Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Οι μισοί από τους φίλους σας είναι πιθανό να μη σας θεωρούν φίλο

Οι μισοί από τους φίλους σας είναι πιθανό να μη σας θεωρούν φίλο

Μπορείτε να μετρήσετε όλους τους φίλους σας;Όχι μόνο τους στενούς φίλους ή αυτούς που έχετε δει πρόσφατα - εννοώ κάθε πρόσωπο σε αυτή τη Γη που κολλήσατε μαζί τους μέσα από μια συζήτηση διαδικτυακά, ή σε ένα ταξίδι.

Τώρα που τους μετρήσατε κόψτε τον αριθμό στη μέση.Αυτός ο νέος μικρότερος αριθμός φίλων, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο ακριβής.
Όπως αποδεικνύεται, μπορούμε να είμαστε αρκετά κοινωνικοί και να γνωρίζουμε ποιοί φίλοι είναι δεμένοι μαζί μας, αλλά το θλιβερό της ιστορίας είναι ότι ακόμη και οι μισοί από αυτούς που θεωρούμε φίλους μας, δεν αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια έρευνα κοινωνικής ψυχολογίας, στο περιοδικό PLoS One. Οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από 84 συμμετέχοντες φοιτητές της ίδιας τάξης, να βαθμολογήσουν το κάθε πρόσωπο που πίστευαν φίλο τους με κλίμακα από το μηδέν ("δεν ξέρω αυτό το άτομο") έως το πέντε ("Ένας από τους καλύτερους φίλους μου "), με τρία ως ελάχιστη βαθμολογία που απαιτείται για να πληρεί τις προϋποθέσεις φιλίας. Επίσης έγραψαν τις εικασίες τους για το πώς το κάθε άτομο τους αξιολογεί.
Συνολικά, οι ερευνητές κατέγραψαν 1.353 περιπτώσεις φιλίας, δηλαδή περιπτώσεις όπου ένα άτομο βαθμολόγησε άλλα τρία ή περισσότερα άτομα. Το 94% από αυτούς, πίστευε ότι το πρόσωπο που κατέταξε ως φίλο θα αισθανόταν με τον ίδιο τρόπο για τους ίδιους.
Ποιο το νόημα; Είναι πολύ πιθανό να μην αποκαλέσετε κάποιον "φίλο", αν δεν πιστεύετε ότι είναι αμοιβαία τα αισθήματα.
Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε όρους κατανόησης περισσότερο στις μονόπλευρες σχέσεις, όπως σε "φλερτ" ή "ένα γεια", εγώ στην πραγματικότητα δεν τους ξέρουμε, αλλά νομίζουμε ότι είναι δεδομένοι.
Και στις δυο περιπτώσεις οι συμμετέχοντες στη μελέτη, έδωσαν μια καλή περιγραφή που εξηγούσε το λόγο της φιλίας τους με τα πρόσωπα που θεωρούσαν ότι ήταν κοντά. Στην πραγματικότητα, μόνο το 53% της φιλίας ήταν πραγματικά αμοιβαία. Θλιβερό αν το σκεφτεί κανείς, αλλά η μελέτη ήταν μικρή, και όλα τα άτομα ήταν φοιτητές.
Οι φιλίες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής, και είναι βέβαιο ότι με την πάροδο του χρόνου, πολλές αδύναμες μονόπλευρες φιλίες μπορεί να χάνονται, ώσπου σταθεροποιούνται σε λίγα άτομα, ή ακόμη και ένα πρόσωπο.
Κάποιες άλλες παλαιότερες έρευνες για την αμοιβαία φιλία, είχαν πιο αποκαρδιωτικά αποτελέσματα και κυμαίνονται στο 53%, ή ακόμη πιο χαμηλά - στο 34%.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν μια βαθιά αδυναμία των ανθρώπων να αντιληφθούν την αμοιβαιότητα της φιλίας , ίσως λόγω του ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι αμοιβαία η φιλία, και αυτό προκαλεί μια θλιβερή αντανάκλαση της εικόνας του εαυτού μας.
Ίσως τώρα δικαιολογημένα να διαμαρτυρηθείτε. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τον εαυτό τους σαν ανεπιθύμητη κρεμάστρα ή ότι κυνηγάει μια σχέση που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, και ίσως ποτέ δεν θα έχει. Αυτό το τυφλό σημείο, μπορεί να κρύβει μια μορφή συναισθηματικής αυτοάμυνας.
Ρίξε μια καλή ρεαλιστική ματιά στους φίλους σας. Ίσως αμφισβητήσετε ό, τι νομίζατε ότι ξέρατε μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.