «έξυπνων» κινητών στο αστυνομικό προσωπικό.
Στόχος, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ είναι να χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες, έτσι ώστε να προσφέρουν λύσεις στους αστυνομικούς σχετικά με την επαλήθευση στοιχείων των πολιτών που υπόκεινται σε έλεγχο.
Η χρονοβόρα διαδικασία, γνωστή σε όλους ως «εξακρίβωση στοιχείων», που απαιτεί τη μεταφορά του πολίτη σε αστυνομική υπηρεσία προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος των στοιχείων της ταυτότητάς του, τελειώνει οριστικά και πλέον οι ύποπτοι θα αναγνωρίζονται άμεσα.

Άραγε αυτό το μέτρο θα αφορά αργότερα και τους αντιδρώντες απέναντι στην παγκόσμια εξουσία;
Θα φορά όσους διαμαρτύρονται για αυτά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και αντιδρούν;
Αυτούς που χρωστούν στην εφορία και δεν έχουν να πληρώσουν;
Οι αστυνομικοί που διενεργούν τον έλεγχο θα μπορούν με το νέο λογισμικό της ΕΛ.ΑΣ. να αποκτούν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και να εξακριβώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εάν μία ταυτότητα είναι πλαστή ή γνήσια.
Σε περίπτωση που τα έγγραφα διαθέτουν ηλεκτρονικά τσιπ με βιομετρικά στοιχεία, τα «smartphones» των αστυνομικών θα μπορούν να τα «διαβάζουν» φυσικά και αυτά.
Πέραν τούτου, τα «έξυπνα κινητά» θα έχουν και τη δυνατότητα οπτικής ανάγνωσης και αναγνώρισης ελληνικών και λατινικών στοιχείων από ληφθείσες φωτογραφίες εντύπων παλαιού τύπου.
Όπως συνεχίζει το «ΕΘΝΟΣ», είναι έτοιμη και η τεχνολογία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η νέα γενιά κινητών τηλεφώνων, τα οποία λες και σχεδιάστηκαν γι’ αυτό ακριβώς τον σκοπό, διαθέτει ήδη αναγνώριση αποτυπωμάτων και θα αξιοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία.
Τουλάχιστον 500 συσκευές τηλεφώνων προβλέπεται να προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες είτε θα έχουν ενσωματωμένο το σκάνερ είτε θα μπορούν να φέρουν πρόσθετη συσκευή, ώστε να γίνεται λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
«Τα ληφθέντα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων θα συγκρίνονται παράλληλα τόσο με τα αντίστοιχα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο εθνικό AFIS όσο και σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, και εν συνεχεία βάσει πρόσθετων συγκρίσεων-αναζητήσεων που θα κάνει το σύστημα κεντρικά, στη φορητή συσκευή θα λαμβάνεται συνοπτική απάντηση επιχειρησιακού ενδιαφέροντος» αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.
Θα μπορούσε να πει κανείς πως δημιουργείται σταδιακά παγκόσμια αστυνομία με διεθνές δίκτυο αναγνώρισης!
Οι καινοτομίες που προωθούνται, δεν αφορούν μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και τις φωτογραφίες.
Ο αστυνομικός θα μπορεί να φωτογραφίζει, ανά πάσα στιγμή, τον πολίτη με το ειδικό κινητό τηλέφωνο και να τον ταυτοποιεί. Η φωτογραφία θα καταχωρίζεται και θα συγκρίνεται με τις εθνικές βάσεις δεδομένων, όπως είναι η βάση των ταυτοτήτων Ελλήνων πολιτών, όπου υπάρχουν 11,5 εκατ. ψηφιακά αρχεία εικόνων.
Ωστόσο οι αστυνομικές υπηρεσίες θα μπορούν να την «τρέξουν» και σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. Οι φωτογραφίες που θα βγάζει ο αστυνομικός και θα «περνούν» στο σύστημα θα συνοδεύονται φυσικά από γεωγραφικό στίγμα.
Με την εγκατάσταση ειδικής εφαρμογής από το Police App Store (θα αναπτυχθούν και άλλες εφαρμογές) θα μπορεί ο κάθε αστυνομικός να έχει στο κινητό του όλες τις λειτουργίες αναγνώρισης.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και μία νέα εποχή ξεκινά. Εκείνη της απόλυτης παρακολούθησης και αστυνόμευσης!
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατανομή του φορητού εξοπλισμού θα γίνει σε υπηρεσίες όλης της χώρας και κυρίως στα αστικά κέντρα και στα νησιά, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.
Οι βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. που λειτουργούν και ενδεχομένως να αποκτήσουν πρόσβαση τα smartphones νέας γενιάς είναι οι εξής: υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Εξωτερικών, FBI, Europol, Schengen Informationb System, Interpol, Eurodac, Dublinet, Διεύθυνση Διαβατηρίων και «Τειρεσίας».
Σου δίνουν το πρόβλημα: Αύξηση εγκληματικότητας, μετανάστες, πεμτποφαλαγγίτες, τρομοκρατία.
Σου δίνουν και την λύση: Αστυνόμευση μέσω τεχνολογίας. Και που να αναλάβουν δράση και τα ρομπότ…
Δείτε ΕΔΩ από το Υπουργείο Εσωτερικών!
EL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.