Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο: Ο Ερντογάν ενέταξε στα σχέδια του τον αγωγό Ανατολικής Μεσογείου

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) meets with Chief of Staff General Hulusi Akar (R) in Ankara, Turkey, 27 April 2017. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT, EDITORIAL USE ONLY
Και τον αγωγό Ανατολικής Μεσογείου ενέταξε στα σχέδια της Τουρκίας ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι αυτού του είδους τα προγράμματα θα καταστήσουν την Τουρκία κέντρο ενεργειακού διαδρόμου. Είπε ακόμη ότι στα σχέδιά τους είναι ένα νέο πλοίο να κάνει από δύο γεωτρήσεις στο χρόνο στη Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα.
“Η Τουρκία βλέπει την ενέργεια ως ένα από τα σημαντικά στοιχεία που θα εγκαθιδρύσουν την ειρήνη στην περιοχή και την εξωτερική πολιτική”, είπε.
Η κατανάλωση ενέργειας είναι ταυτόχρονα και το επίπεδο ευημερίας μιας χώρας. γι αυτό, πρόσθεσε, “και προσπαθούμε με αποτελεσματικό τρόπο στις διμερείς και περιφερειακές μας σχέσεις να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με την αντίληψη που βασίζεται στο διαμοιρασμό”
Δήλωσε περαιτέρω ότι “η Τουρκία όπως και στα άλλα θέματα ποτέ δεν κινήθηκε με την αντίληψη του μονομερούς κέρδους και ούτε θα κινηθεί. Πραγματικά έχουμε πάρει πολύ καλά αποτελέσματα με τα προγράμματα αμοιβαίου κέρδους που έχουμε αναπτύξει. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας”.
Συνεχίζοντας, ο κ. Ερντογάν είπε ότι “εμείς οικοδομήσαμε τη στρατηγική μας στον τομέα της ενέργειας πάνω σε τρία θεμέλια. Αυτά είναι η ασφάλεια εφοδιασμού, ο καθαρισμός και η προβλέψιμη αγορά. Από το 2003 κάναμε 75 δις δολάρια επενδύσεις στην αγορά του ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Με την προσθήκη των αγωγών όπως TANAP, Turkish Stream, αγωγό φυσικού αερίου Βορείου Ιράκ και αγωγό Ανατολικής Μεσογείου στους παρόντες αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου θα μειώσουμε στο ελάχιστο τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Αυτού του είδους τα προγράμματα θα καταστήσουν την Τουρκία κέντρο ενεργειακού διαδρόμου από την μια και από την άλλη θα συμβάλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου της Ευρώπης”.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι χρειάζεται να αναπτύξουν τις δικές τους πηγές, γι αυτό και ενώ ένα ερευνητικό τους πλοίο θα κάνει έρευνες στα τρία σημεία της χώρας, ένα άλλο νέο τους πλοίο θα κάνει από δύο γεωτρήσεις το χρόνο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας υποθάλπει τις σχέσεις Ουάσιγκτον Άγκυρας, λέγοντας ότι υπό τον Πρόεδρο Τραμπ μπορούν οι σχέσεις των δύο χωρών να γυρίσουν σελίδα.

“Αυτό που περιμένουμε από τον κ Τραμπ…Θα μπλοκάρουμε μόνο τον ISIS ή όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις; Εάν είναι μόνο εναντίον εναντίον ISIS κάνουμε λάθος. Δηλαδή ενώ από τη μια διαλύουμε μια τρομοκρατική οργάνωση από την άλλη ενισχύουμε τις άλλες επειδή δυστυχώς σε αυτές πάει βοήθεια με όπλα. Τα όπλα που πάνε ως βοήθεια σε αυτές τα μοιράζονται με τον ISIS. Υπάρχουν όλα τα έγγραφα στα χέρια μας Έχουμε εικόνες, φωτογραφίες, τα γνωρίζουμε αυτά καλά. Όλα αυτά ασφαλώς πρέπει να τα εξηγήσω στον κ. Τραμπ. Αυτά έγιναν επί περιόδου κ. Ομπάμα. Παρόλο που αυτά τα εξήγησα πολλές φορές στον κ. Ομπάμα δεν κατάφεραν να τον πείσω. Ασφαλώς τώρα ο κ. Τραμπ αρχίζει μια νέα περίοδο. Η ευχή μου είναι να τα τα εξηγήσουμε αυτά στον κ. Τραμ και μαζί να βρούμε λύση”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε και την ΕΕ για το θέμα της τρομοκρατίας. “Εσείς πρώτα σταματείστε να κρύβετε τους τρομοκράτες στη χώρα σας. Ιδιαίτερα η Ευρώπη. Σταματείστε. Εντάξει, στηρίξατε την εκστρατεία του όχι, χάσατε. Τώρα κλείστε αυτό το δεφτέρι και προσπαθείστε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Εμείς παρόλο που κάνατε εκείνη την εκστρατεία ανοίγουμε τις πόρτες μας. Τώρα να δούμε και αυτούς”, ανέφερε.

 mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.