Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Mπαράζ εμπρηστικών κινήσεων: Bγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας – Σοβαρή επιδείνωση σε όλο το εύρος των ρωσοτουρκικών σχέσεων!

Του Κώστα Κομποθέκρα

Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας καθώς λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στη Μόσχα, όπου το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, είχε γράψει από τη πρώτη στιγμή ότι η συνάντηση κατέληξε σε ναυάγιο, τώρα ήταν η σειρά του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να τονίσει πως Κούρδοι και Ρωσία=συμμαχία…

Η Μόσχα με τις κινήσεις προχωρά ακάθεκτη στον διαμελισμό της Τουρκίας. Όλα δείχνουν πως η Μόσχα δεν «τσίμπησε» με το πακέτο αγοράς οπλικών συστημάτων S-400 κτλ…

Μάλιστα, στους εορτασμούς του Νεβρόζ στο Αφρίν, ο επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας, στρατηγός Αντρέι Βολκόφ, φωτογραφήθηκε με μαχητές του YPG, υπό το βλέμμα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν (κεντρική φωτογραφία άρθρου) ενώ ακόμη και μετά το τουρκικό διάβημα, οι Ρώσοι στρατιώτες στο Afrin ύψωσαν τις κουρδικές σημαίες!

Ο Σ.Λαβρόφ, τόνισε ότι  η Ρωσία θα επιμείνει να συμμετέχει το PYD  στις συνομιλίες της Γενεύης ενώ διεμήνυσε ότι η θέση της Ρωσίας για τη συμμετοχή των Κούρδων του PYD δεν πρόκειται να αλλάξει.

Υπενθυμίζουμε ότι στο διάβημα της Τουρκίας κατά της Ρωσίας, αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε στον Ρώσο Επιτετραμμένο ότι «σε περίπτωση που από την Αφρίν,  ανοίξει και πάλι πυρ κατά στόχου σε τουρκικό έδαφος, η Τουρκία θα ανταποδώσει τα πυρά δυσανάλογα».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεΐν Μουφτούογλου δήλωσε:

«Περιμένουμε από τη Ρωσία να κάνει κάποιο βήμα στο θέμα αυτό. Επίσης, περιμένουμε από τη Ρωσία και από τους άλλους συμμάχους της Τουρκίας, να σεβαστούν τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι Ρώσοι αξιωματικοί, με Κούρδους του YPG, δεν είναι κάτι ευχάριστο για μας» είπε.

Η αρχή  επιδείνωσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων ξεκίνησε από το διπλωματικό πεδίο και ακολούθησε ο τομέας της οικονομίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε ανακοίνωση όπου εκφράζεται η θέση της Άγκυρας «υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας», υπογραμμίζοντας ότι δεν δέχεται την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Έπειτα, ακολούθησε ο αποκλεισμός των ρωσικών σιτηρών από την τουρκική αγορά.

Τη σκυτάλη πήρε σήμερα η Μόσχα και συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Υγειονομικού Ελέγχου Τροφίμων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (Rosselhoznadzor), Γιούλια Μελάνο.

Η Ρωσίδα αξιωματούχος είπε πως δεν σχεδιάζεται η απελευθέρωση της απαγόρευσης εισαγωγής τουρκικών οπωροκηπευτικών που αποτελούν τα κύρια εξαγωγικά γεωργικά προϊόντα της Τουρκίας προς τη ρωσική αγορά. Βασικό προϊόν είναι οι ντομάτες, με εξαγωγές προς τη Ρωσία που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντόβρκοβιτς τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Μχεμέτ Σιμτσέκ λέγοντάς του πως το τουρκικό εμπάργκο στα ρωσικά σιτηρά βλάπτει την προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

«Η αγορά των σιτηρών δεν περιορίζεται μόνο στην Τουρκία, είναι ευρεία και διαμορφωμένη και συνεπώς όταν κλείνει ένα της τμήμα σημαίνει ότι περνάμε στα υπόλοιπα τμήματα της» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου ,Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μια εβδομάδα η Τουρκία, αποφάσισε να εξαιρέσει τα ρωσικά σιτηρά από τον κατάλογο των εισαγωγών άνευ δασμών, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, καθώς η Τουρκία είναι ο δεύτερος μετά την Αίγυπτο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών σιτηρών.

Οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν τη έκδοση αδειών που απαιτούνται για τη εισαγωγή, άνευ δασμών, σιτηρών, καλαμποκιού, αλεύρου ηλίανθου και ηλιέλαιου από την Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα μπορεί να επιβάλει δασμούς της τάξεως του 130% στις εισαγωγές των προϊόντων αυτών.

Στην πράξη όμως, αυτό σημαίνει ότι σταματούν οι εισαγωγές ρωσικών σιτηρών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.