Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Πάνω από τα μισά νοσοκομεία της χώρας είναι χωρίς αξονικό τομογράφο


Τον γεμάτο...κενά χάρτη των αξονικών τομογράφων στα δημόσια νοσοκομεία "σχεδιασε" η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναδεικνύοντας τους κινδύνους, συχνά μη αναστρέψιμους, που εγκυμονεί η έλλειψη για τους πολίτες που χρειάζονται να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξεταση.
Δεκάδες νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο σε όλη τη χώρα, ακόμη και νοσοκομεία κορμοί στα οποία βασίζεται η εφημερία και μικρότερων ή νοσοκομεία που βρίσκονται σε εθνικές οδούς και θεωρούνται κέντρα νοσηλευτικά ικανά να αντιμετωπίσουν πολυτραυματιες. Οι γιατροί καλούνται να κάνουν διαγνώσεις στα τυφλά ή να ζητούν επειγόντως διακομιδές των κρίσιμων περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία.

Οι δε διοικήσεις, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ζητούν την οικονομική στήριξη τραπεζών, φορέων, συλλόγων προκειμένου να αντικαταστήσουν ή και να επισκευασουν τους αξονικούς τομογράφους. Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ένα θλιβερό κι επικίνδυνο περιστατικό που εκτυλίχθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο νοσοκομειο Σισμανόγλειο.

Ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο διακομίστηκε στην εφημερία του Σισμανογλείου. Διακομίστηκε στο Αμαλία Φλέμιγκ για Αξονική Τομογραφία. Ο εκτυπωτής του αξονικού ήταν χαλασμένος. Οι απαντήσεις δόθηκαν προφορικά από το τηλέφωνο και οι γιατροί προβληματίστηκαν για τον τρόπο αντιμετώπισης τους ασθενούς: Με διακομιδή στον Ευαγγελισμό ή με εισαγωγή στο Σισμανόγλειο; Τραγικές καταστάσεις!

Πώς είναι δυνατόν οι γιατροί του Σισμανόγλειου να χειρουργήσουν ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή ανευρύσματα κοιλιακής αορτής (εσωτερικές αιμορραγίες) όπως συνέβη πέρυσι με προφορική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της αξονικής;

«Μπαλάκι» οι ασθενείς

Είναι αδιανόητο τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ να εφημερεύουν νοσοκομεία χωρίς να διαθέτουν αξονικό τομογράφο. Σοβαρά περιστατικά, τροχαία ατυχήματα με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που είναι επιβεβλημένη η διενέργεια τομογραφίας προκειμένου να χειρουργηθούν ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα του κου Τσίπρα και του κου Πολάκη οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή προς τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα. Καθυστερεί η χειρουργική αντιμετώπισή τους και εκ τούτου μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Πολλοί που καταφέρνουν να ζήσουν αντιμετωπίζουν μόνιμες σωματικές βλάβες.

Στο μεταξύ τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα που είναι στημένα δίπλα σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας. κάνουν χρυσές δουλειές.

Θησαυρίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε σε ακόμη πιο σοβαρές καταγγελίες λέγοντας ότι πολλές φορές οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ιδιοκτήτες φανεροί ή κρυφοί) πιέζουν με την πολιτική και οικονομική εξουσία που κατέχουν τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να μην προβούν σε ενέργειες προμήθειας αξονικού τομογράφου ή να αποφεύγουν να επισκευάζουν τις βλάβες.
Για τους νοσηλευόμενους ασθενείς το κόστος των αξονικών στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα τα πληρώνουν οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Εκεί έχουν χρήματα να δώσουν. Για να αγοράσουν κανένα σεντόνι δεν έχουν. Για τους εξωτερικούς Ασθενείς πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και οι πολίτες συμμετοχή 25%. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πάνω από 75εκ. ευρώ το χρόνο στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα για αξονικές τομογραφίες και 20 εκατ.ευρώ πληρώνουν συμμετοχή από τη τσέπη τους οι πολίτες.

Οι περισσότεροι αξονικοί τομογράφοι των Νοσοκομείων είναι για τα σκουπίδια. Μονοτομικοί έχουν φάει τα ψωμιά τους. Τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ανταλλακτικά και να τους επισκευάσουν. Χαλάνε και μένουν χαλασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απευθύνονται για δωρεές προμήθειας ανταλλακτικών και επισκευής στα Ιδρύματα της χώρας ή σε τράπεζες και ιδιώτες!!! Απευθύνονται μέχρι και σε Έλληνες του εξωτερικού που έχουν συστήσει συλλόγους φίλων κάθε πόλης. Φτάνουν σε σημείο τα νοσοκομεία να ζητάνε και να παίρνουν ανταλλακτικά από παροπλισμένους αξονικούς ιδίου τύπου από άλλα νοσοκομεία!!!
Σε άλλους αξονικούς δεν χορηγεί άδεια λειτουργίας ο Δημόκριτος (π.χ. Νοσοκομείο Καρπενησίου), λόγω ακαταλληλότητάς τους.

