Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Στην Κύπρο η επόμενη κίνηση της Αγκυρας; – Ερωτήματα για την χθεσινή «κρουαζιέρα» του τουρκικού περιπολικού σε Αμοργό-Λέσβο-Πάτμο

attilas_2-2

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ;

του Πέτρου Αναστασίου

Στην Κύπρο επιχειρεί να μεταφέρει το κέντρο βάρος των κινήσεων της η Αγκυρα, καθώς σχηματισμός πέντε τουρκικών μαχητικών σε σχηματισμό, προερχόμενα από Τουρκία, εισήλθαν στο FIR Λευκωσίας από την περιοχή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα.

Ο σχηματισμός αυτός των 5 μαχητικών αεροσκαφών έφτασαν ως και την Αμμόχωστο από όπου πλέον ακολούθησαν πορεία κατά μήκος των νότιων ακτών της Κύπρου, σε απόσταση περίπου 30 μιλίων από τις ακτές, για να φτάσουν μέχρι και δυτικά της Πάφου και να εξέλθουν του FIR Λευκωσίας, με πορεία επιστροφής προς την Τουρκία.

Παράλληλα κατεχόμενα και Τουρκία προέβησαν σε παράνομη ενημέρωση προς αεροναυτιλομένους, καθώς και πάλι χθες διεξήγαγαν παράνομη άσκηση «έρευνας και διάσωσης».

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν ότι η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συνεχισθεί στην Κύπρο, καθώς η τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) έχει παρανόμως ανακοινώσει με έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ, ότι θα διεξαγάγει αεροπορικές ασκήσεις χωρίς πραγματικά πυρά και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές του FIR Λευκωσίας, από τις 7 μέχρι και τις 21 Μαρτίου.

Επίσης, μια άλλη εκδοθείσα ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει» περιοχή του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στις 6 Μαρτίου από 7 μέχρι τις 11.45 το πρωί επίσης χωρίς καμιά συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για τις ίδιες ώρες η Τουρκία με τρίτο ΝΟΤΑΜ των τελευταίων ημερών, «δέσμευσε» παράνομα περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, για την 21η Μαρτίου.

Ως ανταπάντηση η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και η ίδια προχωρήσει σε έκδοση αντίστοιχων ΝΟΤΑΜ διά των οποίων παρέχεται ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι τα αντίστοιχα τουρκικά είναι παράνομα και καλούνται οι κυβερνήτες πτήσεων, που θα βρίσκονται στις επηρεαζόμενες περιοχές τις μέρες και ώρες των ασκήσεων να επικοινωνούν με το νόμιμο Κέντρο Ελέγχου πτήσεων και τις συχνότητες της Λευκωσίας.

Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για την τακτική κατάσταση που πάει να δημιουργήσει η Αγκυρα εν όψει του Ιουνίου που θα ξεκινήσει να λειτουργεί η γεώτρηση της TOTAL στην  κυπριακή ΑΟΖ.

Στην περιοχή αναμένεται να πλεύσει το νεότευκτο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros»  συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού Ναυτικού, ως συνήθως.

Αλλά ενώ αυτές είναι οι κινήσεις που αναμένονται ερωτήματα προκαλεί η αναπάντητη τουρκική επιθετική κίνηση που έλαβε χωρα στην περιοχή μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. 

Ενα τουρκικό περιπολικό ανοικτής θαλάσσης της Ακτοφυλακής το ίδιο με αυτό που εκτέλεσε βολές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι, μπήκε «σφήνα» μεταξύ ελληνικώνπυραυλακάτων που συμμετείχαν στην άσκηση «Ορμή» στην θαλάσσια περιοχή Πάτμου και Λέρου .

Η πρόκληση ήταν πολύ σοβαρή και για ένα άλλο λόγο. Το τουρκικό πλοίο έπλευσε ανενόχλητο στην περιοχή της Λέβιθας, η οποία βρίσκεται περί τα 25 χλμ. ανατολικά της Αμοργού και από εκεί ακολούθησε νότια πορεία.

Το πλοίο έπρεπε να είχε «αναχαιτιστεί» και να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση πολύ πριν φτάσει στην Λέβιθα. 

Το γεγονός ότι ανήκε στην τουρκική Ακτοφυλακή και όχι στο Ναυτικό και υπάρχει μια «ενδοϋπηρεσιακή» διαφωνία για το ποιος ήταν υπεύθυνος για την «αναχαίτιση» του τουρκικού πλοίου, που μπήκε στην μέση της άσκησης, δεν σημαίνει και πολλά…

pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.