Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Καμπανάκι του ELA – Κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων! Γυρνάμε στο πρώτο 6μηνο του 2015…;

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Γράφει ο Νίκος Στέφος
 
Φίλοι μου,
τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται σοβαρά. Πολύ σοβαρά. Και ίσως σε λίγο να μυρίζουν το πρώτο 6μηνο του 2015…
Και εξηγούμαι:


Πριν μερικές εβδομάδες είχα εδώ γράψει ότι ο κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων γίνεται όλο και πιο ορατός όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση! Κάποιοι δε φίλοι με είχανε «μαλώσει» για αυτή μου την ανάρτηση λέγοντάς μου να μη γίνομαι σπερμολόγος!

Να όμως που ανακοινώθηκε σήμερα ότι αυξήθηκε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA κατά 300 εκατομμύρια ευρώ! Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια για να μπορούμε να συνεννοηθούμε; Ότι οι τράπεζες που έχουν δει να μειώνονται οι καταθέσεις τους από τις αρχές του χρόνου κατά 3 δις ευρώ, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας και για αυτό καταφεύγουν στην ακριβή τονωτική «ένεση» του ELA, δηλαδή του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας για να καλύψουν τα ελλείμματά τους…

Όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά! Γιατί όσο καθυστερεί να κλείσει η αξιολόγηση τόσο πιο δραματική γίνεται η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και η σταθερότητα των τραπεζών! Μ’ άλλα λόγια τόσο περισσότερο μεγαλώνει ο κίνδυνος του bail in, δηλαδή του κουρέματος των καταθέσεων!!!

Κι αυτό, όχι γιατί θέλω να κινδυνολογήσω αλλά γιατί απλώς στο επίπεδο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει από καιρό ληφθεί απόφαση να κουρεύονται οι καταθέσεις τραπεζών που κινδυνεύουν με κατάρρευση!!!

Δυστυχώς το «θέατρο της διαπραγμάτευσης» που παίζει η κυβέρνηση οδηγεί πλέον σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις την ευθύνη των οποίων θα φέρει ακέραια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Εάν αναδειχθεί δε και σε μοιραία για τον τόπο κυβέρνηση, θα αποδειχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες…

Μακάρι να διαψευσθώ…

trelipareanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.