Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

NYT: "Ο Ομπάμα άφησε κληρονομιά στον Τραμπ έναν μυστικό κυβερνοπόλεμο κατά της Β. Κορέας"

NYT: "Ο Ομπάμα άφησε κληρονομιά στον Τραμπ έναν μυστικό κυβερνοπόλεμο κατά της Β. Κορέας"

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, διέταξε πριν από τρία χρόνια τους αξιωματικούς στο Πεντάγωνο να κλιμακώσουν τα ηλεκτρονικά χτυπήματα ενάντια στο πυραυλικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας με την ελπίδα να σαμποτάρουν τις δοκιμές εκτόξευσης πριν την έναρξή τους.

Λίαν συντόμως, ένας μεγάλος αριθμός πυραύλων της Β. Κορέας άρχισαν να εκρήγνυνται, να βγαίνουν εκτός τροχιάς, να διαλύονται στον αέρα και να πέφτουν στη θάλασσα. Έτσι, καθυστέρησαν για αρκετά χρόνια την ημέρα που η Β. Κορέα θα είναι ικανή να απειλήσει αμερικανικές πόλεις με πυρηνικά όπλα μεταφερόμενα πάνω σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.
Ωστόσο, τους τελευταίους 8 μήνες, όπως αναφέρεται, η Βόρεια Κορέα, έχει καταφέρει να εκτοξεύσει επιτυχώς 3 πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς. Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ηγέτης της χώρας, πλέον ισχυρίζεται ότι «βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας» για μία «πρόβα τζενεράλε». Ίσως μπλοφάρει, ίσως όχι.

Μία εξέταση στις προσπάθειες παρεμβολής του Πενταγώνου, από τους «ΝΥΤ», βασισμένη σε συνεντεύξεις με αξιωματούχους των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ, καθώς και μια έρευνα πολλών, αλλά «σκοτεινών» δημόσιων αρχείων, κατέδειξε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.
Αυτές οι απειλές δείχνουν να είναι κατά πολύ πιο «ανθεκτικές» και αποτελούν τέτοιο κίνδυνο που ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, φεύγοντας από το Οβάλ Γραφείο, προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ πως πιθανόν να είναι το πιο επείγον πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Ο νυν Πρόεδρος έδειξε την προτίμησή του να απαντήσει επιθετικά έναντι της απειλής της Β. Κορέας και με ένα μήνυμα στο Twitter αφού ο κ. Κιμ εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση την Πρωτοχρονιά, τόνισε «Δεν θα συμβεί!».
Άλλοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει  να διατάξει κλιμάκωση των προσπαθειών ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι εγγυημένα. Άλλοι θεωρούν πως θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Β. Κορέα ώστε να «παγώσει» τα προγράμματά της, αλλά η απειλή θα παρέμενε. Ή θα μπορούσε να προετοιμαστεί για απευθείας χτυπήματα στις εγκαταστάσεις εκτόξευσης, κάτι που ο κ. Ομπάμα επίσης σκέφτηκε, άλλα δεν προχώρησε στην υλοποίησή του καθώς αυτό προϋποθέτει την πλεύση σε αχορτογράφητα ύδατα.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.