Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Νίκος Λυγερός: «Εάν μας χτυπήσουν οι Τούρκοι να σημαδέψουν καλά!…»

Νίκος Λυγερός: «Εάν μας χτυπήσουν οι Τούρκοι να σημαδέψουν καλά!…»
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο στην Κύπρο με την Κατερίνα Χριστοφίδου, ο Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής, Νίκος Λυγερός, τόνισε
την ανάγκη σωστής ιεράρχησης των ζητημάτων που απασχολούν τόσο την κυπριακή πολιτεία όσο και την κυπριακή κοινή γνώμη, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο φυσικό αέριο και μετά στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.
Η πολιτική και η οικονομία βασίζονται στην ενέργεια και τη στρατηγική.
Αν (σ.σ. η κυβέρνηση) το αξιοποιήσει σωστά θα έχει γεωπολιτική ισχύ, εξήγησε, δηλώνοντας εκ νέου το πόσο σημαντικό είναι να επικεντρωθεί η Κύπρος στο θέμα αυτό.
Αν ήμουν στη θέση τους θα χρησιμοποιούσα ως κίνητρο αυτά που γίνονται στα ενεργειακά και όχι στα πολιτικά, συμπλήρωσε ο Καθηγητής.
Ποιος θα το πίστευε ότι θα έπαιζαν τέτοιοι παίχτες σε τέτοιες σκακιέρες, σχολίασε, εντυπωσιασμένος από τις συμφωνίες της κυβέρνησης στα ενεργειακά.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, άμα δίναμε μεγαλύτερη έμφαση στο τι σημαίνει το γεγονός αυτό θα βλέπαμε επίσης, ότι οι Κύπριοι πολίτες θα ήξεραν ποιο είναι το σοβαρό.
«Τώρα, δίνουμε μεγάλη σημασία στο ανούσιο», είπε.
Ακόμη στην Ελλάδα μιλάμε για ανάγκη θέσπιση της ΑΟΖ, είπε, θέλοντας να τονίσει το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η Κύπρος.
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση που έγινε αναφορικά με το θέμα των συμμάχων.
«Άμα δεν έχεις συμμαχίες θα έχεις προβλήματα… Μιλούσαμε για αγωγό μέσω Τουρκίας. Τώρα δεν το συζητάμε καθόλου» εξήγησε, κάνοντας ειδική αναφορά στον αγωγό Eastmed που συνδέει με όλες τις έννοιες, Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Ισραήλ.
Η Κύπρος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ενεργειακή πολιτική, ανέφερε, για να τονίσει στη συνέχεια την τεράστια αλλαγή των δεδομένων σε σχέση με τις πιθανότητες δημιουργίας σταθμού υγροποίησης.
«Έλεγαν πως δεν είχαμε αρκετό φυσικό αέριο, πλέον αυτό δεν ευσταθεί» υπενθυμίζει, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα: ότι ο Κυπριος πολίτης θα νιώσει το όφελος μέσω κράτους από τον φυσικό πλούτο.
Τα «χρυσά κουτάλια» θα φανούν χρήσιμα για τους έποικους που θα τους τα δώσουμε για να φύγουν, σχολίασε χαριτολογώντας μετά από σχετική ερώτηση ακροατή.
«Αν μας χτυπήσουν οι Τούρκοι;», ρώτησε ένας άλλος ακροατής, για να πάρει την εξής απάντηση από τον Καθηγητή:
Όταν μας χτυπήσουν οι Τούρκοι θα πρέπει να σημαδέψουν καλά. Να μην χτυπήσουν ούτε αμερικανική σημαία, ούτε γαλλική, ούτε ιταλική, ούτε αγγλική…
Όταν στο σκάκι έχετε ένα κομμάτι-ακόμη και πιόνι- και το προστατεύουν τέσσερα, κανένας δεν πάει να το πιάσει…
Το θέμα είναι να κοιτάζει δίπλα του. Όταν υπάρχουν κοινά συμφέροντα, το πιόνι δεν είναι πια πιόνι.
 tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.