Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Οι Κοσοβάροι ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ φτιάχνουν στρατό κόντρα στις αντιρρήσεις των ΗΠΑ


Το Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα μετατρέψει της Δυνάμεις Ασφαλείας σε Εθνικό Στρατό, σύμφωνα με

το Reuters. Αμέσως το ΝΑΤΟ αλλά και οι ΗΠΑ άσκησαν δριμύτατη κριτική στην απόφαση αυτή.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, οι σχέσεις μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου παραμένουν τεταμένες και η Σερβία συνεχίζει να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο, που κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, ως δική της αποσχισθείσα επαρχία.

Η κυβέρνηση της Πρίστινα διέταξε την δημιουργία ενός εθνικού στρατού πριν τρία χρόνια αλλά σέρβοι βουλευτές δήλωσαν πως θα μπλοκάρουν τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

Την Τετάρτη το κοινοβούλιο υπέδειξε πως θα προσπεράσει την αντιπολίτευση με σχετικές τροπολογίες σε υπάρχον νόμο που επιτρέπει στις Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου να προμηθευτούν βαρέα όπλα μεταβαλλόμενες επί της ουσίας σε στρατό.

Το ΝΑΤΟ διαθέτει περίπου 4.500 στρατιώτες που σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα δήλωσε πως η υιοθέτηση αυτών των τροπολογιών «θα μας αναγκάσει να επανεξετάσουμε την μακροχρόνια στήριξη προς τις Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου».

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χατσίμ Θάτσι που ξεκίνησε τις διαδικασίες αυτής της μετάλλαξης δήλωσε πως θα συνεχίσει το σχέδιο παρά τους προβληματισμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και ζήτησε από την κυβέρνηση να ψηφίσει τις τροπολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.