Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Συνέντευξη ΣΟΚ από την Βενεζουέλα για την Ελλάδα – Ποιος την έδωσε Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώνονται ΒΙΝΤΕΟ

Συνέντευξη ΣΟΚ από την Βενεζουέλα για την Ελλάδα – Ποιος την έδωσε

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από το Εκουαδόρ του αριστερόστροφου Ραφαέλ Κορρέα που είχε κηρύξει την χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μίλησε στον τηλεοπτικό φιλοκυβερνητικό σταθμό της Βενεζουέλας Telesur, κάνοντας λόγο για «εναλλακτικό σχέδιο» που είχε το 2015, υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε συμφωνήσει να εφαρμοστεί.

Το σχέδιο, όπως έχει αποκαλυφθεί, στα πρότυπα αριστερών λατινοαμερικανικών καθεστώτων, προέβλεπε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στρατό στους δρόμους και κήρυξη πτώχευσης. Στην Ελλάδα θα ζούσαμε προφανώς σκηνές Βενεζουέλας.
Το σχέδιο τελικά απέτυχε να τεθεί σε λειτουργία, κάτι που δεν αποκλείεται όμως στο εγγύς μέλλον, ειδικά την ώρα που οι κυβερνώντες εξυμνούν με κάθε ευκαιρία το καθεστώς Μαδούρο, το οποίο έχει προκαλέσει δεκάδες θύματα με ένοπλες ομάδες να βαρούν στο ψαχνό.
Ο πρώην υπουργός δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε συμφωνήσει στην περίπτωση που οι τράπεζες έκλειναν να τεθεί σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο που είχε εκπονήσει, το οποίο προέβλεπε και εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, αλλά τελικά μετά από πιέσεις έκανε πίσω.
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση γνώριζε πως θα επιβληθούν capital controls και είχε ετοιμάσει την «λύση» στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
H συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη έγινε στα αγγλικά και μεταδόθηκε, όχι τυχαία, από τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό μεταγλωττισμένη στα ισπανικά.


Μεταξύ άλλων ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία»:
«Ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με το σχέδιο μου»
«Ήμασταν προετοιμασμένοι. Γνωρίζαμε πολύ καλά πως όταν θα κατακτούσαμε την εξουσία θα μπορούσε να χτυπήσει το τηλέφωνο από τις Βρυξέλλες ή από την Φρανκφούρτη και να μας πουν ότι αν επιμέναμε να θέλουμε να αποφύγουμε το βαρύτατο χρέος μας, αν επιμέναμε να κάνουμε ό,τι έκανε το Εκουαδόρ, το Μεξικό και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, να κάνουμε μια αναδιάρθρωση του χρέους μας, αν επιμέναμε στην άποψη μας να στηρίξουμε τους πιο φτωχούς στην κοινωνία, αν επιμέναμε να είμαστε λογικοί, οι τράπεζες την επόμενη μέρα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, τα ΑΤΜ θα έκλειναν, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα είχε ρευστότητα.
Γνώριζα ότι αυτό θα συνέβαινε, το ήξερα από την πρώτη μέρα. Είχα όμως ένα εναλλακτικό σχέδιο, έναν εναλλακτικό μηχανισμό για να κάνουμε πληρωμές με μια δημόσια πλατφόρμα, αυτό συμφωνήθηκε με τον πρωθυπουργό, ότι θα εφαρμόζαμε αυτό το σχέδιο».
Τα σχόλια δικά σας…

 el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.