Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Σχέδιο Μέρκελ να προσεταιριστεί τη Σερβία για να ανακόψει την ελληνική ηγεμονία στα Βαλκάνια;

Σχέδιο Μέρκελ να προσεταιριστεί τη Σερβία για να ανακόψει την ελληνική ηγεμονία στα Βαλκάνια;
Η Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζει να εμπλέκεται σε γεωπολιτικά παιχνίδια που αδυνατεί να χειριστεί ή να κατανοήσει.
Όπως ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος στον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετάσχει πιο ενεργά στις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που επηρεάζεται έντονα από τη Ρωσία σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα Blic.

Η σερβική εφημερίδα επικαλείται ως πηγή της αυτήκοο μάρτυρα στη συνάντηση Μέρκελ-Βούτσιτς.
Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνεχείς εντάσεις στο Κόσοβο (Κοσσυφοπέδιο), στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και στην Κροατία κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα πάντα με το σερβικό δημοσίευμα, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Σέρβο πρωθυπουργό να τεθεί εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια.

Αυτό δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει κατά πόσο απηχεί στην πραγματικότητα ή εάν απλά εκφράζει ευσεβή πόθο των Σέρβων για να «επανέλθουν» στον ηγετικό τους ρόλο στα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας αυτή τη φορά ως φιλοδυτική ευρωπαϊκή δύναμη. Πάντως προς το παρόν η Σερβία εξοπλίζεται από τη Ρωσία.

Δεν αποκλείεται οι Γερμανοί να επιχειρούν με την προσέγγιση στο Βελιγράδι να το αποσπάσουν αφενός μεν από τη ρωσική επιρροή αλλά και να καταστήσουν τη Σερβία βαλκανικό ανταγωνιστή της ελληνικής ηγεμονίας στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα ως η μόνη δύναμη σταθερότητας και μεγάλης στρατιωτικής ισχύος στη βαλκανική χερσόνησο και ως η μόνη αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, διεκδικεί τον ρόλο του σταθεροποιητή στο χάος που εξαπλώνεται στην περιοχή και οι Γερμανοί, που πάντα ήθελαν τα Βαλκάνια, βλέποντας την Ελλάδα να ανακάμπτει στη γεωπολιτική της σφαίρα προφανώς και ενοχλούνται.

Η Γερμανία είχε «ησυχάσει» δένοντας την Ελλάδα στα μνημόνια εδώ και μια δεκαετία κοντά, επιχειρώντας να μετατρέψει τη χώρα μας σε προτεκτοράτο της.

Η νέα δυναμική εξωτερική πολιτική των Αθηνών βάζει την Ελλάδα ξανά στο παιχνίδι, εξέλιξη που οι Γερμανοί δεν είχαν «ζυγίσει» και ούτε ανέμεναν αφού είχαν εξασφαλίσει τα προηγούμενα χρόνια πειθήνιους διαχειριστές των κελευσμάτων τους στην ελληνική πρωτεύουσα.
 tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.