Κυριακή 2 Απριλίου 2017

ΧΑΟΣ στην Παραγουάη από διαδηλώσεις: Έκαψαν το Κογκρέσο! Ένας 25χρονος νεκρός ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

1
Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην Παραγουάη σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν λίγη ώρα αφού η Γερουσία ενέκρινε, σε μια ψηφοφορία που έγινε μυστικά, μια αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Οράσιο Καρτές να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον θώκο. Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κογκρέσο της Παραγουάης και έβαλαν φωτιά στο κτίριο.

O 25χρονος Ροντρίγκο Κουιντάνα σκοτώθηκε από σφαίρα από καουτσούκ αστυνομικού στο αρχηγείο της νεολαίας οργάνωσης ακτιβιστών, ανακοίνωσε η αντιπολίτευση. Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θα διαταχθεί έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του νεαρού, ενώ ο γιατρός του δήλωσε ότι ο 25χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.


Περίπου 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ καταστήματα και κυβερνητικά κτίρια υπέστησαν βανδαλισμούς. Το Σύνταγμα της χώρας απαγόρευε ο πρόεδρος να επανεκλέγεται στο αξίωμα αφότου υπερψηφίστηκε, το 1992, μετά την πτώση της δικτατορίας το 1989.



Άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο λίγη ώρα αφού οι διαδηλωτές βγήκαν από το κτίριο του Κογκρέσου, αργά το βράδυ της Παρασκευής (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας).



Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, διαπέρασαν μέρος των φρακτών γύρω από το κτίριο, έσπασαν πόρτες και παράθυρα, ενώ αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών αντέδρασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί. Αρκετοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, μετέδωσαν ΜΜΕ.



Η Γερουσία ενέκρινε χθες την αναθεώρηση, κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης σε μια κλειστή αίθουσα, και όχι στην κεντρική αίθουσα. Είκοσι πέντε γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης, δύο περισσότεροι από τους 23 που απαιτούνταν στο 45μελές σώμα.



Οι επικριτές του μέτρου –που θεωρούν ότι αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Παραγουάης– τονίζουν πως η ψηφοφορία ήταν παράνομη. Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή, όπου μοιάζει να έχει μεγάλη υποστήριξη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.