Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Όταν ο νέος πρόεδρος της Σερβίας Σάσα Βούτσιτς έλεγε «θα σκοτώσουμε 100 μουσουλμάνους για κάθε νεκρό Σέρβο» (φωτό, βίντεο)


ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ!

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Ο Αλεξάντερ (Σάσα) Βούτσιτς, ο νέος πρόεδρος της Σερβίας και ο ίδιος έχει προχωρήσει σε μια αξιοσημείωτη πολιτική «μεταμόρφωση» που σίγουρα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αφού από ακραιφνής πατριώτης έγινε φιλοευρωπαϊστής, φιλελεύθερος και διεθνιστής.

Είναι ο άνθρωπος που Το 1995 είχε πει ότι «Θα σκοτώσουμε 100 μουσουλμάνους για κάθε νεκρό Σέρβο» αναφερόμενος στον πόλεμο της Βοσνίας.

Tώρα πλέον παίζει ένα ιδιότυπο παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και ειδικότερα ΕΕ και Ρωσίας.

Στην Τουρκία πάντως «αφρίζουν» για την εκλογή του στην σερβική προεδρία και τον θεωρούν επικίνδυνο για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Βούτσιτς εντάχθηκε στο υπερπατριωτικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα το 1993 και σύντομα έγινε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του, γνωστός για την σκληροπυρηνική του ρητορική.

Υπερασπίστηκε με πάθος τις ενέργειες των Σέρβων ηγετών στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-95). «Σκοτώνετε έναν Σέρβο και θα σκοτώσουμε 100 μουσουλμάνους», είπε τον Ιούλιο του 1995, λίγες μόλις μέρες μετά την εξόντωση σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στο μακελειό της Σρεμπρένιτσα.

Το 1998, διορίστηκε υπουργός Πληροφοριών από τον τότε πρόεδρο Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε αργότερα κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και ενώ ανέμενε την ετυμηγορία όμως πολύ βολικά για τις ΗΠΑ του συστήματος Κλίντον-Ομπάμα δεν έζησε για να την ακούσει.

Το 2007, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι το σπίτι του θα είναι «πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο για τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς», τον σερβοβόσνιο διοικητή, ο οποίος μετά τον πόλεμο κατεζητείτο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Κάποτε του είχε απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ στη διάρκεια των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ’90 όταν ήταν στενός σύμμαχος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σήμερα όμως ο 47χρονος ψηλός άνδρας ηγείται των προσπαθειών της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Από πατριώτης έγινε υπερδιεθνιστής!

Πρωθυπουργός της χώρας από τον Απρίλιο του 2014, ο Βούτσιτς κέρδισε τις χθεσινές προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας περίπου το 55% των ψήφων, σύμφωνα με εκτίμηση του ερευνητικού ινστιτούτου IPSOS.

Ο Βούτσιτς, το 2009 εμφανίστηκε στη σερβική εκδοχή του επιτυχημένου τηλεοπτικού σόου «Dancing With The Stars», θεωρείται ένας πραγματιστής και όχι ένας παθιασμένος υποστηρικτής της ΕΕ.

Αρνήθηκε να συνταχθεί με τις υπόλοιπες χώρες μέλη όταν επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας για την ουκρανική κρίση και είπε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Σερβία «έδειξε τη φιλία της σε δύσκολες στιγμές».

«Η Σερβία προχωράει. Δεν κρύβουμε τα συμφέροντά μας, δεν λέμε ψέματα σε κανέναν, κρατάμε το λόγο μας και γνωρίζουμε τι θέλουμε», δήλωσε πρόσφατα.

Η πολιτική αναλύτρια Γιαντράνκα Ζέλιντσιτς δήλωσε ότι η Δύση είναι προετοιμασμένη ννα τον προσεγγίσει καθότι τον θεωρεί διαπραγματεύσιμο (σε αυτή την εκδοχή) αλλά και ως κάποιον που θα μπορεί να αποτελεί γέφυρα με την Μόσχα στο χώρο των Βαλκανίων.

Ο Βούτσιτς το 2008 όταν ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε με το Ριζοσπαστικό Κόμμα και σχημάτισε το κεντροδεξιό Κόμμα της Προόδου μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, μαχόμενος για τη συνεργασία με τη Δύση. «Δεν κρύβω ότι έχω αλλάξει… Είμαι περήφανος γι αυτό», είχε δηλώσει στο AFP σε συνέντευξή του στο τέλος του 2012.

Όλοι τότε είχαν απορία πως έκανε τόσο ξαφνική και μεγάλη ιδεολογική στροφή αλλά στην πολιτική όλα γίνονται, όλα επιτρέπονται και κυρίως όλα ξεχνιούνται.

Ο «νέος» Βούτσιτς λοιπό άλλαξε και τηνπεριγραφή του για την Σρεμπρένιτσα και την σφαγή την αναφέρει τώρα ως ένα «φρικτό έγκλημα» και έχει επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας για να αποτίσει φόρο τιμής, παρότι κατά την τελετή για την 20ή επέτειο, πριν από δύο χρόνια, τον κυνήγησε ένα εξαγριωμένο πλήθος που του πέταγε πέτρες.

Αυτό που προξενεί πολύ ενδιαφέρον είναι και ότι έχει μετριοπαθή στάση και απέναντι στο Κόσοβο, κάτι που η ΕΕ για να προχωρήσει προς ένταξη και την Σερβία αλλά και την άλλοτε επαρχία της Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο απαιτεί να γίνει. Εν ολίγοις ζητάει από την Σερβία σιγά-σιγά να αναγνωρίσει ότι έχασε το «λίκνο» του σερβικού έθνους.
Ως προς τους πρόσφυγες που ταξίδευαν μέσω της Σερβίας στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης η συμπεριφορά του εξυμνήθηκε από την ΕΕ
Τώρα υπόσχεται να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό και να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ο Βούτσιτς στο σερβικό Dancing with the Stars

 pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.