Οι χειρουργοί έχουν σώσει πολλούς ασθενείς χειρουργώντας τους στα τυφλά, στην ύστατη προσπάθεια να τους σώσουν. Οι εν λόγω ασθενείς θα είχαν πεθάνει εάν οι γιατροί τηρούσαν το θεραπευτικό πρωτόκολλο και δεν έβαζαν το κεφάλι τους στο ντορβά, τονίζει με νόημα η ΠΟΕΔΗΝ.

Τέλος, υπάρχουν εφημερεύοντα νοσοκομεία που διαθέτουν καινούργιους πολυτομικούς αξονικούς και δεν υπάρχει προσωπικό να τους λειτουργήσουν στις τρεις βάρδιες. Λειτουργούν μόνο το πρωί! Απόγευμα και νύκτα όποιος αρρωστήσει, πάθει τροχαίο και είναι άκρως απαραίτητη η Αξονική, διακομίζεται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει η ζωή του.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΑΞΟΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ: Έλενας Βενιζέλου, Αγλαΐα Κυριακού, Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Έδεσα, Νάουσα, Γουμένισσα Κιλκίς, Κάρυστος, Κύμη, Μολάοι, Κυπαρισσία, Καλάβρυτα, Αίγιο (εθνική οδό), Κρέστενα, Αμαλιάδα, Ιεράπετρα, Ικαρία, Σαντορίνη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΞΟΝΙΚΟΙ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΩΝ Ή ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: Καρδίτσα, Πολύγυρος, Λειβαδιά (μόνο πρωινή βάρδια, εθνική οδό), Άμφισσα (μόνο πρωινή βάρδια), Θήβα (λειτουργεί 1 φορά την εβδομάδα και είναι πάνω σε εθνική οδό), Χαλκίδα (μόνο πρωινή βάρδια και 3 απογεύματα), Λαμία (είναι για τα σκουπίδια), Άρτα, Γ.Ν. Λάρισας, Πανεπιστημιακό Λάρισας (ο ένας εκ των δύο), Πρέβεζα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Φιλιάτες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΑΞΟΝΙΚΟΙ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΩΝ: Σισμανόγλειο, Σητείας, Άγιος Νικόλαος, Καρπενησίου, Μεσολογγίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μεταξύ των Νοσοκομείων Λάρισας και Αττικής (εθνική οδός) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ. 365 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ. ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ (που είναι πάνω στην ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ. Κινδυνεύουν ή όχι οι Ασθενείς;
Σημαντικό επίσης είναι ότι στο ΠΑΓΝΗ δεν λειτουργεί λόγω βλάβης το μηχάνημα βραχυθεραπείας ή ενδοκοιλωτικής θεραπείας. Γυναίκες καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα για θεραπεία.

