Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Τζιχαντιστές χτύπησαν το Παρίσι: 1 νεκρός και 2 τραυματίες αστυνομικοί Άνοιξαν πυρ με Καλάσνικοφ στη Champs Elysées ΦΩΤΟΣ - ΒΙΝΤΕΟΣ

Τζιχαντιστές χτύπησαν το Παρίσι: 1 νεκρός και 2 τραυματίες αστυνομικοί

Νεκρός και ο δράστης που ήταν γνωστός στις Αρχές - Ο ένας από τους δύο τραυματίες δίνει μάχη για τη ζωή του - Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη - Τρόμος στο παρά 5' των γαλλικών προεδρικών εκλογών - Ολάντ: Το χτύπημα συνδέεται με τρομοκρατία, είμαστε σε επαγρύπνηση

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους βρίσκονται πίσω από την αιματηρή επίθεση με στόχο αστυνομικούς στο Παρίσι, καθώς ανέλαβαν την ευθύνη μέσω του πρακτορείου Amaq. Μάλιστα, έκαναν γνωστό ότι ο ένας δράστης λέγεται Αμπού Γιουσίφ και είναι από το Βέλγιο. Ο απολογισμός της επίθεσης είναι ένας αστυνομικός νεκρός και δύο σοβαρά τραυματισμένοι. Νεκρός είναι και ο ένοπλος που άνοιξε πυρ εναντίον τους με καλάσνικοφ στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, το βράδυ της Πέμπτης.

Μάλιστα, ο ένας εκ των τραυματιών αστυνομικών είναι βαρύτατα τραυματισμένος όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζοντας ότι δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και διαψεύδοντας την πληροφορία που είχε αναρτήσει στο twitter η Ένωση των Γάλλων αστυνομικών, σύμφωνα με την οποία είχε υποκύψει στα τραύματά του.

Ο ένοπλος δράστης της επίθεσης ήταν 39 ετών και γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την "ριζοσπαστικοποίησή" του, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Στην επίθεση στη Λεωφόρο Σανζ Ελιζέ εκτός των αστυνομικών τραυματίστηκε και μια γυναίκα που περνούσε από την περιοχή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού.

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για την "ριζοσπαστικοποίησή" του και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Στο μεταξύ, η Daily Mirror δημοσιοποίησε ένα βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο φαίνεται ένα αυτοκίνητο σταματημένο δίπλα στο αστυνομικό βαν και τους αστυνομικούς να απαντούν στα πυρά του τζιχαντιστή δράστη.
 
 Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες, μάλιστα, γνωστός στις διωκτικές αρχές είναι και ο δεύτερος δράστης, ο οποίος φέρεται να έφθασε νωρίτερα στο Παρίσι από το Βέλγιο με τρένο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuter's, μάλιστα, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώνεται στο παρά πέντε του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο debate μεταξύ των τεσσάρων προεδρικών υποψηφίων.

Σε δήλωσή του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «όλα δείχνουν πως το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατία», ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του αστυνομικού. «Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του νεκρού και τους συγγενείς των τραυματιών», είπε χαρακτηριστικά.

Έως εκείνη τη στιγμή , οι γαλλικές αρχές είχαν αποφύγει  να κάνουν επίσημη εκτίμηση για το αν αντιμετωπίζουν ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν προς αυτή την εκδοχή. Επισήμως αναφερόταν ότι «είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί το περιστατικό ως τρομοκρατικό», ωστόσο ο φόβος έχει σκεπάσει για μία ακόμη φορά τη Γαλλία. Για πιθανή τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός μετέβη εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, ο δράστης που έπεσε νεκρός, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και  άνοιξε πυρ κατά ριπάς με το καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών που επέβαιναν σε περιπολικό, ενώ είχαν σταματήσει σε κόκκινο φανάρι. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά.

Το χρονικό της επίθεσης

-Η επίθεση έγινε περίπου στις 9 το βράδυ, τοπική ώρα.Αμέσως, η αστυνομία έδωσε εντολή να εκκενωθεί η περιοχή και να κλείσει η λεωφόρος Champs Elysées, ενώ απομακρύνθηκαν όσοι πολίτες βρίσκονταν σε μεγάλη ακτίνα από το αιματηρό περιστατικό.

-Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα για τη μεταφορά των θυμάτων.

-Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε από έναν άνδρα με Καλάσνικοφ, ο οποίος στόχευε απευθείας στους αστυνομικούς.



-Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο δράστης κατέβηκε από αυτοκίνητο και ο αστυνομικός που δέχθηκε τον πρώτο πυροβολισμό και κατέληξε, βρισκόταν μέσα στο περιπολικό, το οποίο είχε σταματήσει στο φανάρι που ήταν κόκκινο.

-Στην επίθεση συμμετείχε σίγουρα ένα ακόμη άτομο, ενώ δεν αποκλείεται να διαφεύγουν και άλλοι συνεργοί, για τον εντοπισμό των οποίων η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

-Αναφορές κάνουν λόγο και για δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς, κοντά στο σημείο της αρχικής επίθεσης, πιθανότατα από τον συνεργό του δράστη τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Οι αναφορές αυτές διαψεύστηκαν στη συνέχεια ως «ψεύτικος συναγερμός».

-Με εντολή της αστυνομίας αποκλείεται και το Προεδρικό Μέγαρο για λόγους ασφαλείας. Με τα νεώτερα στοιχεία, η αστυνομία κάνει λόγο για σημαντική πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, καθώς συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία.

-Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι είναι νωρίς να διευκρινιστεί το κίνητρο της επίθεσης, ζητώντας λίγο χρόνο ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και να εκτιμηθούν από τους αρμόδιους.

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας

-Η γαλλική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, με δεδομένο ότι σε ελάχιστα 24ωρα θα ξεκινήσει η διαδικασία των προεδρικών εκλογών. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, πριν τις προεδρικές εκλογές, ενώ είχαν εντοπιστεί πιθανοί δράστες σε διάφορα σημεία και είχαν αντιμετωπιστεί.

-Όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, ο νεκρός δράστης ήταν γνωστός και βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές, δίχως να διευκρινίζεται αν τον παρακολουθούσαν ως υποψήφιο τρομοκράτη ή ως εγκληματία. Η πλάστιγγα των πιθανοτήτων, πάντως, γέρνει προς την τρομοκρατική ενέργεια.

-Γαλλικά Μέσα μετέδωσαν ότι έχει εντοπιστεί και ύποπτο πακέτο, το οποίο εξετάζεται από τις αρχές. Κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής διεξάγουν έλεγχο στο αυτοκίνητο του δράστη, είτε για τη συγκέντρωση στοιχείων, είτε για τον εντοπισμό πιθανού εκρηκτικού μηχανισμού.

Έφοδος στο διαμέρισμα του δράστη

-Άλλο γκρουπ της αστυνομίας επιχειρεί ήδη στο διαμέρισμα του νεκρού δράστη, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές ομάδες, ή με άλλους συνδέσμους και συνεργούς, οι οποίοι ενδεχομένως να συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της επίθεσης στο όχημα της αστυνομίας.

-Οι πυροβολισμοί σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας σημειώθηκαν μόλις δύο ώρες μετά τον αποκλεισμό άλλης περιοχής μετά από απειλή για βόμβα.

-Η μεγάλη αναστάτωση ωστόσο, δεν προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Μετρό, καθώς με εντολή της αστυνομίας έκλεισε μόνο ο σταθμός στην περιοχή του συμβάντος, ενώ οι υπόλοιποι λειτουργούν κανονικά.















 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.