Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Σε μόνιμη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο-Φοβούνται χτύπημα και στην Κύπρο ΒΙΝΤΕΟ

Σε μόνιμη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο-Φοβούνται χτύπημα και στην Κύπρο

Κλίμα έντασης από χθες

Σε μόνιμη επιφυλακή μέχρι νεοτέρας οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά και μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα επανακληθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και μόνιμο, δηλαδή να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, προκειμένου να υπάρχει ανανέωση ενημέρωσης για την τουρκική προκλητικότητα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι ανήσυχη για τις επεκτατικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και για την έκδοση παράνομων NAVTEX από την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, η Τουρκία κλείνει το κεντρικό Αιγαίο και δεσμεύει περιοχές μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Λέσβου και μεταξύ Χίου και Λέσβου για την πραγματοποίηση άσκησης Ερευνας και Διάσωσης (Search And Rescue-SAR) από σήμερα, έως και τις 3 Μαΐου.

Μάλιστα σε απαντητική ΝΟΤΑΜ αναφέρεται ότι «η πρωτοφανής και προκλητική πρακτική της Ελλάδας με ορισμό 6.ν.μ. χωρικών υδάτων στη θάλασσα και 10 ν.μ. στον αέρα είναι σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου».
Παράλληλα, μεγάλη ένταση υπάρχει και στην Κύπρο, με τους Τούρκους να αμφισβητούν την νομική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσβάλλοντας τις αναθέσεις άδειας για έρευνα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Όσον λοιπόν αφορά την Κύπρο, για την Ελλάδα τίθενται δύο ερωτήματα: εάν πρώτον η διεθνής κοινοπραξία Exxon Mobil-Eni-Total υποχωρήσει στις τουρκικές πιέσεις και δεύτερον εάν τολμήσει ο Ερντογάν την διεξαγωγή θερμού επεισοδίου στην κυπριακή θάλασσα. Σημειώνεται ότι μαζί με το ωκεανογραφικό Barbaros συμπλέουν και τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ η Κύπρος είναι αδύνατον με το ναυτικό που διαθέτει να αντιμετωπίσει μία πιθανή απειλή.
 el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.