Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Το αμερικανικό σχέδιο διαμελισμού για τη Συρία……Εμπλέκονται Γάλλοι και Βρετανοί.

Αποτέλεσμα εικόνας για le plan américain pour la syrie
Σε πρόσφατο άρθρο ο φημισμένος άραβας αναλυτής Abdel Bari Atwan αναφέρεται στο κλίμα που βασιλεύει αυτή τη στιγμή στους αμερικανικούς πολιτικούς κύκλους όσο και στους ευρωπαικούς που ωθεί προς ένα διαμελισμό της Συρίας,την κατάτμησή της σε αυτόνομες περιοχές με χαρακτήρα ομολογιακό.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Rex Tillerson,εξέφρασε πολύ ήσυχα αυτή την ιδέα αναφέροντας τη δημιουργία « αυτόνομων προσωρινών και σταθερών περιοχών  » στη Συρία.Ο Tillerson είπε ότι αυτές οι  « περιοχές » θα διέφεραν ολοκληρωτικά από τις  « ασφαλείς ζώνες που θέλουν οι σύριοι αντιπολιτευόμενοι ». Στην πραγματικότητα το αναφερθέν πλαίσιο από τον Tillerson είναι ότι αυτές  »οι ασφαλείς ζώνες να δεχθούν  σύριους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν στη Συρία ».
Σύμφωνα με το  Atwan, « οι επιχειρήσεις κατάτμησης της Συρίας είναι ήδη σ΄εξέλιξη και άρχισαν από τη Raqqa κι εντός της περιφέρειας της. Είναι ένα βήμα που προορίζεται να λειτουργήσει για να περιθωριοποιήσει το σύριο πρόεδρο και να προκαλέσει την κατάρρευση της χώρας .Όπως η απόφαση του ΟΗΕ του 2011 επέτρεψε το βομβαρδισμό της Λιβύης και την κατάρρευση του λιβυκού κράτους στο όνομα της υποστήριξης των πολιτών;  »
To Atwan προσθέτει:  » η κατάκτηση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Tabqa και του φράγματος αυτής της τοποθεσίας από 300 περίπου αμρικανούς μέλη των δυνάμεων ταχείας επέμβασης υποστηριζόμενους από τους κούρδους  FDS πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο να μεποδιστεί η κατάρρευση ή  η ανατίναξη του έργου. Οι αμερικανοί είπαν ότι ήθελαν να ελέγξουν το νερό του Ευφράτη στη Jarablous κια να φράξουν το δρόμο στη Daech στη ΒΔ Συρία. Αλλά ποιός θα πίστευε αυτές τις ανοησίες;Πρόκειται για προετοιμασίες για να δημιουργήσουν μια  « πρώτη αυτόνομη περιοχή που ήθελαν οι αμερικανοί στη Raqqa στη Συρία ».
Οι αμερικανικές δυνάμεις έκοψαν το δρόμο που συνδέει Χαλέπι με Raqqa για να κοντράρουν την προέλαση του συριακού στρατού και των συμμάχων του προς τη Raqqa και την συμμετοχή τους στη μάχη για την ανάκτηση της πόλης.
Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσονται στο πλαίσιο της « ευρείας επίθεσης  » που ο γάλλος υπ.Άμυνας υποσχέθηκε να εξαπολύσει τον επόμενο  μήνα στη Raqqa στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων ».
Κατά το Atwan, οι ΗΠΑ θέλουν ν΄αποφύγουν με κάθε τίμημα μια αναπαραγωγή του μοντέλου απελυθέρωσης του Βερολίνου στο Β΄παγκόσμιο στη Raqqa : δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με ρώσους ή σύριους γι αυτό και έκαναν κάλεσμα σε συμμάχους τους Βρετανούς και γάλλους για να συνασπιστούν στη μάχη της Raqqa για να την καταλάβουν.
Κάποιες δυτικές πηγές λένε ότι ο Trump ήδη ετοιμάστηκε να γιορτάσει τη νίκη του πηγαίνοντας εκεί ο ίδιος αν τα πράγματα εξελιχθούν κατ΄ευχήν γι αυτόν.
Οι διαρροές αναφέρουν ότι η πόλη θα δοθεί σε χέρια των αραβικών φυλών υπό τη διοίκηση του Ahmed Jarba, που είναι ένας από τους σείχηδες της πόλης Shamar…..Αλλά υπάρχουν σκοτεινά σημεία : Ο Jarba και οι άνδρες του θα ξέρουν να διαχειριστούν αυτή την « ασφαλή ζώνη » κι θα είναι αποδεκτοί από τις άλλες φυλές; Kαι οι κούρδοι της Συρίας που τώρα είναι στην πρώτη γραμμή των μαχών θα δεχθούν την αρχή και εξουσία του Jarba; Kαι κυρίως μια περιοχή κουρδική δεν θα δει το φως κατά μήκος των συριακών συνόρων;
H σύγχρονη ιστορία διδάσκει ότι καμιά μουσουλμανική χώρα ή στη Μέση Ανατολή  δεν παραδόθηκε έναντι των ΗΠΑ : περίπτωση της Βυρητού 1982, Mogadiscio 1994, Βαγδάτη 2003 κι αυτή θα είναι η περίπτωση της Raqqa και της Συρίας το 2017.
Κανείς δεν θα ξεχάσει ότι η τρομοκρατία γεννήθηκε στα ερείπια ενός Ιράκ που δέχθηκε την επίθεση των αμερικανών κι ενός Αφγανιστάν όπου οι ΗΠΑ ήθελαν ν΄άρουν τη σοβιοετική αυτοκρατορία…
Μια στρατιωτική επέμβαση στη Raqqa για να γίνει η πρωτεύουσα ενός μικρού κράτους στο εσωτερικό του συριακού είναι πραγματοποιήσιμη μόνο στα χαρτιά….Αλλά από εκεί ως το να το εφαρμόσεις στην πράξη είναι ένα βήμα που Bush και Obama αποπειράθηκαν να κάνουν στην εποχή τους ανεπιτυχώς. presstv 1.4.17
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.