Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τούρκος ιστορικός για Αγία Σοφία: «Είναι ακόμα τζαμί»! (φωτό) «ΠΛΑΣΤΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Κ.ΑΤΑΤΟΥΡΚ»


Απόλυτα προκλητικός εμφανίζεται στο βιβλίο του με τίτλο «Ίντριγκες της Αγίας Σοφίας» ο ιστορικός, Μουσταφά Αρμαγάν, ενώ ισχυρίζεται ότι η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, είναι πλαστή...
 Το βιβλίο προβάλλεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" και (φυσικά) αναπαράγεται από πολλά άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά τον Τούρκο ιστορικό η υπογραφή δεν μοιάζει με την υπογραφή του Ατατούρκ... άρα από νομικής άποψης το διάταγμα αυτό θεωρείται άκυρο και ως φυσικό επακόλουθο η Αγία Σοφία παραμένει ακόμη τζαμί.
Στο βιβλίο υπάρχουν παλαιά έγγραφα, που δείχνουν τις σκευωρίες Αμερικανών κροίσων και διπλωματών εκείνη την περίοδο, δηλαδή των επιχειρηματιών Charles Crane και Mildred Barnes Bliss, του τότε Αμερικανού πρέσβη, Joseph Grew, αλλά και του Thomas Whittemore από το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο, ούτως ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσείο.
Το 1935, μάλιστα, υπήρξε αντίδραση για τη μετατροπή αυτή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από το περιοδικό El Risale που εκδιδόταν στην Αίγυπτο.
Το βιβλίο αναφέρεται ακόμη και σε ένα δημοσίευμα της ελληνικής ομογενειακής εφημερίδας "Απογευματινή" της Κωνσταντινούπολης, με χρονολογία 7 Φεβρουαρίου 1935, σύμφωνα με το οποίο ο Ατατούρκ επισκέφθηκε την Αγία Σοφία τρεις μήνες μετά τη μετατροπή της σε μουσείο. Αναφέρει, ωστόσο, ότι σε καμιά άλλη εφημερίδα της εποχής δεν δημοσιεύτηκε κάτι τέτοιο.
Ο Μουσταφά Αρμαγάν ισχυρίζεται ότι δεν μοιάζει ούτε με τις προηγούμενες αλλά ούτε και με τις επόμενες υπογραφές του Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως αναφέρει, πριν από το διάταγμα ο Ατατούρκ υπέγραφε ως ‘Gazi M. Kemal’ και μετά το διάταγμα ως ‘Κ. atatürk’, δηλαδή με μικρό ‘a’. «Πώς το μικρό ‘a’ από το ‘atatürk’ μεγάλωσε στο διάταγμα σε ‘Atatürk’ ή ποιος το μεγάλωσε;», διερωτάται ο Τούρκος ιστορικός.
Δείτε τη σχετική εικόνα
Φωτογραφία απόwww.milliyet.com.tr
Τέλος, υποστηρίζει ότι ενώ ο αριθμός του διατάγματος είναι 1589, διάταγμα που είχε εκδοθεί δύο μέρες νωρίτερα είχε τον αριθμό 1606, ενώ ο αναφέρει ακόμη πως το διάταγμα αυτό νομικά μπορεί να θεωρηθεί άκυρο.

pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.