Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΜΑΣΤΟΡΑ ΤΟΥ! Πέρασε η γραμμή Τραμπ στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της G20


Στους ρυθμούς της οικονομικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ αρχίζουν
να χορεύουν οι άλλες χώρες.


Σε ένα χαστούκι για τη Μέρκελ και της πολιτικής της στον απόηχο της συνάντησης των δύο ηγετών στο Λευκό Οίκο δεν θα υπάρχει όπως έγινε γνωστό καμία σαφή και συγκεκριμένη αναφορά στα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις για τις κλιματικές αλλαγές δεν θα έχει η κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών στη Σύνοδο της G-20 που διεξάγεται στη Γερμανία. Ακόμη απορρίφθηκε και η πολιτική του ελεύθερου διασυνοριακού εμπορίου, καταλήγοντας στη γραμμή που θέλησε να εφαρμόσει ευθύς εξ αρχής ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών, φέρεται να επιβλήθηκε μερικώς η άποψη του Ντόναλντ Τραμπ και να εξαιρέθηκαν της κοινής δήλωσης οι αναφορές για συγκεκριμένες δράσεις για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015. Στο ίδιο μήκος κύματος και σε ότι αφορά το ελεύθερο εμπόριο, για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του με σαφή τρόπο.

Στην G-20 συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών, τα οποία αντικατοπτρίζουν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας. Η Σύνοδος που πραγματοποιείται στο θέρετρο Μπάντεν-Μπάντεν, έχει ως βασικό θέμα της ατζέντας το ελεύθερο εμπόριο και τις προσυμφωνίες που έχουν αποφασιστεί, στις οποίες επίσης αντιτίθεται ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει καμία δεσμευτική αναφορά για τη χρηματοδότηση των δράσεων εναντίον των κλιματικών αλλαγών, όπως προβλεπόταν από την ευρεία Σύνοδο του Παρισιού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Rueters, η Γερμανία επέμενε να συμπεριληφθούν ως δεσμευτικές οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί, συνάντησε, ωστόσο, θερμή αντιπολίτευση κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες ακολούθησαν και άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις.

Η φράση που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο κείμενο είναι η εξής: «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τον εξορθολογισμό και τη σταδιακή κατάργηση, μεσοπρόθεσμα, αναποτελεσματικών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την άσκοπη κατανάλωση».

Οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν για τη διατύπωση των ορίων του ελευθέρου εμπορίου σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να επιβάλουν τις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών, μετά την επιμονή των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους, δεν κατέληξαν σε σαφή συμφωνία για το ελεύθερο διασυνοριακό εμπόριο και πλέον προσπαθούν να βρουν μια διατύπωση που να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον και να είναι αποδεκτή από την Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.