Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Στο Αιγαίο το Piri Reis – Στα παράλια της Ρόδου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Το ωκεανογραφικό Πίρι Ρέις βρίσκεται στη Ρόδο για έρευνες μετά από NAVTEX που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας. Συγκεκριμένα βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου στα διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχές ελληνικής αρμοδιότητας και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Φαίνεται οτι οι «έρευνες» της Τουρκίας στο Αιγαίο παρατείνονται, καθώς με τη NAVTEX 310/17 η Τουρκία ανήγγειλε ότι το ωκεανογραφικό Πιρι Ρέις θα πραγματοποιήσει έρευνες από 15-20 Μαρτίου σε περιοχές που εκτός των σημείων Ανατολικά της Ρόδου, τα οποία περιλαμβάνουν και σημεία οριακά εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων στην περιοχή της Μαρμαρίδας. Η πρώτη NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος ανέφερε οτι θα ηταν στην περιοχή απο τις 8 Μαρτίου, Τετάρτη μέχρι και τις 18 Μαρτίου.

Οι κινήσεις του Πιρι Ρέις σε αυτές τις περιοχές θωρούνται «προάγγελος» των σεισμογραφικών ερευνών σύμφωνα με τον Υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊρακ. Οι σεισμογραφικές έρευνες θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται ότι για τις ωκεανογραφικές έρευνές δεν απαιτείται άδεια, αλλά η γνωστοποίηση των ερευνών γίνεται από το αρμόδιο για την έκδοση NAVTEX κράτος που είναι η Ελλάδα.

Αυτή ακριβώς την κυριαρχική αρμοδιότητα αμφισβητεί η Τουρκία εκδίδοντας δική της NAVTEX και μάλιστα για περιοχές που αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.