Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Τζαμπατζήδες στην αντιπολίτευση, τζαμπατζήδες και στην εξουσία! Η κυβέρνηση ξεκίνησε να μαζεύει χρήματα, δημιουργώντας ασφυξία στην αγορά


Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να «μαζεύει» χρήματα στερώντας τα από την αγορά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο δεν καταβλήθηκε στους επιχορηγούμενους φορείς του δημοσίου περί το 1 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο δεν πληρώνει τους προμηθευτές του. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αυξάνονται, φθάνοντας στα 4,8 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι κρυφές υποχρεώσεις περίπου 2,5 δισ. ευρώ), ενώ τον περασμένο Ιανουάριο έγιναν ελάχιστες πληρωμές.

Η στάση της κυβέρνησης θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εν μέρει εάν δεν υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα. Όμως υπάρχουν και αυτά ανέρχονται στα 2,8 δισ. ευρώ.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο λοιπόν η κυβέρνηση να «ετοιμάζεται» για μία μεγάλη καθυστέρηση, που θα μπορούσε να  φθάσει στο Φθινόπωρο. Διαφορετικά δεν εξηγείται η άρνηση πληρωμής ή αλλιώς της τόνωσης της αγοράς.

Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υπερσυγκράτηση των δαπανών έγκειται στο γεγονός ότι οι φορείς του δημοσίου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση το νέο σύστημα δημοσιονομικού ελέγχου και για αυτό δεν πληρώθηκαν.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε να μαζεύει χρήματα, δημιουργώντας ασφυξία στην αγορά
Σημασία έχει ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να έχει στα ταμεία περί τα 3,8 δισ. ευρώ. Ένα σημαντικό ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να διευρυνθεί τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, σημασία τη δεδομένη στιγμή έχει, για ποιο λόγο θέλει η κυβέρνηση να μαζεύει χρήματα:

1. Θέλει να καθυστερήσει την αξιολόγηση, καθώς οι δανειστές δεν συμφωνούν με τα αντίμετρα;

2. Υποθέτει ότι εάν φθάσει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, και στην περίπτωση που αναδειχθεί νέος καγκελάριος, ότι θα έχει μία καλύτερη αντιμετώπιση;

3. Ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (χωρίς δηλαδή να έχουν περάσει από τη Βουλή νέα μέτρα) θα αλλάξει τα δημοσκοπικά δεδομένα;
4. Ότι θα καταφέρει να πείσει το εσωτερικό του κόμματος για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται;
5. Ότι  γενικότερα οι εθνικές εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία θα αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα στην Ευρώπη;

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή και με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι ότι καταγράφονται στοιχεία που είχαν διαπιστωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015. Δηλαδή της στάσης πληρωμών, ασφυξία στην αγορά και αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους τους.

 liberal.gr 
hggiken

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.