Ενδεικτικά:
  • Γ.Ν. ΚΥΜΗΣ: Δεν έχει αξονικό τομογράφο
  • Γ.Ν. ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Δεν έχει αξονικό τομογράφο
  • Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Λειτουργεί πρωινή βάρδια και τρία απογεύματα την εβδομάδα, (είναι απαραίτητη η 24ωρη λειτουργία του). Είναι κατασκευής 2004 και κατά διαστήματα παρουσιάζει προβλήματα λειτουργίας από βλάβες.
  • Γ.Ν. ΘΗΒΑΣ: Λειτουργεί μια φορά τη βδομάδα πρωινή βάρδια με προσωπικό από το Νοσοκομείο Λειβαδιάς.
  • Γ.Ν. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ: Λειτουργεί μόνο πρωινή βάρδια και είναι κατασκευής 2006.
  • Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ: Είναι κατασκευής 2001. Κατά διαστήματα παρουσιάζει προβλήματα από βλάβες είναι για τα σκουπίδια.
  • Γ.Ν. ΆΜΦΙΣΣΑΣ: Λειτουργεί μόνο πρωινή βάρδια και κατά διαστήματα παρουσιάζει προβλήματα από βλάβες.
  • Γ.Ν. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ: Ο αξονικός τομογράφος είναι κλειστός, δεν λειτούργησε ποτέ. Στο Καρπενήσι εγκαταστάθηκε (μετά από δωρεά από το Ωνάσειο) μεταχειρισμένος. Λόγω του μεγάλου ποσού που χρειάζεται για την συντήρηση, παραμένει κλειστός. Επειδή είναι παλιάς τεχνολογίας δεν δίνει άδεια ο Δημόκριτος.
  • Γ. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις εφημερίες των ακτινολόγων ιατρών. Λόγω έλλειψης ιατρών, 5 μέρες το μήνα δεν λειτουργεί. Το γεγονός είναι σημαντικό για το λόγο ότι ο Άγιος Νικόλαος καλύπτει όλον τον νομό Λασιθίου.
  • Γ.Ν. – Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ: Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος. Οι πολίτες εξυπηρετούνται κυρίως από το ιδιωτικό κέντρο που υπάρχει στην πόλη.
  • Γ.Ν. – Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ: Αξονικός τομογράφος χαλασμένος (δύσκολη η επισκευή του λόγω υψηλού κόστους). Είχε αγοραστεί από δωρεές των πολιτών της Σητείας.
  • Προβλήματα επίσης υπάρχουν: α) υπέρηχος παλιάς τεχνολογίας, β) μηχάνημα οστικής μάζας χαλασμένο, γ) μαστογράφος χαλασμένος.
  • ΠΑ.Γ.Ν.Η.: Δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό το μηχάνημα βραχυθεραπείας ή ενδοκοιλωτικής θεραπείας. Όσες γυναίκες χρίζουν τη συγκεκριμένη θεραπεία απευθύνονται στην Αθήνα.
  • Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ ( Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ ): Δεν έχει Αξονικό Τομογράφο
  • Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ (Ν.ΠΕΛΛΑΣ): Ολόκληρος νομός δεν έχει αξονικό τομογράφο
  • Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ (Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ): Ο αξονικός λειτουργεί μόνο τα πρωινά ωράρια , εκτός Σαββάτου και Κυριακής , εξαιτίας της έλλειψης Γιατρών. Εργάζονται μόνο δύο γιατροί, κι αναμένεται να μείνει ένας, οπότε θα υπολειτουργήσει περισσότερο, σε νομό που συγκεντρώνει ένα εκατομμύριο τουρίστες.
  • Γ.Ν. ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ (ΚΙΛΚΙΣ): Δεν έχει Αξονικό Τομογράφο
  • Γ.Ν. ΙΚΑΡΙΑΣ: Δεν έχει Αξονικό Τομογράφο
  • Γ.Ν. ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν έχει Αξονικό Τομογράφο
  • Γ.Ν. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Ο Αξονικός Τομογράφος λειτούργησε από αρχές 2015 για έξι μήνες. Έκτοτε δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα λόγω βλάβης και έλλειψης προσωπικού.
  • Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ο Αξονικός λειτουργεί πρωινή βάρδια και μερικά απογευματινά. Πολλές φορές παρουσιάζει προβλήματα και όταν δε λειτουργεί οι αξονικές γίνονται στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
  • Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Ο Αξονικός είναι κατασκευής 2005 και λειτουργεί σε 24ωρη βάρδια. Κατά διαστήματα παρουσιάζει προβλήματα.
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Έχει δύο αξονικούς. Ο καινούργιος λειτουργεί σε 24ωρη βάρδια. Ο παλιός μόνο για τα απογευματινά ραντεβού και κατά διαστήματα παρουσιάζει προβλήματα.
  • Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Στο νοσοκομείο Πρέβεζας λειτουργεί Αξονικός Τομογράφος (2 τομών) από το 2005. Η υπόσχεση για αξονικό καινούργιας τεχνολογίας (16 τομών) έχει μείνει στα χαρτιά. Η υποστελέχωση του νοσοκομείου Πρέβεζας και η ασθένεια του Διευθυντή της Παθολογικής κλινικής αναστέλλουν την λειτουργία της Παθολογικής κλινικής και οι ασθενείς θα διακομίζονται σε κοντινά νοσοκομεία.
  • Γ.Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Αξονικός παλιάς τεχνολογίας που έχει ξεπεράσει το όριο ζωής του. Συχνά τα προβλήματα, κυρίως με την λυχνία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην βρίσκουν την υγειά τους.
  • Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Στο καινούργιο νοσοκομείο που κατασκευάζεται δεν έχει προβλεφθεί αξονικός τομογράφος. Αυτός που λειτουργεί σήμερα (15ετίας) είναι από μεταφορά από άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας. Βλάβες συχνές, χωρίς αξιόπιστα αποτελέσματα. Η εταιρία που το συντηρεί έχει ζητήσει την αντικατάσταση του.
  • Γ.Ν. ΑΡΤΑΣ: Ο Αξονικός του νοσοκομείου Άρτας παρουσιάζει συχνά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται στο ιδιωτικό της Άρτας που φέρει το όνομα της Υπουργού Διοικητικής ανασυγκρότησης.
  • Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Μονοτονικός (παλιάς τεχνολογίας) αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Φιλιατών που έχει εγκατασταθεί το 2003. Δεν έχει αρχειοθέτηση εξετάσεων και σύστημα fax. Έχει ξεπεράσει το όριο ζωής του. Συχνές βλάβες και η εταιρία που το συντηρεί να μην μπορεί να το υποστηρίξει σε ανταλλακτικά, ότι υπάρχει σε stock. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού.
  • Γ.Ν. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Χαλασμένος.
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑΣ: Δεν έχουν καθόλου Αξονικό.
  • ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Δεν έχουν καθόλου Αξονικό.
  • Γ.Ν. ΜΟΛΩΝ: Δεν έχουν καθόλου Αξονικό.
  • Γ.Ν. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Δεν έχουν καθόλου Αξονικό.
  • Γ.Ν. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Δεν έχουν καθόλου Αξονικό.
  • Γ.Ν. ΚΡΕΣΤΕΝΑ: Δεν έχουν καθόλου Αξονικό.
  • Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Δεν έχουν καθόλου Αξονικό.
  • Γ.Ν. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Δεν έχουν καθόλου Αξονικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.