Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Το BBC διόρθωσε χάρτες κατεχομένων

Το BBC διόρθωσε χάρτες κατεχομένων
Αποτελεσματικές ήταν οι έντονες διαμαρτυρίες της παροικίας στην Αγγλία κατά του BBC που σε ντοκιμαντέρ του για την Τουρκία, παρουσίασε το κατεχόμενο Τμήμα της Κύπρου ως τμήμα της Τουρκικής επικράτειας.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της «Παροικιακής», οι διαμαρτυρίες μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης του «Λόμπι για την Κύπρο» και Κυπρίων προσφύγων, οδήγησε σε απολογίες από πλευράς BBC και του παρουσιαστή Σιμόν Ρίηβ, όπως και από πλευράς του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού SBS της Αυστραλίας. Επίσης, λήφθηκαν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα στο δεύτερο μέρος ντοκιμαντέρ για την Τουρκία με τίτλο «η Τουρκία με τον Σιμόν Ρίηβ». 
Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, δόθηκε μέσω χάρτη που προβλήθηκε η λανθασμένη εντύπωση ότι το τμήμα της κατεχόμενης Κύπρου είναι μέρος της Τουρκίας. Μετά τις καταγγελίες το BBC προχώρησε σε άμεση διόρθωση του χάρτη στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, όπως και από το τηλεοπτικό κανάλι της Αυστραλίας που το αναμεταδίδει. 
Οι αντιδράσεις εκφράστηκαν κυρίως μέσω του Twitter, όπου έγινε φανερή η έντονη κοινωνική αντίδραση.
Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «η Τουρκία με τον Σιμόν Ρίηβ», μεταδόθηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 από το BBC2. Το «Λόμπι για την Κύπρο» επικοινώνησε με τον παρουσιαστή του και το BBC μέσω Twitter για να επιστήσει την προσοχή τους στον λανθασμένο χάρτη. Οι αντιδράσεις προκάλεσαν την αντίδραση περίπου 1.200 ακολούθων του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως Κυπρίων αποδήμων που στήριξαν την προσπάθεια διόρθωσης του λάθους. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τον παρουσιαστή και το BBC, απολογίες και δέσμευση για διορθωτικά μέτρα.  
Ο χάρτης τροποποιήθηκε έγκαιρα και στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή 2 Απρίλη 2017. 
Παραμένει όμως ο λανθασμένος χάρτης στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ όπως αυτό διατίθεται μέσω του BBC iPlayer και ζητήθηκε η διόρθωσή του και εκεί όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της «Παροικιακής».

 philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.