Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος που εξαπατούσε το ελληνικό Δημόσιο και νομιμοποιούσε λαθρομετανάστες. Συνελήφθησαν 3 Έλληνες και 7 αλλοδαποί ΦΩΤΟΣ

Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος που εξαπατούσε το ελληνικό Δημόσιο
Στην εξάρθρωση σπείρας που τα τελευταία χρόνια διέπραττε, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, συστηματικά πλήθος εξαπατήσεων σε βάρος του δημοσίου ζημιώνοντάς το σημαντικά από την καταβολή των μη νόμιμων φόρων, προχώρησε η Οικονομική Αστυνομία .

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν δέκα μέλη της οργάνωσης από τους οποίους επτά αλλοδαποί και τρείς Έλληνες, ενώ συνελήφθη και ένας φυγόποινος. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται αλλά δώδεκα άτομα, μέλη και συνεργοί της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αναζητούνται.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και απάτης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης της νομοθεσίας για τα σήματα, τις φορολογικές διαδικασίες, την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς επίσης της νομοθεσίας για τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.

Το «colpo grosso» της οργάνωσης

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν σε συναλλαγές με Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου και Τραπεζικά Ιδρύματα, πλαστά, νοθευμένα και παραποιημένα έγγραφα, παραπλανώντας τους υπαλλήλους τους, με σκοπό να αποκτήσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.
Οι συναλλαγές αφορούσαν τη σύσταση ατομικών «εικονικών» επιχειρήσεων εμπορίας συσκευών κινητής τηλεφωνίας και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, την έγκριση πραγματοποίησης ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και τη παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών.


Οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ, ενώ από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υφίσταται υπόκρυψη εισοδημάτων 5.900.000 ευρώ και ανακριβής δήλωση εισροών (εικονικές αγορές εμπορευμάτων) 11.300.000 ευρώ περίπου.
Τα μέλη της οργάνωσης στις δραστηριότητες τους αυτές επιδείκνυαν πλαστά, νοθευμένα ή υφαρπαχθέντα έγγραφα με σκοπό την επίτευξη:
  • απατηλών και παραπλανητικών συναλλαγών με υπαλλήλους διάφορων Υπηρεσιών και φορέων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και Τραπεζικών Ιδρυμάτων της χωράς, κατά τη διεκπεραίωση διαδικασιών σύστασης ατομικών επιχειρήσεων και έγκρισης πραγματοποίησης ενδοκοινοτικών αποκτήσεων,
  • επιμέρους αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται με την αποφυγή καταβολής νομίμων φόρων (Φ.Π.Α. και Φόρος εισοδήματος) κατά την αγορά, πώληση,
  • παραλαβή, παράδοση, μεταφορά, διαμετακόμιση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση ενδοκοινοτικά αποκτηθέντων εμπορευμάτων (συσκευών κινητής τηλεφωνία και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών), και
  • παράνομων νομιμοποιήσεων αλλοδαπών μελών της εγκληματικής οργάνωσης στη χώρα μας.
Για την πραγμάτωση των παραπάνω σκοπών τα αρχηγικά μέλη, είχαν διαμορφώσει ένα δίκτυο επιμέρους υποδομών και συγκεκριμένα:
  • σύστηναν εικονικές επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου συσκευών κινητής τηλεφωνίας,
  • μίσθωναν ακίνητα και εγκαταστάσεις στοιχειώδους εξοπλισμού σε χώρους όπου δηλώνονταν ως έδρες των εικονικών επιχειρήσεων,
  • συνεργάζονταν με σταθερούς προμηθευτές στο εξωτερικό και πελάτες για τη διάθεση των εμπορευμάτων,
  • εφοδίαζαν τα μέλη της οργάνωσης με πλαστά η νοθευμένα έγγραφα καθώς επίσης,
  • χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά μέσα για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών και υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  • παραλαβή εμπορευμάτων που αποστέλλονταν από το εξωτερικό σε διαφορετικές διευθύνσεις από τις έδρες των εικονικών ατομικών επιχειρήσεων
  • κλειστό κύκλωμα βιντεοεπιτήρησης, εξωτερικών και εσωτερικών χώρων τριών καταστημάτων με καταγραφή και μετάδοση εικόνας, εξοπλισμό με τον οποίο επιτηρούνταν σε πραγματικό χρόνο η ημερήσια επισκεψιμότητα στους ανωτέρω χώρους εξασφαλίζοντας την δυνατότητα της έγκαιρης ειδοποίησης των λοιπών μελών σε περίπτωση ελέγχου κ.α.
Τα έγγραφα που χρησιμοποιούσε το εγκληματικό δίκτυο για να εξαπατήσει τις Υπηρεσίες του Δημοσίου και τα Τραπεζικά Ιδρύματα ήταν κυρίως:
  • διαβατήρια με αλλοιωμένο περιεχόμενο, που είχαν εκδοθεί από Αρχές του Πακιστάν και Μπαγκλαντές, στα οποία είχαν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες των πραγματικών κατοχών και είχαν επικολληθεί φωτογραφίες μελών της οργάνωσης, ενώ είχαν πλαστογραφηθεί και οι υπόγραφες τους, και
  • πλαστά εξ υπαρχής καταρτισθέντα έγγραφα, όπως άδειες διαμονής αλλοδαπών και βεβαιώσεις αιτήσεων αδειών διαμονής εκδοθείσες από διάφορες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στα οποία είχαν επικολληθεί επίσης φωτογραφίες μελών της οργάνωσης.
  •  

 
 

 

 
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.