Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

PAK DA νέο ρωσικό βομβαρδιστικό… με πολλές υποσχέσεις!

PAK DA νέο ρωσικό βομβαρδιστικό… με πολλές υποσχέσεις!

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει να αναφέρουν ότι η αμυντική – αεροναυπηγική βιομηχανία της χώρας προχωρά συνεχώς με το πρόγραμμα ανάπτυξης νέου βομβαρδιστικούγια τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις και ότι η πρώτη πτήση του νέου αεροσκάφους αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν το 2021.

Τον πρώτο λόγο στη σχεδίαση και την ανάπτυξη έχει το σχεδιαστικό γραφείο «Τουπόλεφ» (Tupolev Design Bureau) που εργάζεται στο πρόγραμμα του κωδικοποιημένου ως PAK DA προγράμματος από το 2009 (η φωτογραφία είναι από το ρωσικό διαδίκτυο και δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στη σχεδίαση που έχει προκριθεί).
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θέλουν να το έχουν στη διάθεσή τους το 2023 ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση – αντικατάσταση των γερασμένων βομβαρδιστικών Tu-95 Bear, Tu-22M3 Backfire και Tu-160 Blackjack. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά.
Ασφαλώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συνήθως τα χρονοδιαγράμματα αποδεικνύεται αδύνατο να τηρηθούν, ιδίως όταν πρόκειται για σύγχρονα αεροσκάφη τα οποία ενσωματώνουν καινούργιες και ενίοτε μη δοκιμασμένες τεχνολογίες οι οποίες καλούνται να «ωριμάσουν» μαζί με το οπλικό σύστημα του οποίου τις επιχειρησιακές δυνατότητες καλούνται να υπηρετήσουν.
Όπως αναφέρει ο έγκυρος «Aviationist», τα χρονοδιαγράμματα αυτά είναι εξ ορισμού υπεραισιόδοξα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 το ρωσικό σχέδιο προέβλεπε το αεροσκάφος να εισέλθει σε παραγωγή μέχρι το 2020, αλλά το πρώτο βομβαρδιστικό να εντάσσεται επιχειρησιακά κάπου ανάμεσα στο 2025-2030.
Πρόκειται βέβαια για γνωστή – και εύλογη – ρωσική τακτική η οποία δίνει έμφαση στην ανάγκη να ενισχύεται όποτε είναι δυνατόν η εικόνα της σύγχρονης Ρωσίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μέσω της δημοσιοποίησης και υπερπροβολής τέτοιων προγραμμάτων. Για παράδειγμα, σχεδόν πανομοιότυπες πληροφορίες για το πρόγραμμα είχαν δημοσιευθεί σε άρθρα και προ εξαμήνου, ακόμα και από τα ίδια μέσα. Αλλάζει μόνο ο αξιωματούχος που έκανε τη δήλωση-αφορμή επαναφοράς του θέματος…
Για παράδειγμα, τα άρματα μάχης τύπου T-14 Armata και τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς T-50, τα οποία μπορεί στο τέλος να αποδειχθούν εξαιρετικά οπλικά συστήματα, αλλά αποδεικνύεται ότι παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο και κυρίως χρήμα που δεν υπάρχει άφθονο, για να υλοποιήσουν τη φιλοδοξία που οδήγησε στην επένδυση. Πέραν γνωστών αδυναμιών της ρωσικής βιομηχανίας όπως κινητήρες και ραντάρ AESA, τομείς στους οποίους γενικά μειονεκτεί συγκριτικά με τους δυτικούς ανταγωνιστές.
Εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ρωσικά μέσα για το νέο βομβαρδιστικό, το ότι δεν θα είναι καν υπερηχητικό, αλλά υποηχητικό, με τους κατασκευαστές να ευελπιστούν ότι η μειωμένη ταχύτητα θα αντισταθμίζεται από την τεχνολογία μειωμένης παρατηρησιμότητας που θα ενσωματώνει (stealth) και τα προηγμένα του ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς επίσης και έναν κατευθυνόμενο πύραυλο που θα ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως έχει διευκρινίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rossiskaya Gazeta» ο αρχηγός των αεροδιαστημικών δυνάμεων, πτέραρχος Βικτορ Μποντάρεφ, δεν μπορείς ταυτόχρονα να διαθέτεις βομβαρδιστικό που θα κρύβεται από τα ραντάρ, ενώ θα είναι και υπερηχητικό. Οι Ρώσοι επέλεξαν να δώσουν έμφαση στην τεχνολογία στελθ.
Όπως ανέφερε, οι πύραυλοι που θα μεταφέρει το PAK DA (αναφέρονται 30 τόνοι οπλικού φορτίου) θα έχουν εμβέλεια μέχρι και 7.000 χιλιομέτρων. Η τεχνητή νοημοσύνη συνίσταται στην ικανότητα ανάλυσης των δεδομένων και αυτόνομο καθορισμό της πορείας του, την κατεύθυνση, το ύψος και την ταχύτητα.

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.